Ga naar de inhoud

Kirsten Flipkens maakt zich boos: "Onverantwoord om in rook te tennissen"

 di 14 januari 2020 16:55
skyline Melbourne
Op Instagram maakt Kirsten Flipkens duidelijk hoe het met de luchtkwaliteit in Melbourne is gesteld.

Kirsten Flipkens vindt het onbegrijpelijk dat er vandaag getennist is op de terreinen van de Australian Open. Een speelster moest zelfs opgeven, omdat ze bevangen raakte door de rook. "Tennis is geen spel op leven en dood", reageert Flipkens verbolgen vanuit Australië.

"Onverantwoord"

Kirsten Flipkens (34) vertoeft nog niet in Melbourne waar zondagnacht de Open Australische Tenniskampioenschappen van start gaan. Zij speelt momenteel een voorbereidingstoernooi in Hobart, zo'n 700 kilometer ten zuiden van de terreinen van de Australian Open.

 

"Hier merk ik niet erg veel van de bosbranden, toch niet toen ik vanmiddag mijn match speelde. Pas 's avonds zag ik rookwolken aan de hemel. Die zouden vanuit Melbourne zijn komen overdrijven", vertelt Kirsten Flipkens aan Sporza.

 

"Als ik foto's zie, vind ik het onverantwoord dat de wedstrijden toch zijn doorgegaan op de Australian Open. Waarom stellen ze de kwalificatiematchen niet even uit? Normaal gezien zijn die vrijdag afgelopen, zondag kan toch ook? Neen, nu gaat een speelster neer, omdat ze niet meer kan ademen."


"Vorige week hoorde ik de organisatie nog zeggen dat de gezondheid van iedereen op de eerste plaats komt. Dan moeten ze ook consequent zijn", vindt Flipkens.

 

"Ik ben overtuigd dat het anders had uitgedraaid als de toppers nu al aan zet waren. Naar een Djokovic, een Federer of een Serena had de organisatie zeker geluisterd. Een kwalificatiespeler heeft duidelijk minder in de melk te brokkelen."

Naar een Djokovic, een Serena of een Federer luistert de organisatie. Een kwalificatiespeelster heeft duidelijk minder in de melk te brokkelen.

Kirsten Flipkens

"Spelen niet op leven en dood"

Kirsten Flipkens stelt nu voor om met z'n allen rond de tafel te gaan zitten. "Tennis is en blijft een spel. We spelen niet op leven en dood", stelt ze duidelijk.


"Kleine hockeywedstrijden en paardenraces worden hier afgelast, tennismatchen niet. Ik begrijp dat de Australian Open een groot evenement is, maar onze gezondheid moet wel primeren."

 

Flipkens komt begin volgende week in actie op het grandslamtoernooi. Hoe gaat zij reageren als de luchtkwaliteit niet verbeterd is? "Ik ben maar een kleine garnaal", antwoordt ze. "Als ik weiger te spelen, trommelen ze gewoon de volgende speelster op."

 

"Alle spelers en speelsters zullen alarm moeten slaan", besluit de Belgische tennisspeelster.

Kirsten Flipkens
Kirsten Flipkens vorig jaar in actie op de Australian Open.

Kirsten Flipkens maakt zich boos op Instagram:

De skyline van Melbourne gisteren
De skyline van Melbourne gisteren. © Kirsten Flipkens
De skyline van Melbourne vandaag
De skyline van Melbourne vandaag. © Kirsten Flipkens
Kirsten Flipkens stelt de wedstrijdomstandigheden aan de kaak
"Ongelooflijk dat jullie ons in zulke omstandigheden laten spelen/tennissen. Niet alleen spelers, maar ook scheidsrechters, ballenjongens en -meisjes... Hebben jullie eens aan de gevolgen op lange termijn gedacht?" © Kirsten Flipkens

David Goffin is al in Melbourne:

Het hoofdterrein van de Australian Open zie je nauwelijks liggen door de smog
Het hoofdterrein van de Australian Open zie je nauwelijks liggen door de smog in de stad. © David Goffin