"Buitengewone" atlete Koch heeft al 30 jaar het WR op de 400 meter

 di 6 oktober 2015 16:58
Koch na haar wereldrecordtijd, exact 30 jaar geleden.
Op 6 oktober 1985 liep de Oost-Duitse Marita Koch een fabelachtig wereldrecord. Kenner Ivan Sonck legt wel een dopingnuance, maar noemt haar vooral "uitzonderlijk getalenteerd".

6 oktober 1985: Koch loopt 47"60 op de 400 meter

Sonck: "Koch liep lichtvoetig en stijvol, maar is wel raadselachtig"

Marita Koch liep wereldrecords van 50 tot 400 meter. Vooral op die laatste afstand blonk ze uit, 4 van de 5 beste tijden op de 400 meter staan nog altijd op haar naam.

Topprestaties en wereldrecords van Oost-Duitse atletes gaan altijd gepaard met dopingbeschuldigingen. Ook Marita Koch ontsnapte daar niet aan. Kenner Ivan Sonck nuanceert.

"Er gaan allerlei geruchten over dopinggebruik bij Koch, dat was vrij algemeen in de toenmalige DDR. Zij heeft dat altijd met klem ontkend en ik durf daar geen uitspraak over te doen. Maar hoe dan ook was ze een buitengewone atlete. Volgens sommigen was ze zelfs de grootste atlete en volgens een enkeling de grootste sportvrouw aller tijden."

"Het is fabelachtig wat zij heeft gepresteerd op de 400 meter, maar ook op de 200 en de 100 meter. Ze heeft 31 wereldrecords scherper gesteld."

"Het was toen moeilijk om Oost-Duitse atletes te benaderen, maar toen het toch lukte, bleef ze schuw. Ze had ook een mysterieuze trainer, waarmee ze later huwde, met aparte trainingsmethoden."

"Ze was 1,78m en weliswaar een brok spieren, maar toch ook op een bepaalde manier erg vrouwelijk. En dat in tegenstelling tot enkele tegenstandsters van haar, zoals bijvoorbeeld de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. Ze liep ook lichtvoetig en stijlvol."

"Nu heeft ze twee sportwinkels in Rostock. Typisch voor haar zou daar geen enkele poster of trofee uit haar sportcarrière hangen."

"Het record zal standhouden tot pakweg 2041"

Op het vorige WK won Allyson Felix het goud op de 400 meter in 49"26. Met de beste tijd die de Amerikaanse ooit liep kwam ze nog niet in de buurt van het WR van Koch (47"60).

Is het nog te breken? "Afgaande op de tijden van vandaag, denk ik dat het zal standhouden tot pakweg 2041. Het is het op een na oudste WR bij de vrouwen, enkel dat op de 800m, een record van Kratochvilova, is nog twee jaar ouder."

"Het record staat nog omdat ik me zou kunnen voorstellen, en dat zeg ik met schroom, dat ze onder invloed was van producten die het daglicht niet mochten zien. In die periode gebeurden veel dingen, misschien wist ze het zelf niet, want de atleten kregen dingen te slikken waarvan hen verteld werd dat het vitaminen waren."

Moeten alle records uit die periode geschrapt worden? "Het is duidelijk dat sommige records gevestigd zijn met de hulp van verboden middelen, maar als je die allemaal schrapt, doe je misschien iemand die clean was tekort."