Ga naar de inhoud

De Ketele en Ghys zijn heer en meester in Europese ploegkoers

 ma 6 augustus 2018 16:41
Opnieuw prijs voor de Belgen in Glasgow.

Op de Europese Kampioenschappen in Glasgow hebben pistiers Kenny De Ketele (33) en Robbe Ghys (21) de Europese titel in de ploegkoers veroverd. Het Belgische duo reed een zeer alerte koers en troefde de Duitse wereldkampioenen af. "We hadden de hele koers onder controle."

Belgen pareren Duitse aanval

In de ploegkoers leggen de duo's 200 rondes of 50 kilometer af. Om de 10 rondes kunnen ze punten sprokkelen. Het peloton dubbelen, levert 20 punten op.

 

Ervaren rot Kenny De Ketele en zijn jonge kompaan Robbe Ghys vlogen er meteen in. Ze pakten punten in de eerste sprints en toen Duitsland versnelde, rukten ze mee op. Samen met de wereldkampioen pakten Ghys en De Ketele een bonusronde. België leidde voor het Duitse duo.

 

Kluge en Reinhardt legden de Belgen het vuur aan de schenen. De Duitse tandem ging opnieuw op zoek naar 20 extra punten, maar keer op keer reageerden Ghys en De Ketele perfect. Ze hielden hun voorsprong én het goud vast tot het einde van de race. Ghys juichte zelfs een ronde te vroeg, maar dat maakte niet uit.

 

Achter België en Duitsland snelden de Britten Hayter en Wood voor eigen publiek naar het brons.

Herbekijk de gouden ploegkoers van Kenny De Ketele en Robbe Ghys

3x Europees kampioen, 1x wereldkampioen

Robbe Ghys (21) beleeft met goud in de ploegkoers een primeur in zijn carrière, Kenny De Ketele (33) heeft voor de 4e keer prijs. 

 

Eerder pakte hij al Europees goud in 2008 en 2011, samen met Iljo Keisse. In 2012 veroverde hij in dezelfde discipline de wereldtitel. Toen vormde De Ketele een duo met Gijs Van Hoecke.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

EUROPEAN CHAMPIONS Madison !!! Thanks everyone and thanks @robbeghys97 Pictures Arne Mill

Een bericht gedeeld door Kenny De Ketele (@deketelekenny) op

6e Belgische medaille

Op dag 5 van de Europese kampioenschappen staat de medailleteller voor België op 6: 2x goud, 2x zilver en 2x brons. 

Belgische medailles op de Europese kampioenschappen
goud Nina Derwael turnen: brug met ongelijke leggers
  De Ketele/Ghys baanwielrennen: ploegkoers
zilver Kenny De Ketele baanwielrennen: puntenkoers
  Nina Derwael turnen: balk
brons Jolien D'hoore baanwielrennen: scratch
  Axelle Klinckaert turnen: grond

"We hadden de hele koers onder controle"

"Ik kan het niet geloven, echt niet. We hadden de hele koers onder controle", reageerde Robbe Ghys meteen na de titel. "Ze hebben me niet gespaard bij mijn vuurdoop, maar ik stond van bij de start mijn mannetje. Ik had gisteren al gezien dat er bij Kenny snee op zat en ik wist dat ik zelf ook in topvorm was."

 

Kenny De Ketele was de regisseur bij het Belgische duo. "Ik heb niet heel veel werk gehad. Ik heb Robbe een paar keer mooi geplaatst en heb hem erop gewezen dat we aan het winnen waren. Op een bepaald moment zat hij kapot, maar de rest ook. Ik zei hem: doorbijten, want we winnen."

 

Leuk vooruitzicht: de ploegkoers staat in 2020 weer op het olympische menu. "Het is geleden van Peking 2008. Toen werd ik er met Iljo Keisse als jonge snaak in gegooid. Al die jaren hebben we geen kans gekregen."

 

"Het zullen waarschijnlijk mijn laatste Spelen worden en ik wil alles op alles zetten om er daar te stan. We nemen een vliegende start en met Moreno De Pauw en Lindsay De Vylder hebben we een heel sterk blok."