Renaat Schotte heeft de knappe zege van Wout van Aert in de Strade Bianche van dichtbij meegemaakt. "De coronabreak heeft hem paradoxaal geholpen bij zijn rentree", zag onze commentator, die Van Aert altijd een crosser zal blijven noemen. "Veldrijden zal hij nooit willen loslaten", gelooft Schotte.
Hoe kan Wout van Aert zo sterk koersen 1 jaar na zijn horrorval in de Tour?
Renaat Schotte: "De coronabreak heeft de rentree van Wout van Aert paradoxaal genoeg geholpen. Zijn voorjaar kwam iets te vroeg, dat hebben we gezien. Maar door die gedwongen coronapauze heeft Van Aert zich volledig kunnen voorbereiden zoals het hoort."
"Ik denk dat hij later ook zal toegeven dat corona voor zijn loopbaan meer een zegen was dan een nadeel, want elke renner krijgt de gouden raad om na een blessure niet te snel terug te keren. Maar coureurs zouden zelfs met een gebroken sleutelbeen op de fiets zitten."
"Bij (tv-maker) Eric Goens zagen we hoe diep het letterlijk en figuurlijk zat bij Van Aert. Zijn gewicht begon toe te nemen, maar een jaar later staat hij scherper dan ooit. Wat hem zeker geholpen heeft om in de vorm van zijn leven naar deze zege te fietsen."
"Plus het feit dat Van Aert straks weer deel uitmaakt van de Tour-selectie van Jumbo-Visma. Hij moest op stage en training veel klimmen met de berggeiten van zijn ploeg. En de Strade is naast veldrijder spelen ook veel klimmen. Dat heeft hij ook bewezen door weg te rijden op de laatste strook en uit te lopen op gepatenteerde klimmers als Schachmann en Formolo."
Door die gedwongen pauze heeft Van Aert zich volledig kunnen voorbereiden zoals het hoort.
VIDEO: De demarrage van Wout van Aert
Is Van Aert nu topfavoriet voor Milaan-Sanremo?
"Neen", antwoordt Renaat Schotte, "maar als het over de punchers in die koers gaat, dan koerst hij op dit moment wel beter dan Alaphilippe en Sagan."
"Sanremo is een ander type wedstrijd dan de Strade. Van Aert beschikt wel over alle adelbrieven en troeven om daar een glansrol te vertolken."
"Een keer je een topkoers als de Strade gewonnen hebt, begin je in een andere zone te koersen. Dan ga je met een moreel van hier tot in Tokio."
Is Wout van Aert na vandaag nog veldrijder?
"Het is een boutade, maar Wout van Aert zal altijd veldrijder blijven", vindt Renaat Schotte. "Misschien gaat hij nu wel eerst het onderste uit de kan halen van zijn wegcarrière. Dat kan."
"Maar een veldrijder wil dat veld nooit loslaten. Dat is bij alle crossers het geval. Het is gemakkelijk om in de euforie van zo een zege te zeggen dat je veldrijder af bent."
"Het is simpel", vindt Schotte. "Wout van Aert is de Roger de Vlaeminck van
nu. We gaan de carrières niet vergelijken, maar Roger wilde na het wegseizoen ook altijd in het veld rijden."