Eekhoff profiteert van auto's om terug te komen en verliest goud

  De Nederlander Nils Eekhoff zou tijdens het WK wielrennen te veel gestayerd hebben tussen de auto's na een valpartij. Later snelde Eekhoff naar het goud, maar toch besliste de jury nog om hem uit de uitslag te schrappen.

  Nils Eekhoff huilde na de finish tranen met tuiten. Geen vreugdetranen, maar tranen van verdriet. Ook bondscoach Adriaan Helmantel was van de hand gods geslagen. "We hebben hem heel rustig teruggebracht, niet aan een bidon, niet doldwaas", vertelt hij aan Wielerflits.

   

  "Ik heb de UCI gezegd: als je in het belang van de wielersport handelt, huldig je hem als wereldkampioen. Als je puur de regels volgt - zoals ze ook de sokhoogte nameten - haal je hem uit koers. Maar dit heeft niets te maken met handelen in het belang van het wielrennen."

   

  "Dit voelt als een koude douche", vindt Thorwald Veneberg, de algemeen directeur van de Nederlandse wielerbond. "Het zou beter zijn dat ze een renner meteen uit koers nemen als de beelden dat aangeven. Nu is er wellicht pas een besluit genomen na een klacht van een ander team. Dat is moeilijk te verkroppen. Dat vind ik niet sportief."

   

  "We proberen er nu voor Nils te zijn, maar hij valt echt niet te troosten", gaat Veneberg voort. "Naar het Sporttribunaal TAS zullen we niet stappen. Het is niet in het belang van het wielrennen om dit aan te vechten."

  Er is wellicht pas een besluit genomen na een klacht van een ander team. Dat vind ik niet sportief.

  Thorwald Veneberg

  Immense ontgoocheling bij Eekhoff toen hij het verdict vernam