Waarom geen paralympische Cats of Lions? 3 werkpunten met het oog op Los Angeles 2028
Met 14 medailles, waarvan de helft met een gouden kleurtje, keert de Belgische paralympische delegatie meer dan tevreden terug uit Parijs. "Maar dat wil niet zeggen dat we nu op lauweren mogen rusten", zegt Ruben Van Gucht.
Minstens 15 medailles - evenveel als in Tokio - was het grote doel voor de Paralympische Spelen in Parijs.
Het werd er uiteindelijk eentje minder. "Maar we hebben wel 3 gouden medailles meer gepakt dan in Tokio", duidt Ruben Van Gucht. "En van die 7 gouden medailles komen er 4 van paralympische debutanten: Maxime Carabin en Léa Bayekula."
"Het zijn dus zeker succesvolle Spelen geweest. In Rio, Londen, Peking, Athene... pakte België toch frappant minder medailles. Maar dat wil niet zeggen dat we op de lauweren mogen rusten."
Met 29 Belgische atleten hadden we toch een bijzonder kleine delegatie.
"Er zijn toch werkpunten met het oog op de Paralympische Spelen in Los Angeles in 2028", aldus Van Gucht.
"Met 29 Belgische atleten hadden we toch een bijzonder kleine delegatie. Zeker als je dat vergelijkt met de 86 atleten van Nederland. De rekrutering moet scherper en beter."
Op de Olympische Spelen maakten de Belgian Cats, Red Lions en Red Panthers het mooie weer, op de Paralympische Spelen had België geen enkele ploeg.
"Daar is toch werk aan de winkel de komende 4 jaar. Dat moet worden gemonitord en in LA zal er toch verbetering merkbaar moeten zijn", zegt Van Gucht.
Ten slotte hoorde Van Gucht ook "verhalen die vraagtekens doen rijzen". Vooral de infrastructuur voor paralympiërs blijkt nog een pijnpunt.
"Peter Genyn zei bijvoorbeeld dat hij zich niet kon voorbereiden in de Topsporthal, omdat die bezet was door de gymnasten. Daardoor kon hij zijn training niet afwerken en was zijn voorbereiding niet perfect."