Kimeli doet er nog een Belgische medaille bij op EK indoor: zilver op 3.000 meter

  Isaac Kimeli liep een verstandige race in de finale.

  Isaac Kimeli heeft België een vijfde medaille bezorgd op het EK atletiek indoor in Polen. Onze landgenoot pakte zilver op de 3.000 meter achter het Noorse supertalent Jakob Ingebrigtsen. Robin Hendrix eindigde als 12e.

  In een tactische finale lag het tempo niet hoog in de beginfase. Maar bij de eerste versnelling schoven Isaac Kimeli en Robin Hendrix goed mee. Het was wachten tot titelverdediger en topfavoriet Jakob Ingebrigtsen zich roerde.

   

  En toen de Noor de kop nam, zaten Kimeli en Hendrix op de juiste plaats. Hendrix kon het tempo niet aan, maar Kimeli kon zich vastbijten in het spoor van Ingebrigtsen en de Spanjaarden.

   

  Ingebrigtsen was buiten schot, maar Kimeli kon in de slotronde wel nog de 2 Spanjaarden voorbij. Onze landgenoot maakte het wel nog spannend door stil te vallen met de finish in zicht, maar hij hield net genoeg over om de Spanjaard Mechaal af te houden.

  "De Belgische medailles deed goesting enkel toenemen"

  "Het is een fantastisch gevoel om voor je land een medaille te pakken", vertelde Kimeli na de podiumceremonie. "De voorbije dagen werden we natuurlijk geprikkeld door al die eerdere Belgische medailles. Het deed de goesting enkel toenemen."

   

  In de finale kon Kimeli rekenen op de steun van Robin Hendrix. "Het tactische plan hebben we tot in de puntjes uitgevoerd. Robin moest afhaken, ik denk dat hij zaterdag iets te diep is gegaan in de reeksen. Maar dit zilver maakt veel goed, deze medaille is voor het hele team."

   

  In de uitslag staat er ook een waarschuwing achter de namen van de Belgen. "We waren een minuut te laat in de eerste callroom", legt Kimeli uit. "We moesten dus op onze tellen passen, want elke fout in de finale betekende de uitsluiting. Dat veroorzaakte natuurlijk wat stress vlak voor een finale."

  Bekijk de finale van de 3.000 meter

  Kimeli: "Ik zei: 'Komaan Isaac, de sprint van je leven'"

  Hendrix: "Beetje onverklaarbaar"