1. 53' - Geel - Samuel Bastien
    2. 90+1' - Geel - Cenk Özkacar
    3. 90+3' - Verv. Musa Tamari door Pierre Yves Ngawa
    Jupiler Pro League - speeldag 20 - 19/12/21 - 21:00

OH Leuven kan weer wat vrijer ademhalen. Het vloerde Standard dankzij twee goals van Mathieu Maertens met 2-1, vooral zijn tweede was een pareltje. OHL springt naar iets veiligere oorden dankzij de driepunter. Standard-coach Luka Elsner uitte na afloop zijn ongenoegen over de spelleiding. "Runarsson raakt Tapsoba en niet de bal, maar volgens de ref was het een normaal contact. Als een wonde van 15 centimeter normaal is..."

OH Leuven - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Standard laat in de slotfase de kansen liggen om het tij te keren. Een zelfzuchtige Nkounkou rondt 20 minuten voor het einde een beloftevolle counter af met een schot tegen de paal, Tapsoba profiteert 5 minuten later niet van een blunder van Dewaest.

• Man van de match: Mercier en Maertens verdienen de schoonheidsprijs, maar zonder de reddingen van Runarsson hadden hun assists en goals weinig opgeleverd. De IJslandse doelman voorkwam een Luikse remonte met een resem cruciale reddingen.

• Opvallend: Net als in de heenwedstrijd was er flink wat extra tijd in dit duel. In Luik waren het 2 maanden geleden 10 minuten, waarin Oud-Heverlee Leuven een 2-0-achterstand nog ophaalde. Vanavond kreeg Standard 12 minuten om hetzelfde te doen, maar bleef het steken op 2-1.

Bekijk de goals uit OHL - Standard (2-1)

Klasseflitsen van Mercier en Maertens maken het verschil

16e in de stand met amper 1 punt meer dan Seraing, de voorlaatste. Een precaire uitgangspositie voor OH Leuven en dus kon er na een 0 op 9 maar beter gewonnen worden. Maar ook Standard, amper 3 punten meer dan OHL (met weliswaar een wedstrijd minder gespeeld), kon de punten goed gebruiken.

OHL begon furieus aan de wedstrijd en dat resulteerde al na een kwartier in de
    openingsgoal. Mercier snoepte Cimirot de bal af aan de zijlijn, schudde een schitterende voorzet uit zijn sloffen naar de tweede paal en daar troefde de
    inlopende Maertens zowel Fai als Bodart af: 1-0.

Vijf minuten later een warrige fase voor de neus van Runarsson. De doelman blokte een poging af van Bokadi, flirtte met een strafschopfout op Fai en zag vervolgens hoe Bokadi Muleka de 1-1 aanbood. Maar er werd gevlagd voor buitenspel van Bokadi en dat werd helaas voor Standard bevestigd door de VAR.

Op het halfuur kwam Standard weer dicht bij de 1-1, een kopbal van Bokadi op een vrije trap strandde op de lat. De goal viel aan de overkant na een nieuw kunststukje van Mercier. Met een splijtende pass bracht hij Maertens weer voor Bodart en die werd met een wondermooi lobballetje te grazen genomen: 2-0.

Fai maakt het nog spannend in 12 (!) minuten extra tijd

Luka Elsner greep in bij de start van de tweede helft door zowel Lestienne als Tapsoba in de ploeg te droppen. Het gaf Standard wat meer schwung en snelheid, maar de Luikenaars bleven te veel duels verliezen om OHL echt onder druk te zetten. Het zat ook niet mee, een knappe goal van Dussenne werd afgekeurd voor voorafgaand buitenspel van Muleka.

Twintig minuten voor het einde ontbond Nkounkou zijn duivels. Hij ontfutselde Tamari aan de eigen zestien de bal, stak het hele veld over en ging dan voor eigen succes, maar zijn schot van net buiten de zestien strandde op de paal. Twee keer doelhout, twee afgekeurde goals, Standard had het geluk niet aan zijn zijde.

Dat gold zeker ook voor Tapsoba. De invaller kon door een knappe interventie van Runarsson net niet profiteren toen Dewaest de bal te kort terugspeelde op de doelman. Bovendien werd Tapsoba daarbij ongelukkig, maar vooral ook stevig geraakt door de keeper en moest hij gewond afgevoerd worden.

Runarsson bleef ook nadien een hoofdrol vertolken met de ene knappe redding na de andere. De IJslander ranselde een vrije trap van Lestienne uit zijn doel en tilde een gevaarlijk schot van Donnum over de lat in de extra tijd. Een extra tijd van maar liefst 12 minuten door de vele en lange blessurebehandelingen.

Genoeg voor Standard om dus toch nog iets te forceren en dat lukte nog ook. Fai haalde snoeihard uit op een weggewerkte hoekschop en bracht de bezoekers zo op de valreep nog in de wedstrijd. Zo werd het nagelbijten voor de OHL-aanhang. Net voor affluiten krulde Bokadi de ultieme kans op de 2-2 naast.

