Onder anderen Lotto-Soudal renner Thomas De Gendt had het vooraf voorspeld: "De winnaar van het WK esports zal geen profrenner zijn." En zo geschiedde. De Duitse roeier Jason Osborne is eigenaar geworden van de virtuele regenboogtrui. Commentator Renaat Schotte legt uit hoe dat komt.
1. Koersen op de rollen is een specialisatie
"Koersen op de rollen is al een zeer grote specialisatie", begint Renaat Schotte. "Het is anders dan tijdrijden, omdat aerodynamica hier geen rol speelt. Je moet gewoon kracht en vermogen ontwikkelen op de pedalen. Hoe je op je fiets zit en stuurt, speelt totaal geen rol."
"Je kunt bij wijze van spreken gewoon achterstevoren op je fiets gaan zitten als je daardoor meer kracht ontwikkelt dan een Victor Campenaerts, de meest aerodynamische renner in het peloton."
"Winnaar Osborne is dus een roeier, maar het is duidelijk dat fietsen een groot onderdeel uitmaakt van zijn training. En we weten ook al langer dan de Container Cup (waar roeier Tim Brys het geweldig goed deed op de fietsproef, red) dat roeiers ongelofelijke fietsers zijn. Osborne heeft ook wedstrijdervaring op de fiets. Hij is vorig jaar 6e geworden op het Duitse kampioenschap tijdrijden."
"Osborne zal waarschijnlijk tot kotsen toe gereden hebben. Als je roeiers soms in hun boten ziet zitten na de finish... Dat maakt ook nog een verschil ten opzichte van de profrenners. Die zien dit meer als een training en gaan minder tot het uiterste."
2. Tactiek is van groot belang
"Wat misschien nog belangrijker is, is de tactiek", gaat Schotte voort. "Het klinkt vreemd, maar je moet het parcours vanbinnen en vanbuiten kennen. Bij Zwift kun je namelijk zogenaamde "power ups" gebruiken."
"Er waren twee soorten power ups waarmee je voordeel kon halen. Eentje waarbij je 10% minder zwaar was gedurende 15 seconden en eentje waarbij je 15 seconden lang aerodynamischer kon fietsen. Wanneer je die gebruikt, kan belangrijk zijn."
"Het is voor een stuk zoals een schaakspel en dat is volgens mij een zeer onderschat aspect. Daardoor kan een Zwift-specialist een profrenner kloppen. Op tactisch vlak weten ze perfect wanneer ze power ups moeten gebruiken."
Het is voor een stuk denk ik zoals een potje schaken.
3. De timing van de organisatie van dit WK speelt een rol
"Organiseer dit in april opnieuw en dan ben ik al niet meer zo zeker dat de specialisten het gaan halen van de profrenners."
"Voor mannen als Campenaerts en De Gendt is dit een afbouwperiode, maar ze zaten wel in de kopgroep. De basisconditie was er dus wel, maar ze zitten zeker niet in topvorm."
Ik ben er zeker van: over een aantal jaar wordt dit een volwaardige fietsdiscipline.
"Ik denk ook dat als iemand als wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna zou meedoen, dat het misschien ook een ander verhaal kan zijn", zegt Schotte en hij heeft ook nog een idee om het WK esports wat meer cachet te geven.
"Het zou nog leuker zijn om voor zo'n WK iedereen in een reusachtige hal samen te brengen. Daar valt iets geweldigs van te maken, ik zie het helemaal zitten. Ik ben er zeker van dat dit over een aantal jaar een volwaardige fietsdiscipline wordt."
En bij de vrouwen?
Opvallend: bij de vrouwen won met de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman Pasio wel een wegrenster. Hoe valt dat te verklaren?
Schotte: "Het viel mij op dat van de Power Zwift-ranking maar weinig vrouwen hebben deelgenomen. Dit was niet het best mogelijk bezette WK esports, maar dat maakt niet uit. Het was de eerste keer en het heeft twee mooie winnaars gekregen."