Atalanta: productiefste ploeg in Italië met Rode Duivel Castagne

Timothy Castagne is uitgegroeid tot een belangrijke pion bij Atalanta.

De meest productieve ploeg in Italië is niet Juventus, Napoli of Inter, maar wel Atalanta. Na een boerenjaar waarin ze verrassend de Champions League haalde, lijkt de club uit Bergamo zich ook dit seizoen opnieuw tussen de traditionele topclubs te nestelen.

Vanavond trekt Atalanta naar Napels voor een duel tussen de derde en de vierde in de Serie A. De voetballiefhebbers in Italië zijn in de ban van Atalanta, dat na een topseizoen vorig jaar dit jaar bevestigt.

 

Terwijl Juventus, Inter en Napoli punten lieten liggen afgelopen weekend, rolde Atalanta Udinese, voor zondag defensief de beste ploeg in Italië, op met wervelend voetbal: 7-1. Atalanta werd wel geholpen door een rode kaart bij Udinese, dat op voorsprong was gekomen door een goal van ex-Anderlecht-speler Okaka.

 

Het bracht Atalanta tot op 3 punten van leider Juventus, al zijn het er na de 1-2-zege van Inter gisterenavond intussen al 5 op de nieuwe leider in de Serie A.

 

Maar coach Gian Piero Gasperini laat zich niet verleiden tot grote uitspraken. "Ik kijk pas naar het klassement als we 14 of 15 speeldagen ver zijn. Wij kunnen de titel niet winnen, Juventus kan die enkel verliezen."

Bekijk de hoogtepunten van Atalanta - Udinese 7-1

Offensieve kracht, defensieve problemen

Gasperini wordt aanzien als de architect van het aanvallende spel van Atalanta. Met 28 goals is de club uit Bergamo de meest productieve ploeg in de Serie A, Inter is de volgende in de rij en telt liefst 6 goals minder met een wedstrijd meer op de teller.

 

Vanaf de linkerflank draagt Rode Duivel Timothy Castagne zijn steentje bij aan het spel van Atalanta, Roeslan Malinovski is nog geen onbetwiste titularis. De sterren afgelopen weekend waren Luis Muriel met een hattrick en Josip Ilicic met twee goals en een bal tegen de lat.

 

"Onze offensieve kracht kan onze defensieve moeilijkheden af en toe maskeren. Als we even goed zouden kunnen verdedigen als aanvallen, dan stonden we op kop." Die defensieve zwaktes werden wel blootgelegd door Manchester City in de Champions League: 5-1, ondanks een 0-1-voorsprong na een penaltygoal van Malinovski.

Na Vieri en Inzaghi nu Traoré?

Atalanta heeft in het verleden heel wat jonge talenten voortgebracht met Roberto Donadoni, Christian Vieri en Filippo Inzaghi als grootste namen. Misschien zullen we in de toekomst daar de naam van Amad Traoré aan dat lijstje toevoegen.

 

De 17-jarige scoorde afgelopen zondag al na 6 minuten na zijn competitiedebuut. Hij is de eerste speler uit het jaar 2002 die kon scoren in de Serie A. "Debuteren met een doelpunt is een teken van zijn potentieel. Amad heeft heel veel talent, maar er is nog een groot verschil tussen de jeugdreeksen en de Serie A. Hij moet het stap voor stap doen.”