Emma Plasschaert blijft na sterke medaillerace achter op ondankbare 4e plek

  Emma Plasschaert heeft geen medaille kunnen veroveren in de medaillerace. Onze landgenote nam veel risico's in de afsluitende reeks en eindigde op plek 2, maar omdat de Zweedse het nog beter deed, bleef Plasschaert met lege handen achter.

  Negen jaar na de bronzen medaille van Evi Van Acker in Londen ging haar poulain Emma Plasschaert op de Japanse wateren op zoek naar een nieuwe zeilmedaille. Helaas mocht het net niet zijn voor de Oostendse, want net als in Rio (met Van Acker) werd het weer een vierde plaats.

   

  Plasschaert voelt zich nochtans in haar sas in Tokio, want twee jaar geleden won ze er het olympische testevent. Deze échte Spelen begonnen niet al te voortvarend, met respectievelijk een 10e, 17e en 11e stek in de eerste drie races.

   

  In het middengedeelte van de competitie had Plasschaert wel ferm de wind in de zeilen en finishte ze drie keer in de top 5. Een medaille lag binnen zeilbereik, maar met een mindere voorlaatste dag (met een 17e en 21e plaats, waarbij dat laatste resultaat geschrapt werd), had Plasschaert vandaag in de allesbeslissende medaillerace nog veel werk voor de boeg.

  Goeie start van Plasschaert in de medal race

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Magistrale medaillerace, maar Zweedse zeilt tikkeltje beter

  Plasschaert zeilde als vijfde richting de medaillerace, met vier punten achterstand op de derde plaats, die in het bezit was van de Zweedse Josefin Olsson. Het bronzen devies was dan ook duidelijk: minstens twee plekken voor de Zweedse eindigen (of hopen dat leidster Rindom of zilveren Bouwmeester een absolute offday hadden).

   

  Goed begonnen, is half gewonnen, want Plasschaert startte heel gretig. Op het randje van de diskwalificatie zelfs. Na de eerste boei, die ze als vierde rondde, stoomde de Oostendse door naar de eerste plaats. Op dat moment lag ze zelfs op zilveren koers, omdat Bouwmeester een knoeimomentje kende.

   

  Maar de Nederlandse zette dat foutje snel recht. Helaas bleef ook Olsson continu in Emma's zog varen. Bij de voorlaatste boei haalde de Zweedse onze landgenote de wind uit de zeilen en nam ze de koppositie over. 

   

  Met zeeën voorsprong finishten de Zweedse en Plasschaert als eerste en tweede, maar qua plaatsen was die voorsprong voor Plasschaert niet groot genoeg om Rindom en Bouwmeester te bedreigen. De Deense hield het goud vast (en sprong uit blijdschap in het water), terwijl Olsson Bouwmeester nog van haar zilveren troon stootte.

   

  Plasschaert beëindigt haar eerste olympiade zo op de ondankbare vierde plaats. Het is al de vierde chocolade medaille voor België, na de vierde plaatsen voor de 3x3 Lions, Marten Van Riel en Lotte Kopecky. 

  Zweedse gooit roet in het eten voor sterke Plasschaert

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Plasschaert wordt knap 2e in de medalrace, maar strandt uiteindelijk op de 4e plaats

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Reacties na de medalrace:

  programma Emma Plasschaert
  zondag 25 juli reeks 1 en 2 10e en 17e verslag
  maandag 26 juli reeks 3 en 4 11e en 8e verslag
  dinsdag 27 juli reeks 5 en 6 6e en 5e verslag
  donderdag 29 juli reeks 7 en 8 5e en 4e verslag
  vrijdag 30 juli reeks 9 en 10 17e en 21e verslag
  zondag 1 augustus medal race 2e (4e plaats in eindstand) verslag
  Eindstand
  1. Anne-Marie Rindom (Den) 78 punten
  2. Josefin Olsson (Zwe) 81
  3. Marit Bouwmeester (Ned)
  83
  4. Emma Plasschaert
  87
  5 Tuula Tenkanen (Fin) 95

  Medal race laser radial

  1. 09 uur 02. Plasschaert wordt knap 2e in de medalrace, maar strandt uiteindelijk op de 4e plaats.

