Ga naar de inhoud

Janssen: "In de voorbije Tour zag ik niet meer de Poulidor die we altijd gekend hebben"

 wo 13 november 2019 17:51
Ex-Tourwinnaar Jan Janssen.

Het overlijden van Raymond Poulidor (83) weekt heel wat reacties los. Leeftijdsgenoot Jan Janssen (79), Tourwinnaar in 1968, schetst de Franse chouchou. "Hij werd zijn hele leven geadoreerd en hij heeft een erelijst om u tegen te zeggen."

"Het had een Hollander kunnen zijn"

"Of ik geschrokken was door het nieuws over het overlijden van Raymond Poulidor? Ik zag het een beetje aankomen", antwoordt Jan Janssen bij de collega's van NOS.

 

"In de voorbije Tour zag ik niet meer de Poulidor die we gekend hebben, de flamboyante man die geen enkele discussie uit de weg ging en die iedereen van antwoord kon dienen. Hij zat op een stoel, een beetje voor zich uit te staren."

 

"Ik zou Poulidor niet als een echte vriend omschrijven, maar onze verstandhouding was prima. Tijdens de koers waren we vijanden, maar naast de fiets was het heel gezellig."

 

Hoe zou Janssen de renner Poulidor typeren? "Hij kon niet sprinten en dat heeft ook een rol in zijn carrière gespeeld. Hij moest altijd alleen aankomen."

 

"Hij was een fenomeen in alle facetten, iemand die de koers erg goed kon lezen. Hij was loyaal en ook zuinig. Wat dat betreft had het een Hollander kunnen zijn", knipoogt Janssen.

"Hij had een onvoorstelbaar geheugen"

Ook generatiegenoot Jan Janssen heeft heel goed kunnen vaststellen hoe populair Raymond Poulidor was in Frankrijk. "Hij was de underdog in Frankrijk. De Franse pers sprong op de duels met Jacques Anquetil. Er waren veel mensen die de kant van Raymond kozen."

 

"Of hij gefrustreerd was door alle tweede plaatsen? Neen, neen, neen. Het was een goeie vent, een beetje op zichzelf. Hij liet nooit het achterste van zijn tong zien, maar hij had een onvoorstelbaar geheugen. Hij kon feilloos vertellen hoe een koers verlopen was. Hij werd zijn hele leven geadoreerd en hij heeft een erelijst om u tegen te zeggen."