Defibrillator werkte 2x bij Anthony Van Loo: "Stoppen was juiste beslissing"

  Anthony Van Loo kreeg in mei 2018 als Kortrijk-speler een 2e keer een schok op het veld.

  De defibrillator van Ajacied Daley Blind heeft gisteren zijn werk gedaan. De Nederlander zeeg neer in de oefenmatch tegen Hertha Berlijn. Blind kreeg vorig jaar last van zijn hart en maakte dit voorjaar zijn rentree met een defibrillator. Cardioloog Michel Herssens vertelt wat dat toestelletje juist doet en hoe kijkt lotgenoot Anthony Van Loo naar het voorval? 

  Van Loo (31) stopte in 2018 met voetballen. De voetballer kreeg in 2008 een defibrillator ingeplant, omdat hij met hartritmestoornissen kampte. In 2009 bij Roeselare en in 2018 bij Kortrijk redde die zijn leven tijdens een match.

   

  Wat gebeurde er toen bij hem? "De eerste keer was ik 20 jaar. Ik verloor het bewustzijn tijdens een match en kreeg daarop een schok van mijn defibrillator. Zo sloeg mijn hart weer op een normaal ritme en kon ik weer rechtstaan."

   

  Hoe voelt dat eigenlijk? "Op een gegeven moment voel je precies de energie uit je lichaam verdwijnen. Daarna krijg je die schok en word je wakker. Je weet dan ook perfect wat er gebeurd is. Je bent niets vergeten en je voelt je meteen redelijk goed." (lees voort onder foto)

  Cardioloog: "Recreatief sporten oké, maar competitief?"

  Dokter Herssens legt uit wat een defibrillator doet. "Het is een toestel dat wordt ingeplant bij patiënten die een hartstilstand hebben gehad in het verleden of die een hoog risico hebben om een hartstilstand te doen."

   

  "Het is een toestel dat een hartstilstand kan herkennen en op basis van bepaalde algoritmes een schok geeft, waardoor het hart zijn normale gang kan terugvinden."

   

  Stap je na zo'n schok gewoon verder opnieuw het leven in? Herssens: "Ja, dat doet een defibrillator. Maar bij sporters ligt dat helemaal anders. Er is weerstand om competitieve sporters met een defibrillator te laten verdersporten. Men is wel over het algemeen akkoord dat recreatief sporten toegelaten is, maar bij competitief sporten is het gevaarlijker."

   

  "Dat hangt ook af van welk type sport. Het is duidelijk dat men een bergbeklimmer niet toelaat te sporten met een defibrillator. Bij voetballers ligt dat een beetje anders. Maar het is natuurlijk niet aangenaam voor de patiënt en ook geen goed teken voor zijn gezondheid in de toekomst. Het is een alarmsignaal, als een defibrillator afgaat."

   

  "De vraag is: verdersporten of niet? Laat ons ook niet vergeten dat het soms gaat om beroepssporters, die van dat inkomen genieten. Anderzijds is sporten ook bij hen maar een deel van hun leven. Dus moet er samen met de sporter een goede afweging gemaakt worden van voor- en nadelen."

  Dat de defibrillator afgaat, is een alarmsignaal.

  Cardioloog Michel Herssens

  "Die 1e keer had ik nog geen verantwoording af te leggen"

  Opnieuw naar Van Loo: vond hij het veilig en verantwoord om op het hoogste niveau te blijven spelen? "Toen de defibrillator werd ingeplant, was ik 19, 20 jaar en heb ik veel gepraat met dokter Brugada (bekende cardioloog, red) over de toekomst."

   

  "Die gaf me meteen groen licht om voort te doen zoals ik bezig was. Hij zei dat er op zich niet veel kan misgaan. Toen had ik nog geen gezin en nog geen verantwoording af te leggen. Dan denk je maar aan 1 ding en dat is voortvoetballen."

   

  Durfde hij nog even diep te gaan? "In het begin was het wel even moeilijk. Mentaal is het niet zo simpel om je daar overheen te zetten. Maar eenmaal die beslissing genomen, moet je zo snel mogelijk proberen die knop om te draaien. Dat is mij gelukt, zeker nog toen ik jonger was."

   

  "Maar in mei 2 jaar geleden kreeg ik een schok, toen ik bij bewustzijn was. Die impact heb ik wel gevoeld. Dan heb je die schrik te pakken natuurlijk. Toen heb ik samen met dokter Brugada beslist om te stoppen. Ik heb na een operatie nog geprobeerd om te revalideren, maar het was heel moeilijk om mezelf weer op te peppen."

   

  "Als je naar adem moet snakken bij een oefening, ben je bang. De beslissing om te stoppen was de juiste beslissing." (lees voort onder video)

  "Hartstilstand kan ook voorvallen op fiets of achter stuur"

  Van Loo kreeg dus 2 keer een schok op het veld. Wordt het hart zwakker telkens de defibrillator ingrijpt, is een vraag voor dokter Herssens: "Niet echt. De patiënt wordt weer wakker. Het probleem is dat je ook een paar seconden het bewustzijn kan verliezen op de fiets of achter het stuur van je auto. Dat kan ernstige gevolgen hebben en een ongeluk met zich meebrengen."

   

  "Het is duidelijk dat bij die sporters de kans op een nieuwe schok niet ondenkbeeldig is. Het is een belangrijk signaal om heel goed af te wegen of je wel competitief moet blijven voortdoen."

  Lees ook: