• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Eerste virtuele regenboogtrui op WK Zwift is voor wegwielrenster Moolman Pasio

  WK esports vrouweneinde
  />wegwedstrijd
  VertrekFigure 8 Reverse - AankomstFigure 8 Reverse -
  Afstand50 km
  01020304050

   De Zuid-Afrikaanse wegwielrenster Ashleigh Moolman Pasio is de eerste vrouw die zich wereldkampioene Zwift mag noemen. In een spannende sprint met z'n tweeën was ze nipt sneller dan Sarah Gigante en het aanstormende peloton.

   Zwift-specialisten lossen Nederlandse wegtoppers, maar verslikken zich in Moolman

   Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Kirsten Wild: de 3 Nederlandse toppers kregen een wildcard voor het WK Zwift. Wat we ervan konden verwachten, was voor aanvang van de wedstrijd nog koffiedik kijken.

    

   Maar het trio speelde nooit een rol van betekenis. Net als onze landgenote Mieke Docx. Docx, geen specialiste op Zwift, zou in een tweede groepje eindigen.

    

   Vooraan waren alle Zwift-specialisten wel aanwezig, met een sterk Amerikaans blok. Maar daartussen reed ook wegrenster Ashleigh Moolman Pasio nog rond.

    

   Zij liet zich enkele keren zien tijdens de wedstrijd, maar toch zou alles zich uiteindelijk afspelen op de slotklim. 900 meter aan 5,5% gemiddeld alles geven. Moolman zette haar power up "lightweight" in en snelde weg van het pak.

    

   De Australische Gigante plantte zich nog in haar wiel, maar kwam er net niet meer uit. Moolman mocht zich op die manier, op haar verjaardag, de eerste wereldkampioene Zwift noemen.

   Fase per fase

   1. 16 uur 10. Winnares Moolman Pasio spuit de champagne in het rond in haar living.

    Winnares Moolman Pasio spuit de champagne in het rond in haar living

   2. 16 uur 05. Slotfase van het WK Zwift bij de vrouwen met winst voor Ashleigh Moolman Pasio.

    Slotfase van het WK Zwift bij de vrouwen met winst voor Ashleigh Moolman Pasio

   3. 16 uur . Moolman Pasio wint! Ashleigh Moolman Pasio is de eerste wereldkampioene Zwift bij de vrouwen. De Zuid-Afrikaanse is net sneller dan Gigante en het aanstormende peloton. De Zweedse Hansen is derde. .
   4. 16 uur . Nog 300 meter! Moolman zit nog steeds in poleposition, maar Gigante kan van de slipstream gebruik maken. .
   5. Moolman Pasio zet power up in! Op 700 meter van de streep gebruikt Moolman Pasio haar power up! Gigante kruipt in haar wiel. . 15 uur 59.
   6. Slotklim! We zijn op 1 kilometer van de slotklim, op 2 kilometer van het einde! Wie heeft de strafste eindstoot in petto? . 15 uur 57.
   7. 15 uur 56. Moolman al voor de slotklim. Ashleigh Moolman Pasio gaat voor de slotklim al even voor het pak uitrijden, maar wordt al snel overspoeld door het peloton.  .
   8. 15 uur 53. Nog 5 kilometer. De spanning wordt toch wat groter, want de finish nadert! Voorlopig durft niemand van ver aan te gaan. .
   9. 2'30" voor Docx. Mieke Docx zal haar race in de tweede groep eindigen, zover is zeker. Onze landgenote, geen Zwift-specialiste, hangt op 2'30" van de kopgroep. Ook de Nederlandse toppers zijn zoals vermeld niet mee vooraan. . 15 uur 50.
   10. 15 uur 45. Nog 10 km. Voorlopig gaat het nog wat rustig met nog 10 kilometer te gaan. Het wordt hoogstwaarschijnlijk wachten tot de laatste 900 meter, waar de slotklim ligt aan gemiddeld 5,5%. Tussenin gaat het nog licht op en af.  .
   11. 15 uur 38. 8 Amerikanen. Vooraan zien we maar liefst 8 Amerikaanse rensters in de kopgroep van 20. Godbe gerbuikt haar "leightweight" power up en weegt op die manier 15 seconden lang 10% lichter. Ze heeft even een gaatje, maar wordt weer gegrepen. .
   12. Docx op 42". Het groepje met Mieke Docx hangt op 42" van de kopgroep met nog 20 kilometer te gaan. . 15 uur 32.
   13. 15 uur 30. Vooraan zien we nog alle Zwift-specialisten zitten. Matsen Ko, Kulchinsky, Hansen, Barrow, ze zijn nog van de partij! Van de profrensters haken onder anderen Moolman en Christmas hun wagonnetje aan. .
   14. 15 uur 26. De eerste keer dat ik op Zwift reed, was dit jaar nog. Het was een andere wereld. Anna van der Breggen voor de start.
   15. 15 uur 23. Van der Breggen zien we intussen in het groepje Docx, de achtervolgende groep. .
   16. 15 uur 22. Vandaag zal het niet draaien om aerodynamica, wel om wattages malen. Toch komt er ook een stukje tactiek bij kijken, want je moet zeker zien dat je je goed positioneert. Ook virtueel kan je uit de wind gaan zitten. .
   17. 15 uur 14. Ik zie ook weinig wildcard-truitjes vooraan, die van onder anderen Van Vleuten, Van der Breggen en Wild. José De Cauwer.