Ga naar de inhoud

Is Michael Vanthourenhout de grootste schaduwfavoriet voor het BK? "Ik start zonder stress"

 do 7 januari 2021 16:24
Michael Vanthourenhout heeft zijn topconditie van eind november naar eigen zeggen niet te pakken.

Als er dan toch iemand Wout van Aert van een vierde Belgische titel kan houden, dan wordt Michael Vanthourenhout door heel wat waarnemers naar voren geschoven als de man die de topfavoriet kan vloeren. "Om Belgisch kampioen te worden, zullen alle puzzelstukjes in elkaar moeten vallen", blijft de West-Vlaming nuchter.

Michael Vanthourenhout (27) heeft dit seizoen de poort naar de top opengebeukt met zeges in Merksplas (SP) en Tabor (WB). 

 

"Ik rijd al een heel seizoen goed en won al een paar mooie wedstrijden. Dat geeft me gemoedsrust", vertelde hij in een online persmoment. "Ik start zonder stress op het BK. Ik leef ernaar toe zoals elke andere cross."

 

"Ik werd nog nooit Belgisch kampioen, ook niet bij de jeugd, en stond nog maar één keer op het podium (brons in Kruibeke)."

 

"Voor mij is Wout van Aert toch de grote favoriet. Als hij rijdt zoals hij dat in Dendermonde deed, valt er weinig tegen te beginnen."

Het vaderschap van Wout van Aert? Er is voor hem geen goede periode om papa te worden.

Michael Vanthourenhout

De grote favoriet is deze week vader geworden. Verandert dat iets aan de verhoudingen? 

 

"Dat kan misschien een nadeel zijn, maar net zo goed geeft het hem vleugels", vindt de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal. 

 

"Er is voor hem ook geen goede periode in het jaar om papa te worden, denk ik."

 

"Hij koerst het ganse jaar, het is altijd wel druk en hij kan daar ook goed mee om. Hij is professioneel genoeg om daar afstand van te nemen en zondag voluit te gaan."

"Ik ben niet zo goed als in de week van Merksplas en Tabor"

Wat vertellen de benen van Michael Vanthourenhout? Is hij in topvorm voor het BK van zondag?

 

"De week van Merksplas, Kortrijk en Tabor was de beste week uit mijn carrière", vergelijkt hij. "Toen had ik echt die topconditie te pakken."

 

"Ik ben nu niet zo goed als toen. De conditie is wel goed, maar niet super, maar dat is normaal na zo'n kerstperiode. Iedereen valt nu zo'n beetje terug op z'n basisconditie en na het BK kan je dan weer opbouwen richting het WK."

 

"Maar ik moet me geen zorgen maken. Mijn basisconditie is goed, de afgelopen weken waren ook goed. Ik heb het gevoel dat ik wel goed uit die kerstperiode ben gekomen en ik hoop dat ik kan meestrijden."

 

"Het wordt zaak om zo lang mogelijk Wout te proberen te volgen en dan zien we wel. Om Belgisch kampioen te worden, zullen alle puzzelstukjes in elkaar moeten vallen."

De conditie is wel goed, maar niet super, maar dat is normaal na zo'n kerstperiode. 

Michael Vanthourenhout

Na de verkenning van het parcours vlakt bondscoach Sven Vanthourenhout de kansen van zijn neef niet uit:

"Vrij technisch parcours, niet veel powerstroken"

In Meulebeke vindt hij alleszins een parcours dat hem ligt. "Ik heb er vorig jaar gewonnen, maar nu zijn er wel wat aanpassingen aan het parcours gebeurd."

 

"Het is vrij technisch, veel draaien en keren en met het weer van de voorbije dagen zal de ondergrond redelijk vettig zijn. Toch wordt het geen wedstrijd op de pure kracht, er zijn niet echt veel powerstroken."

 

"Het moet me liggen, het is beetje vergelijkbaar met Merksplas (waar hij won). Het verschil zal gemaakt worden in die technische stroken."