Noor Hagenes voert sterk nummer op in finale en pakt WK-goud bij junioren

  WK wielrennen junioren mannen: wegriteinde
  />wegwedstrijd
  VertrekLeuven - AankomstLeuven -
  Afstand121,4 km
  020406080100121.4

   Per Strand Hagenes heeft zich in Leuven tot wereldkampioen bij de junioren gekroond. De sterke Noor glipte in de finale weg uit een klein groepje en reed solo naar het goud. Vlad Van Mechelen was de beste Belg op de 8e plaats. Bij onze landgenoten was Cian Uijtdebroeks de grote pechvogel.

   Valpartij nekt de kansen van Cian Uijtdebroeks

   "Het zal een nerveuze koers worden", voorspelde bondscoach Carlo Bomans en zijn verwachting of vrees werd bewaarheid. 

    

   Bij de talloze schermutselingen en valpartijen - de eerste amper 50 meter na de start - was ook Cian Uijtdebroeks betrokken. 

    

   De sterkste junior van dit pak gaf zich niet gewonnen in een hopeloos achterhoedegevecht, maar kon ondanks zijn doorzettingsvermogen en dapperheid nooit meer op de eerste rij postvatten.

    

   In een razendsnelle koers nam de nervositeit in het middenrif wat af, maar de snelheidsmeter bleef voortdurend in het rood en dat vertaalde zich in een forse natuurlijke selectie op het intervalparcours met ontelbaar veel bochten.

   Cian Uijtdebroeks wordt uit koers geslagen na een val:

   Per Strand Hagenes laat zich geen tweede keer ringeloren door de Fransen

   In de voorlaatste ronde rukte zich een elitegroepje in verschillende schuifjes los. De Fransen beschikten met 3 pionnen voorin over de beste papieren, maar Per Strand Hagenes had zijn lesje geleerd van het EK.

    

   De Noor werd in Trentino in de tang genomen door 2 Fransen en gaf hen nu lik op stuk na een zeer aangename koers waarin je sterk, snel, spaarzaam én slim moet zijn. 

    

   Op de Wijnpers gooide hij al zijn kaarten op tafel met een splijtende versnelling, al werd hij wel een handje geholpen door een val in de kopgroep bij de voet van de voorlaatste helling.

    

   Het bombardement van Hagenes zette iedereen op zijn plaats, Europees kampioen Romain Grégoire moest deze keer vrede nemen met zilver na het Noorse nummertje.

    

   De pelotonsprint werd gewonnen door de Est Madis Mihkels, Vlad Van Mechelen was op de 8e plaats de beste Belg na een afvallingsrace waarin de Belgen iets te veel achter de feiten aanholden.

   Bekijk hoe de beslissing valt op de Wijnpers:

   "Mijn hartslag ging in mijn bed al de hoogte in"

   Per Strand Hagenes zette de finale van dit WK helemaal naar zijn hand. "Ik wist dat het mogelijk was toen ik het parcours bestudeerde", reageerde de Noorse Flandrien, die belofte wordt bij de opleidingsploeg van Jumbo-Visma.

    

   "Op zulke klimmetjes ben ik sterk en heb ik het al vaak goed gedaan. Het is geweldig dat het gelukt is."

    

   "Ik lag gisteren in mijn bed en mijn hartslag ging al de hoogte in toen ik er nog maar aan dacht. Bij mijn aanval zag ik dat ik enkele meters had en ik moest gewoon zo hard mogelijk trappen."

   Van Mechelen over 8e plaats: "Het viel nooit stil"

   Vlad Van Mechelen was de beste landgenoot. "Na een 4e plaats op het EK kun je verwachtingen hebben, maar een 8e plaats als eerstejaars is niet zo slecht."

    

   "In mijn stad Leuven denk je dan misschien aan het podium, maar top 10 was ook al goed. Al bij al ben ik tevreden."

    

   "Op de Wijnpers zat ik wat te ver en ik had nog jus in de benen, maar in de sprint was het beste eraf. Het was allemaal wat ontregeld. Met 1.000 hoogtemeters lijkt dit ook niet zo'n zwaar parcours, maar het viel nooit stil in deze afvallingskoers."

