Controverse op WK bij beloften: Eekhoff wint, maar verliest zijn titel

  WK beloften
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 171 km
  location 15:00: Doncaster - 19:15: Harrogate
  einde
  startfinish
  0306090120150171

   Nils Eekhoff heeft zich een halfuur wereldkampioen gewaand. De Nederlandse belofte won na een zware race op een machtige wijze, maar na veel vijven en zessen schrapte de jury hem uit de uitslag. Na een val vroeg in de wedstrijd zou hij te veel gestayerd hebben. De Italiaan Battistella wordt zo kampioen, de Belgische topfavoriet Jasper Philipsen sneuvelde in de waaieroorlog.

   Verslag van het WK bij de beloften

   Philipsen moet passen in waaierslag

   Met Jasper Philipsen had België een serieuze troefkaart om minstens de zilveren medaille van de betreurde Bjorg Lambrecht te evenaren in de beloftecategorie. België bekeek de koers in de beginfase wat vanuit de luwte, maar toen de grote landen mannetjes meestuurden, ging Stan Dewulf toch mee in een vlucht met 12 apostelen.

    

   De wind en de regen speelden net als de voorbije dagen weer een hoofdrol. De beklimming van Greenhow Summit moest voor een schifting zorgen, maar het was op het winderige plateau nadien dat het verdict werd geveld.

    

   Philipsen sneuvelde in de waaierslag, zou met zijn groepje nog lange tijd op een tiental seconden hangen, maar verdween uiteindelijk toch uit het koersverhaal. Dewulf kon zijn wagonnetje wel aanpikken, net als de 19-jarige Ilan Van Wilder.

   Eekhoff denkt te winnen, de jury denkt daar anders over

   In de lokale rondes wisselden de kansen. De Pool Sajnok en de Noor Andersen plaveiden zonder het te beseffen de weg voor een groepje met de lokale favoriet Pidcock. Toen de 5 leiders een halve minuut voorsprong hadden, speelde Higuita, een andere topfavoriet, ridder of mis.

    

   De Colombiaan kreeg hulp van de Nederlander Eekhoff. Pas onder de vod van de laatste kilometer kwamen ze aansluiten. 7 renners sprintten voor de zege. Pidcock en Higuita leken er een duel mano a mano van te maken, maar ze grepen beiden naast een medaille. Eekhoff knalde zonder verpinken rechtdoor naar het goud. Of dat dacht hij toch.

    

   De jury keek meer dan een halfuur lang naar beelden van eerder uit de wedstrijd. Die toonden volgens hen aan dat Eekhoff na een val te veel geprofiteerd heeft van de auto's om terug te keren. Eekhoff werd uit de uitslag geschrapt en de Italiaan Samuele Battistella krijgt het goud in de schoot geworpen. Een controversiële beslissing waar nog lang over nagekaart zal worden.

   Beelden van de stayerende Eekhoff

   Wereldkampioen Battistella: "Was al blij met 2e plaats"

   Samuele Battistella moest onverwachts nog een overwinningsinterview geven. "Ik heb mijn armen dan niet in de lucht mogen steken, maar het gevoel nu is wel geweldig. Ik was eigenlijk al blij met de 2e plaats. Ik vind het wel jammer voor die andere renner."

    

   "De sterkste renners ter wereld stonden hier aan de start en ik wist dat je in Yorkshire 99% kans op regen hebt. Ik was daar mentaal op voorbereid. Ik wist ook dat ik goeie benen had."

    

   "Ik kan dit niet geloven. Misschien slaap ik vanavond in de regenboogtrui en zal ik het morgenvroeg beginnen te beseffen."

