Baas van begin tot einde: Mathieu van der Poel kroont zich tot wereldkampioen gravel na demonstratie in Leuven

 zo 6 oktober 2024 16:40
WK gravel
WK gravel
Gravel
185.7 km
12:00 Halle - 16:45 Leuven
Mathieu van der Poel
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 185.7

    Zijn tweede wereldtitel van 2024 is binnen. In Leuven maakte Mathieu van der Poel zijn favorietenrol op het WK gravel helemaal waar. Hij schudde onze landgenoot Florian Vermeersch als laatste af op 13 kilometer voor het einde na een verschroeiende versnelling. De man van Lotto-Dstny werd wel net als vorig jaar nog knap tweede. Quinten Hermans sprintte naar het brons voor Jasper Stuyven.

    Eerste tikjes van Van der Poel

    Topfavoriet Mathieu van der Poel domineerde bijna van start tot finish. Op zo’n 120(!) kilometer van het einde sprong hij al in z’n eentje weg met een snedige versnelling.

     

    Dat feestje ging (nog) niet door. Het zorgde wel voor een eerste selectie. Slechts 15 renners, met daarbij een pak landgenoten, kwamen nog terug.

     

    Na een lus in Halle en passages door de Brabantse Wouden restten nog twee lokale ronden in de buurt van Leuven. Daar trok Van der Poel nog eens door.

     

    Deze keer keer geraakten slechts 6 renners nog in zijn wiel: Jasper Stuyven, Quinten Hermans, Florian Vermeersch, Gianni Vermeersch, Connor Swift en titelverdediger Matej Mohoric. 

    Slimme aanval

    In de laatste ronde koos Florian Vermeersch voor de aanval. Van der Poel was de enige die op dat wiel sprong.

     

    De rest bleef zitten en zag zo goud en zilver wegrijden. De samenwerking was volledig zoek in de groep Stuyven.

     

    Vermeersch bleef meewerken met Van der Poel en incasseerde de uppercut op 13,5 kilometer van de streep. Op een oplopend bospad snelde de Nederlander weg, zonder reactie van de moegestreden Vermeersch.

     

    Zonder omkijken knalde Van der Poel naar Leuven, waar hij met de fiets in de lucht zijn 8e wereldtitel mocht vieren. Na de weg en het veld schiet hij ook raak in het gravel.

     

    Achter zilveren Florian Vermeersch sprintte Quinten Hermans (3e) naar brons, voor Jasper Stuyven (4e) en Gianni Vermeersch (5e). 

    Gerelateerd:

    Uitslag WK gravel

    naamresultaatploeg
    1
    Mathieu van der Poel
    4u41'23"
    2
    Florian Vermeersch
    + 1'03"
    3
    Quinten Hermans
    + 3'47"
    4
    Jasper Stuyven
    z.t.
    5
    Gianni Vermeersch
    6
    Connor Swift
    7
    Matej Mohoric
    8
    Tim Merlier
    + 4'15"
    9
    Timo Kielich
    z.t.
    10
    Toon Aerts

    Fase per faselaatste update: ongeveer 1 uur geleden

    17:01

    Bekijk de reactie van Mathieu van der Poel:

    16:47

    Na een lange sprint pakt Hermans brons

    16:46

    Brons voor Hermans!

    Na een eindeloos pokerspel en een lange sprint is het Quinten Hermans die naar huis mag gaan met het brons. Hij klopt Stuyven in de sprint. 

    16:43

    De 5 achtervolgers gaan sprinten voor het brons. Krijgen we nog een Belgische medaille in eigen land? Stuyven, Gianni Vermeersch en Hermans maken kans. 

    16:43

    Zilver voor Vermeersch

    Florian Vermeersch bolt als 2e over de streep. Hij koos voor de aanval en dat levert een medaille op. Het is een mooie prestatie na een lastig seizoen door lang blessureleed. 

    16:42

    Mathieu van der Poel volgt Matej Mohoric op als wereldkampioen gravel

    16:41

    Dominant wereldkampioen

    Mathieu van der Poel volgt Matej Mohoric op als wereldkampioen gravel. Na titel in het veld en op de weg schiet de Nederlander nu raak op gravelwegen. Hij duldde niemand in zijn spoor en soleert naar de zege. Op de streep neemt hij de tijd om de fiets in de lucht te steken. 

    16:39

    Laatste kilometer!

    Met veel allure overwint Van der Poel de laatste hoogtemeters. Hij mag beginnen genieten in de straten van Leuven. Vermeersch zal voor het tweede jaar op rij vrede moeten nemen met plek 2. 

    16:37

    De Nederlander wisselt de ene regenboogtrui in voor de andere. Vorige week kon de titelverdediger niet opnieuw het WK op de weg winnen, vandaag zal hij wel raak schieten. 

    16:33

    Van der Poel begint aan de laatste 5 kilometer. Nog even op wat bospaadjes rijden en de Ramberg naar boven knallen en zijn triomftocht zit erop. 

    16:31

    Het bobijntje is leeg bij Florian Vermeersch, die wel nog een ruime bonus heeft op de achtervolgers. Het zilver zal voor de Lotto Dstny-renner zijn. Van der Poel heeft al bijna een minuut voorsprong. 

    16:28

    8e wereldtitel?

    Mathieu van der Poel mag hoogstwaarschijnlijk nog een regenboogtrui in zijn kast hangen. Bij de profs verzamelde hij er al zeven. 6 keer werd hij wereldkampioen in het veldrijden en vorig jaar won hij het WK op de weg. 

    16:26

    De strijd om het brons is ook volop aan de gang. Even breekt het vijftal, maar zij bleven samen op de oplopende strook. Op papier zijn Stuyven en Swift de snelsten in dat groepje. 

    16:23

    Van der Poel lijkt vertrokken te zijn voor een solo van 13,5 kilometer. Vermeersch ziet hem niet meer rijden en volgt al op 20 seconden. 

    16:22

    Daar gaat Van der Poel!

    16:21

    Aanval Van der Poel!

    Op exact hetzelfde punt versnelt Van der Poel opnieuw en Vermeersch heeft geen antwoord in huis. Hij blijft zitten en ziet de Nederlander wegsnellen. 

    16:20

    Bijna 2 minuten

    De twee leiders moeten niet meer achterom kijken. Zonder een enorme inzinking of pech verdelen Van der Poel en Vermeersch goud en zilver. Wordt het net als gisteren beslist in een sprint? 

    16:17

    Nu kampeert Vermeersch toch even in het wiel van Van der Poel. Straks krijgt de Nederlander nog een paar oplopende stroken, waar hij in de vorige ronde iedereen onder druk zette.