Ga naar de inhoud

Niet Johan Cruijff, niet de bondscoach, maar makelaar is invloedrijkste Nederlander

 wo 15 april 2020 09:16
Mino Raiola
Mino Raiola heeft een uitgebreide contactenlijst in zijn telefoon.

Geen speler, trainer of bestuurder, maar een spelersmakelaar is in Nederland verkozen tot "meest invloedrijke persoon in de voetbalwereld". Topmakelaar Mino Raiola viel die eer te beurt in de verkiezing van magazine Voetbal International. Hij ging Nederlands bondscoach Ronald Koeman en overleden voetbalicoon Johan Cruijff vooraf in de eindafrekening.

Mino Raiola is een 52-jarige manager met roots in Italië. In Nederland werkte hij zich van pizzabakker op tot één van de wereldwijd meest gerespecteerde makelaars.

 

Tot zijn portefeuille behoren onder meer Paul Pogba, Zlatan Ibrahimovic en Matthijs de Ligt. In de Jupiler Pro League beheert Raiola de belangen van Derrick Luckassen en Philippe Sandler, die dit seizoen beiden op huurbasis voor Anderlecht uitkwamen. In het verleden was hij ook de makelaar van Rode Duivel Romelu Lukaku.

 

Raiola was in een eerste reactie fier op zijn verkiezing. "Deze eerste plaats maakt me bescheiden trots", laat hij noteren. "Te meer omdat het lang geduurd heeft voordat het publiek en de mensen me begrepen." 

 

Voetbal International organiseerde de verkiezing voor de eerste keer. Diverse topspelers, coaches en bestuurders uit het voetbal hadden stemrecht. Nederlands bondscoach Ronald Koeman staat op 2 in de poll, Johan Cruijff op 3.

 

"Cruijff is een icoon, ik niet", reageert Raiola nog in het Nederlandse voetbalblad. "Hij heeft met zijn ideeën over het voetbal ongelooflijk veel bewonderaars over de hele wereld, ook na zijn dood. Dat is bijzonder."

Johan Cruijff is een icoon, ik niet.

Mino Raiola
Mino Raiola en Paul Pogba
Mino Raiola transfereerde Paul Pogba voor meer dan 100 miljoen euro van Juventus naar Manchester United.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.