   Uitslag WK voor beloften

   1. Samuele Battistella (Ita) 171 km in 3u53'52"
   2. Stefan Bissegger (Zwi) z.t.
   3. Tom Pidcock (GBr)  
   4. Sergio Higuita (Col)  
   5. Andreas Kron (Den)  
   6. Tobias Foss (Noo)  
   7. Pascal Eenkhoorn (Ned) 38"
   8. Mikkel Bjerg (Den) z.t.
   9. Mathieu Burgaudeau (Fra)  
   11. Stan Dewulf  
   19. Ilan Van Wilder 1'28"
   43. Jasper Philipsen 5'08"
   60. Jens Reynders 12'42"

   Fase per fase

   1. 19 uur 20 match afgelopen
   2. 19 uur 18. Philipsen op 5 minuten. Jasper Philipsen komt op iets meer dan 5 minuten binnen. Daar zal hij zich meer van voorgesteld hebben.
   3. 19 uur 12. Dewulf 12e en beste Belg. Stan Dewulf sprint in de achtergrond nog naar een ereplaats: 12e. Maar de Belgen zullen er toch meer van verwacht hebben.
   4. 19 uur 12. Eekhoff wint! Als toetje van dit WK krijgen we nog een spannende sprint. Higuita en Pidcock sprinten elk aan een kant, maar het is Eekhoff die door het midden gaat en wint. Straf werk!
   5. 19 uur 11. Eekhoff is nu de kop opgedrongen. Er wordt veel gekeken naar elkaar.
   6. 19 uur 11. Kron lijkt de sprint te willen aantrekken. Eekhoff, Battistella, Pidcock, Bissegger, Higuita en Foss zitten in zijn wiel.
   7. Laatste kilometer. Vlak onder de boog van de laatste kilometer brengt Higuita de 3 tot bij de 4 leiders. Wie wordt wereldkampioen? Spannend! 19 uur 10.
   8. 19 uur 10. Het verschil is nog 50 meter.
   9. 19 uur 07. Higuita, Eekhoff en Kron zijn nog altijd niet kansloos. De 4 koplopers komen altijd maar dichter. Maar we naderen de laatste kilometer!
   10. 19 uur 06. Olalala, Higuita en co zien ze rijden. Gaat Nederland dan toch nog meespelen met Eekhoff? Michel Wuyts.
   11. 19 uur 06. Achter de 4 leiders worden Kron, Higuita en Eekhoff op 12 seconden gezet. Alles is dus nog mogelijk!
   12. 19 uur 05. Bissegger blijft maar net overeind in volle finale.

    Bissegger blijft maar net overeind in volle finale

   13. Bissegger komt met de schrik vrij. Bissegger kijkt achterom en ziet zo niet dat hij tegen het achterwiel van Pidcock rijdt. De Zwitser maakt een slipper. Zijn hartslag zal wellicht de hoogte in gejaagd zijn, maar hij kan toch opnieuw aansluiten. 19 uur 04.
   14. 19 uur 03. Nog 5 kilometer. Battistella brengt Pidcock en Foss terug tot bij Bissegger.
   15. 19 uur 03. Bissegger trekt door. Stefan Bissegger rijdt de anderen op een gaatje. Voor Sajnok gaat het te snel bergop. We zijn nog met 4 kanshebbers op een medaille.
   16. 19 uur . Ook over de groep met de 2 landgenoten Dewulf en Van Wilder mogen we een kruis maken, want daar is de fut uit. Het gaat tussen de 5 vooraan en heel eventueel nog de 4 met Higuita.
   17. 18 uur 59. Is Pidcock zich aan het sparen voor een jump op de klim straks? Michel Wuyts.
   18. 18 uur 58. Higuita en Eekhoff krijgen het gezelschap van Rutsch en de onvermoeibare Kron. Maar de kloof naar de 5 leiders lijkt onoverbrugbaar.
   19. 18 uur 56. Higuita en Eekhoff. Higuita probeert toch nog wat van zijn WK te maken en heeft aan de rijzige Eekhoff een goeie klant.
   20. 18 uur 54. Verliezers. Niet alleen Philipsen kunnen we bij de "verliezers" van de dag catalogeren, maar ook de Colombiaan Higuita rijdt in het defensief en lijkt kansloos voor de medailles. Ook de Australiër Kaden Groves werd vooraf bij de kanshebbers gerekend, maar ook hij zit gevangen in de achtervolgende groep.