Spring naar de inhoud

Onderzoek: "Belgische jeugdvoetballers in Engeland zijn gedoemd om te mislukken"

Onderzoek: "Belgische jeugdvoetballers in Engeland zijn gedoemd om te mislukken"
 di 5 februari 2019 12:05

Jonge voetballers die naar Engeland verhuizen voor ze hun debuut maken in de eigen nationale competitie brengen hun carrière in gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Stirr Associates, het managementkantoor van oud-profvoetballer Stijn Francis. 

Conclusies van het onderzoek:

  • Belgische jeugdvoetballers die naar Engeland verhuizen maken minder kans op een bloeiende carrière.
  • Jeugdspelers krijgen in Engeland te weinig speelminuten in de eerste ploeg en lopen het risico stil te staan in hun ontwikkeling.
  • De kortetermijnwinsten wegen niet op tegen het mogelijke verschil in carrièrevooruitzichten.

"Transfer naar Engeland is niet zonder gevaar"

De onderzoekers verzamelden voor hun onderzoek gegevens van 83 van de meest talentvolle Belgische voetballers in de afgelopen 14 jaar.

 

Onder meer Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, de broers Lukaku en
Hazard, Toby Alderweireld, Youri Tielemans, Charly Musonda Jr., Matthias Bossaerts, Jason Denayer en Dedryck Boyata werden "bestudeerd" toen ze tussen 15 en 23 jaar oud waren.

 

Wat blijkt? Zelfs voor die groep van getalenteerde spelers blijkt een transfer op jeugdige leeftijd naar de Premier League niet zonder gevaar.

 

"Veel mensen denken dat de meest getalenteerde spelers het sowieso zullen maken in het buitenland, maar niets is minder waar”, zegt Matteo Balliauw, onderzoeker aan de UAntwerpen.

"Verhalen van eenzame toptalenten zijn geen unicum"

Zo blijken spelers die hun opleiding afronden in Engeland over het algemeen een lagere marktwaarde te hebben, en bijgevolg ook een lager loon in de eerste jaren van hun carrière. 

 

Bovendien tonen de prestatie-indicatoren van het Nederlandse voetbaldatabedrijf SciSports aan dat de prestaties van deze spelers vaak slechter zijn in deze cruciale fase van hun ontwikkeling.

 

De enorme concurrentie binnen de Engelse teams blijkt een belangrijke rol te spelen. "Jeugdspelers krijgen te weinig kansen om ervaring op te
doen in de eerste ploeg", luidt het. "En laat dit nu net noodzakelijk zijn in de ontwikkeling van die jongeren."

 

Andere redenen voor de negatieve impact van een transfer naar de Premier League die de studie aanhaalt, zijn de aanpassingen aan een andere taal en de afstand tot thuis.

 

"Vrienden en familie, die jongeren steunen in de moeilijke momenten, zijn dan niet langer in de buurt. Verhalen van jonge, eenzame en door heimwee geteisterde toptalenten zijn geen unicum in het jeugdvoetbal."

 

"De vaak fragiele en beïnvloedbare jonkies staan er dan al alleen voor, iets wat minder geldt voor spelers die dichter bij huis blijven, bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk."

Verhalen van jonge, eenzame en door heimwee geteisterde toptalenten zijn geen unicum in het jeugdvoetbal.

"Belgische jeugdspelers zijn goedkope en interessante investeringen voor Engelse clubs"

Jonge Belgische spelers zijn gegeerd wild in Engeland. In Engeland worden clubs verplicht een minimumaantal eigen opgeleide jeugdspelers in de kern te hebben. Daarom gaan ze op zoek naar de beste internationale jeugdspelers voor hun academies.

 

"Belgische jeugdspelers onder 16 jaar vormen een goedkope investering voor Engelse topclubs, omdat ze op deze leeftijd vaak nog niet onder contract staan bij hun Belgische club", zegt Stijn Francis, die met zijn kantoor onder meer de belangen van Dries Mertens en Toby Alderweireld behartigt.

 

"Hierdoor moeten geen dure transfersommen betaald worden. De wetgever speelde hier inmiddels al op in door de minimumleeftijd om een profcontract te tekenen te verlagen tot 15 jaar."

"Opleidingsvergoedingen zijn peanuts"

"Als een jeugdspeler nog niet onder contract staat, moet alleen een opleidingsvergoeding betaald worden, maar die zijn peanuts in vergelijking met de budgetten van Engelse clubs en de toekomstige transfersom wanneer een jeugdspeler doorbreekt", vult onderzoeker Laurenz Van Looveren aan.

 

"Op die manier kunnen de clubs de investering gemakkelijk terugverdienen, zelfs als slechts enkele spelers het tot de eerste ploeg schoppen."

 

"Een belangrijke verklaring voor de aantrekkelijkheid van Belgische spelers voor buitenlandse clubs moet ook gezocht worden bij onze Rode Duivels. Onder impuls van de recente successen van de nationale ploeg zijn Belgische jeugdspelers nog aantrekkelijker geworden voor Engelse clubs."

"In het buitenland is het niet beter"

Onafhankelijk onderzoek van CIES, een sportstudiecentrum in  Zwitserland, toont aan dat de Belgische en Nederlandse academies bij de Europese top behoren.

 

Zo worden de jeugdopleidingen van Standard en Ajax hoger ingeschat dan die van pakweg Manchester City en Chelsea. Daarom is het volgens Stijn Francis voor de spelers beter om hun opleiding in hun vertrouwde omgeving af te werken en ervaring op te doen in de eigen competitie.

 

Onderzoeker Van Looveren treedt die visie bij: "Jonge talenten kunnen sneller speelminuten vergaren in de Belgische competitie. Voldoende speelminuten in een eerste elftal zijn voor elk talent noodzakelijk om te groeien in een carrière."

 

"Pas nadat spelers de nodige ervaring in de Belgische eerste klasse vergaard hebben, zijn ze klaar om naar de sterkste competities in het buitenland te trekken. Op die manier kunnen ze naar het voorbeeld van onze Rode Duivels speelkansen afdwingen en presteren op het hoogste voetbalniveau."

"Begeleiding is cruciaal"

"Het is belangrijk dat spelers zich goed laten begeleiden, en niet kiezen
voor direct geldgewin", klinkt het tot slot.

 

"Een vertrouwenspersoon die handelt in het belang van de speler kan in overleg met de ouders helpen om aanbiedingen van clubs te bespreken en af te wegen. Hierbij is het sportief plan het belangrijkste, met uitzicht op speelminuten in de hoofdmacht van een club."

 

"Als de spelers ervaring kunnen opdoen en leren van de beste spelers in sterke clubs én in de nationale ploeg, dan kunnen ze zich ontwikkelen op sportief vlak", zegt  UA-onderzoeker Matteo Balliauw.

 

"De bedragen die spelers en hun familie op korte termijn moeten weigeren, zullen ruimschoots gecompenseerd worden in de rest van de carrière tussen 23 en 33 jaar. Dan zitten ervaren profvoetballers op het maximum van hun verdienpotentieel, en zullen ze veel hogere lonen kunnen verdienen."

Meer info? Dat kan!

Laurenz Van Looveren: “Jongeren die naar Engeland trekken hebben lager sportief niveau en marktwaarde”

Matteo Balliauw: “Grotere kans op slechtere carrière”