Elsner: “Je kan geen wedstrijden winnen zonder efficiëntie”

Luka Elsner (trainer Standard): “We hebben verschillende kansen gehad, we hebben de paal en de lat geraakt en er zijn 2 goals afgekeurd door de VAR. We zijn er daardoor niet in geslaagd om genoeg te scoren om hier vanavond punten te pakken. Anderzijds hebben we de tegenstander 2 keer laten infiltreren in de eerste helft en kwamen daar 2 goals uit voort. Het gaat om efficiëntie en je kan geen wedstrijden winnen als je zowel aanvallend als defensief niet efficiënt bent. Bovendien verliezen we met Tapsoba een speler na een voor mij onbegrijpelijk fase. Runarsson heeft de bal niet geraakt, maar de speler. Waarom was het dan geen penalty? De vierde ref zei me dat het een normaal contact was. Als een open wonde van 15 centimeter op het scheenbeen normaal is… Misschien vergis ik me, want ik heb de beelden nog niet teruggezien. Maar ik heb de gevolgen gezien en ik weet zeker dat de doelman de bal niet geraakt heeft. Het was vandaag een belangrijke kans om weer aan te sluiten bij de top 8, maar nu zitten we in de strijd voor het behoud.”

Marc Brys (trainer OHL): “Dit is een superbelangrijke overwinning, elk punt telt nu voor ons. Dit was cruciaal en dat zag je ook in de tweede helft, toen kwam er stress bij kijken. We stonden toen de hele tijd onder druk, dus dan is het wel fijn dat we de 3 punten konden thuishouden. Onze tweede goal was van prachtige makelij met Mercier en Maertens. Dan zie je toch dat er talent in deze groep zit. Ook Kaba, die toch veel kritiek gekregen heeft, en Runarsson speelden super. We zijn in de tweede helft verdedigend overeind gebleven door als een mooi collectief op te treden. Dan de 3 punten pakken is goed voor de toekomst.”

90+14' tweede helft
    90+3'
    90+1'
    90+1'

12 - extra time

Er komen 12 minuten extra tijd bij.
    53'
    23:02

OHL kan na een 0 op 9 eindelijk nog eens winnen. Het klopt Standard met 2-1 dankzij uitblinkers Mercier, Maertens én doelman Runarsson. De 12 (!) minuten extra tijd leverden voor Standard enkel de aansluitingstreffer van Fai op.

23:02

Bokadi mist ultieme kans!

Boucaut laat nog wat langer overspelen. Het levert nog een kans op voor Bokadi. Hij mikt de bal van dichtbij naast.

22:59

Elsner kijkt bezorgd toe, de tijd begint nu echt te dringen. OHL kruipt steeds dichter bij 3 levensbelangrijke punten.

22:58

Standard zet alles op alles, maar OHL houdt voorlopig stand. De spanning is nu wel te snijden.

22:52

Fai met de aansluitingstreffer!

Wordt het dan toch nog spannend in Leuven? Met een heerlijke volley op een weggewerkte hoekschop brengt Fai Standard op de valreep nog in de wedstrijd. Zit er nog meer in?

22:52

Opnieuw knappe redding van Runarsson

Runarsson toont nog maar eens zijn kunnen. Hij tilt een gevaarlijk schot van Donnum net over de lat.

22:49

Net als in de heenwedstrijd krijgen we een pak extra tijd in dit duel. Toen waren het 10 minuten door een ellenlange interventie van de VAR, nu zijn het er maar liefst 12 door de vele en lange blessurebehandelingen.

22:47

Runarsson houdt Lestienne van de 2-1

Lestienne doet het publiek nog even opschrikken met een schitterende vrije trap. Runarsson voorkomt de aansluitingstreffer met een knappe redding. De OHL-doelman heeft vanavond zonder meer punten gescoord.

22:42

Exit Schrijvers

Schrijvers tast naar zijn hamstrings, zijn wedstrijd is voorbij. Keita maakt zich op om in te vallen bij de thuisploeg. De tijd begint intussen te dringen voor Standard.

22:41

Schrijvers blijft in het gras zitten. Een spierblessure lijkt een streep te trekken onder zijn wedstrijd.

22:37

Exit Tapsoba

Tapsoba wordt op een draagbaar afgevoerd. Een jammerlijke exit voor de aanvaller die aan een uitstekende invalbeurt bezig was. Rafia is zijn vervanger.

22:36

Zorgen bij Tapsoba

Runarsson heeft Tapsoba ongelukkig geraakt aan zijn scheenbeen bij zijn tussenkomst. De invaller schreeuwde het uit van de pijn. Het ziet er niet goed uit, hij houdt een open wonde aan over. De wedstrijd ligt even stil.