UCI over Eekhoff: "Beelden zijn niet live uitgezonden, maar dit verdiende maximumstraf"

  Eekhoff verloor zijn wereldtitel enkele uren na de race.

  De diskwalificatie van Nils Eekhoff op het WK voor beloften doet heel wat stof opwaaien. De Internationale Wielerunie heeft enkele uren na de feiten tekst en uitleg gegeven bij haar beslissing. "We hadden tijd nodig om deze beslissing te nemen, het gaat tenslotte om de wereldtitel."

  "De renner wordt gediskwalificeerd omdat hij geprofiteerd heeft van de slipstream achter een voertuig", verduidelijkte UCI-woordvoerder Louis Chenaille de beslissing om Nils Eekhoff zijn wereldtitel te ontnemen. "Dat incident duurde erg lang, meer dan 10 of 15 seconden. Zo lang zelfs dat de maximumstraf toegepast werd zoals die voorzien is in het reglement."

   

  "De jury heeft dit ontdekt op de beelden in het busje van de videocommissaris. Die beelden zijn niet live uitgezonden. We moesten de race dus herbekijken. Alleen zo kon er een correcte beslissing genomen worden. Maar het was overduidelijk."

   

  Waarom Eekhoff niet tijdens de race al uitsluiten? "Omdat we de beelden toen dus nog niet hadden. Het is ook een zware straf dus we hadden tijd nodig om te beslissen. We mochten ons niet vergissen. Het gaat tenslotte om de wereldtitel."

   

  De Nederlandse bond kan een klacht indienen. "De renner is gehoord en we hebben hem en de federatie een uitleg gegeven. De Nederlanders zullen geen klacht indienen, integendeel. We hebben samen naar de beelden gekeken en ze begrepen de straf. Er komt geen klacht."