   Rituitslag WK wegrit junioren mannenRituitslag WK wegrit junioren mannen

     naamresultaat
   1Per Strand Hagenes (Noo)in 2u43'48"
   2Romain Grégoire (Fra)op 19"
   3Madis Mihkels (Est)24"
   4Martin Svrcek (Svk)z.t.
   5Alexander Hajek (Oos)
   6Antonio Morgado (Por)
   7Manuel Oioli (Ita)
   8Vlad Van Mechelen (BEL)
   9Max Poole (GBr)
   10Luis-Joe Lührs (Dui)

   Fase per fase

   1. 11 uur 04. Vlad Van Mechelen is de eerste Belg op de 8e plaats, Jente Michels is 13e. .
   2. 11 uur 03. Romain Grégoire pakt zilver, de Est Madis Mihkels wint de sprint van het peloton en pakt brons. .
   3. 11 uur 02. Noorse favoriet maakt het waar! Op het EK zat hij nog in de Franse tang, maar op dit WK geeft hij iedereen lik op stuk. Een val bij de voet van de Wijnpers hielp hem een handje, maar Per Strand Hagenes was ongenaakbaar met zijn uitval. Hij wint na een kabinetstukje! .
   4. 11 uur 01. Wat had deze man nog over in de slotronde... Michel Wuyts .
   5. Laatste km. Daar is de vod. Per Strand Hagenes geeft dit niet meer uit handen.  . 11 uur 01.
   6. 11 uur . Met de Sint-Antoniusberg zijn alle hellingen weg. De wereldtitel lijkt binnen voor onze Noorse stormram. Romain Grégoire vecht voor zilver, Dario Belletta voor brons.  .
   7. 11 uur . Het peloton zit op meer dan een halve minuut. Zijn de medailles weg? .
   8. 10 uur 58. Per Strand Hagenes, 18 jaar is ie, duldt geen tegenspraak. Romain Grégoire en Dario Belletta komen geen meter dichter.  .
   9. 10 uur 57. Doe Hagenes een trui van Deceuninck-Quick Step aan en je hebt een prof. . José De Cauwer.
   10. 10 uur 56. Nog 5 kilometer. Hagenes, zilver op het EK, staat voor een solo van 5 kilometer. Een van de Fransen en de Italiaan Belletta zijn voorlopig niet opgewassen tegen de Noorse beer.  .
   11. 10 uur 56. Val en aanval: hier wordt het WK beslist.

    Val en aanval: hier wordt het WK beslist

   12. 10 uur 55. Aanval na val! Hagenes heeft iedereen op weergaloze manier uit zijn wiel geramd. Al toont de herhaling waarom: bij de voet is de helft van de kopgroep tegen de grond gegaan. .
   13. 10 uur 55. Met Van Mechelen hebben de Belgen een wapen voor de sprint. Hagenes beseft dat op de Wijnpers en speelt alles of niets.  .
   14. 10 uur 53. Nog eens de namen: Gautherat, le Huitouze, Grégoire (Fra), Pickering (GBr), Hagenes (Noo), Schrag (Dui), Belletta (Ita) en Dalby (Den).  .
   15. 10 uur 53. De Belgen proberen het gat zo klein mogelijk te houden. Het is nog altijd niet te laat! .
   16. 10 uur 52. Met 8 leiders trekken we naar de laatste 8 kilometer. De Fransen tellen 3 klanten.  .
   17. 10 uur 51. Het is rijden, maar ook nadenken. De tenoren Hagenes en Grégoire zitten intussen ook op de eerste rij na een jump uit het peloton.  .
   18. 10 uur 50. Dit parcours maakt de renners rotnerveus en zorgt voor slachting: de betere renners blijven over. Michel Wuyts .
   19. 10 uur 49. Nog 10 kilometer. Op de Keizersberg illustreert Pickering zijn uitstekende benen, maar de Fransen lijken alles onder controle te hebben.  .
   20. Wie zet druk in het peloton? Nog 11 kilometer en het verschil loopt op tot 15 seconden. Wie knapt het vuile werk op? Ze kijken vooral veel naar elkaar. Zitten sommige jongens gevangen?  . 10 uur 48.