   Plasschaert wordt knap 2e in de medalrace, maar strandt uiteindelijk op de 4e plaats

  2. 08 uur 58. Emma beëindigt magistrale medaillerace als tweede, maar niet voldoende voor medaille. Jammer, jammer, jammer! Plasschaert eindigt als tweede, maar door de resultaten van de andere zeilsters is dat net niet voldoende voor een podiumplaats. Rindom wint goud, Olsson springt nog over Bouwmeester naar zilver. .
  3. 08 uur 58. Bestraffing voor Zweedse? De Zweedse lijkt op weg naar het brons, maar er klonk net een fluitje van de jury. Krijgt er nog iemand een penalty? .
  4. 08 uur 57. Laatste boei: op naar ondankbare vierde plaats? Olsson en Plasschaert hebben een Japanse zee voorsprong op de rest van het deelnemersveld. Er lijken niet superveel kansen meer om alles nog door elkaar te husselen. Olsson op 1, Plasschaert op 2 en Rindom en Bouwmeester zijn net goed genoeg bezig om hun goud en zilver te behouden. .
  5. 08 uur 54. Emma doet er alles aan om de Zweedse de wind uit de zeilen te nemen. Of dat zal werken, weten we zo meteen. Geert Heremans.
  6. 08 uur 53. 3e boei: Zweedse zoeft voorbij Emma. Bij de derde boei neemt de Zweedse Olsson het voortouw. Ze rondt de boei net voor onze landgenote. Momenteel strandt Plasschaert in de eindrangschikking dus op de ondankbare vierde plaats. .
  7. 08 uur 53. Zweedse gooit roet in het eten voor sterke Plasschaert.

   Zweedse gooit roet in het eten voor sterke Plasschaert

  8. 08 uur 51. De situatie keert slag om slinger! Plasschaert blijft mooi aan de leiding, maar de situatie achter haar lijkt de verkeerde kant uit te kantelen. Er moeten twee plaatsen zijn tussen Plasschaert en de Zweedse om een medaille te grijpen, maar dat is niet het geval. De Zweedse blijft in Emma's zog zeilen. Dit zou wel heel cru zijn! .
  9. 08 uur 50. Van waar komt de wind? Terwiijl de Deense leidster bestraft wordt omdat ze een boei geraakt heeft, blijft Plasschaert aan de leiding zeilen. Het blijft wel bang afwachten wat de wind doet, want die lijkt ietwat te draaien. Ten voordele of ten nadele van Plasschaert? .
  10. 08 uur 48. Op dit moment kan het niet beter zijn voor Emma. Momenteel zeilt ze zelfs op zilveren koers, want Bouwmeester is pas achtste. Geert Heremans.
  11. 08 uur 46. Goeie start van Plasschaert in de medal race.

   Goeie start van Plasschaert in de medal race

  12. 08 uur 45. We zien dat Emma veel wind heeft opgepakt aan deze linkerkant. We zijn nog niet halfweg, dus we mogen nog niet te vroeg victorie kraaien. Geert Heremans.
  13. 08 uur 40. 1e boei: Plasschaert is vierde. Aan de eerste bovenboei keert Plasschaert als vierde. Olsson passeert als 7e, dus dat is goed nieuws. Maar intussen is de Finse Tenkanen wel naar de tweede plaats gezoefd, wat voor een ex aequo zou zorgen in de strijd om brons. Deze medaillerace geeft dan de doorslag, dus de Finse zou Plasschaert zo weer van het podium duwen. Ultraspannend! In de strijd om het goud schaduwen Rindom en Bouwmeester elkaar. Zij komen door in 6e en 7e positie. .
  14. 08 uur 40. Italiaanse zeilster klopt uit woede op haar boot nadat ze uit race genomen wordt.

   Italiaanse zeilster klopt uit woede op haar boot nadat ze uit race genomen wordt

  15. 08 uur 38. Zweeds gevaar. In de strijd om het brons is de Zweedse Josefin Olsson, die die derde plek momenteel bezet, Plasschaerts grootste concurrente. Zij moet minstens twee plaatsen achter Emma finishen, opdat de Belgische haar nog kan onttronen. Voorlopig is dat niet het geval, want de Zweedse zeilt in Emma's slipstream. Ei zo na is er zelfs een aanvaring! .
  16. 08 uur 35. Goed begonnen, is half gewonnen? Het is nog heel vroeg, maar Plasschaert is wel uitstekend begonnen. In aanloop naar de eerste boei leidt de Oostendse het pak. De Deense leidster Rindom zeilt vijfde, de Nederlandse titelverdedigster Bouwmeester negende. De linkerkant lijkt de place to be! .
  17. 08 uur 33. Plasschaert is heel gretig. Enkele zeilsters flirten met een valse start. Ook Emma Plasschaert is wel heel gretig gestart, maar het lijkt erop dat het de Italiaanse is die iets te voortvarend was. Zij wordt dan ook zonder pardon gediskwalificeerd. .
  18. 08 uur 32. Als Emma kans wil maken op een medaille, moet ze eigenlijk sowieso in de top 3 finishen. Commentator Geert Heremans.
  19. 08 uur 31. Zeilers naar de start. Binnen luttele minuten is het van dattum: de medaillerace bij de vrouwen in de Laser Radial-klasse. Emma Plasschaert staat momenteel op de vijfde plaats, op 4 punten van de derde plek en op 8 punten van de tweede plek. .
  20. 02 uur 15. Emma staat heel dicht in het klassement. Brons is binnen handbereik en zilver kan ook nog. Evi Van Acker.