De beelden van Eekhoff die u nog niet zag: minutenlang achter volgauto

  " "

  Nils Eekhoff werd teruggebracht na een valpartij, maar op een ongeoorloofde manier.

  De UCI heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de veelbesproken achtervolging van de Nederlandse belofte Nils Eekhoff achter de volgauto van Nederland in het WK gisteren. Daaruit blijkt dat Eekhoff na een val minutenlang teruggebracht werd tot bij het konvooi van auto's achter het peloton. Hij won alsnog, maar werd nadien gediskwalificeerd.

  De nieuwe beelden:

  Extra statement van UCI

  Drama voor Nederland en Eekhoff gisteren in Yorkshire: na een zware koers won de belofte de spurt van een kopgroepje. Maar zijn vreugde was van korte duur. De UCI besloot de renner te diskwalificeren wegens stayeren. Daar was heel wat commotie over.

   

  Op de beelden die iedereen gisteren te zien kreeg, is te zien hoe Eekhoff achter de volgauto van de Nederlandse ploeg terugkeert tot bij de achterste auto's en zich zo opnieuw een weg naar het peloton baant.

   

  De UCI besloot de renner te diskwalificeren "na het bekijken van beelden die nooit live getoond werden, maar die de maximumstraf verdienen".

   

  Die beelden zijn nu dus opgedoken. Daarop is te zien hoe Eekhoff en de auto van Nederland meer dan 2 minuten moederziel alleen de kloof naar het peloton en de auto's dichten.

   

  Het was de UCI die de beelden vrijgaf samen met een extra verduidelijking in een statement: "Eekhoff werd gediskwalificeerd omdat hij geprofiteerd heeft van de slipstream achter een voertuig (4.7 van artikel 2.12.007) gedurende meer dan 2 minuten. Gezien de duur van het rijden achter de auto is de zwaarste straf die het artikel voorziet geschikt."

   

  "De beslissing werd genomen door het panel van commissarissen na de wedstrijd op basis van beelden van een camera op een moto waar de UCI-videocommissaris toegang toe had. De wedstrijdofficials hebben de beelden herbekeken en de renner en het team gehoord voor ze de beslissing namen."

   

  "Het racecommuniqué lijst nog 2 andere renners op die volgens hetzelfde artikel en volgens hetzelfde proces gediskwalificeerd werden (Alexander Konychev (Ita) en Andreas Nielsen (Den), red). Als inrichtende bond van het mondiale wielrennen is de UCI erg begaan met de integriteit van de wielersport en een eerlijk verloop van de wedstrijden."

  Eekhoff werd gediskwalificeerd omdat hij geprofiteerd heeft van de slipstream achter een voertuig (4.7 van artikel 2.12.007) gedurende meer dan 2 minuten.

  UCI

  "Terechte beslissing"

  De Engelse wielerauteur Peter Cossins deelde een deel van de beelden en klinkt ook formeel:. "Eekhoff reed meer dan 2,5 minuut achter de volgauto naar het konvooi. Er bestaat geen twijfel over dat de UCI-jury de juiste beslissing nam."