Net geen 2e regenboogtrui in 1 week: Lotte Kopecky verliest sprint op WK gravel tegen Marianne Vos

 za 5 oktober 2024 16:04
WK gravel vrouwen
WK gravel vrouwen
Gravel
138.2 km
12:00 Halle - 16:15 Leuven
Marianne Vos
einde
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 138.2

    Lotte Kopecky heeft een week na haar WK-triomf op de weg net naast de regenboogtrui in het gravel gegrepen. Lotte Kopecky en Marianne Vos waren op 60 km van de streep al met z'n tweeën weg. Vos toonde zich sneller in de spurt in Leuven, de Nederlandse vult zo een WK-leemte op haar palmares. Kopecky kan zich troosten met een meer dan geslaagd debuut in het gravelen.

    Koers breekt vroeg open

    De Brabantse Wouden waren het amfitheater voor de 3e editie van het WK gravel. De vrouwen mochten als eerste gladiatoren strijden om de wereldtitel.

     

    Wegwereldkampioene Lotte Kopecky deed een gooi naar haar 2e titel in één week. En of ze opnieuw in orde was.

     

    Samen met Marianne Vos, Lorena Wiebes en Soraya Paladin reed ze halfweg koers weg. Het kwartet werd snel een duo. Enkel Vos vergezelde Kopecky nog.

     

    De Belgische wereldtopper en de Nederlandse alleswinnares vonden elkaar. Ze waren de besten in koers en reden de rest op minuten achterstand.

     

    Naast enkele versnellingen gebeurde er vooraan niet veel op de boerenwegen en bospaden. Ze leken zich neer te leggen bij een sprint. 

    Kopecky en Vos vonden elkaar op de Belgische gravelwegen.

    Vos vloert Kopecky in Leuven

    Of misschien toch niet, want in de voorlaatste kilometer deed Vos toch nog een aanvalspoging. Op de Ramberg (150 meter aan 11%) zette ze heel even Kopecky op enkele meters, maar onze landgenote keerde nog terug.

     

    Het werd dus toch een sprint, met Kopecky op kop.

     

    Op minder dan 200 meter van de streep zette Vos de sprint kwiek in. Kopecky reageerde nog, maar moest zich snel neerleggen bij een zoveelste wereldtitel van Vos.

     

    Na regenboogtruien op de weg, in het veld en op de piste mag ze nu ook een exemplaar van het WK gravel in haar prijzenkast hangen. Kopecky gaat naar huis met zilver.

     

    Op bijna 4 minuten achterstand reed Lorena Wiebes naar het brons, voor haar landgenote Puck Pieterse en de Duitse Romy Kasper

    Gerelateerd:

    Wiebes: "Lotte maakte het redelijk lastig"

    Lorena Wiebes: "Ik had niet mijn beste benen, maar op gravel is het vechten tot het einde. Lotte (Kopecky) maakte het redelijk zwaar. Ze reed iets te hard op de klim en ik had een zwak moment. Ik voelde dat mijn kracht terug kwam daarna."

    Pieterse: "Ik wist hoe laat het was"

    • Puck Pieterse (4e): "Ik wist dat het rond kilometer 72 zou gebeuren. Ik zag dat ze het op een lint trokken en dat Kopecky op kop reed, dan weet je hoe laat het is. Ik heb nog iets geprobeerd en we hebben echt hard doorgereden. Toen ik hoorde dat het verschil meer dan een minuut was, wist ik dat het niet meer zou lukken."

     

    • Marthe Truyen (11e): "Het was vier uur cyclocross, met horten en stoten, aanvallen en stilvallen. Ik merkte dat Kopecky er wel echt een harde koers van wilde maken. Het was voor mij belangrijk om Puck (Pieterse) te ondersteunen. De ploeg is hier belangrijker dan het land. Het is lang geleden dat ik zo heb afgezien."

     

    • Lucinda Brand (10e): "Ik heb heel veel plezier beleefd. Ik zat één keer iets minder goed gepositioneerd en het was gedaan. Ik had niet de allerbeste benen, maar het ging wel goed."

     

    • Sanne Cant: "Het eerste cruciale punt was na kilometer 18. We duiken er een weiland in en plots lag ik plat op mijn buik, wat nooit aangenaam is. Op die manier was de wedstrijd redelijk snel voorbij."

    Uitslag WK gravel vrouwen

    naamresultaatploeg
    1
    Marianne Vos
    4u11'07"
    2
    Lotte Kopecky
    + 1"
    3
    Lorena Wiebes
    + 3'57"
    4
    Puck Pieterse
    + 4'09"
    5
    Romy Kasper
    + 4'15"
    6
    Soraya Paladin
    + 6'00"
    7
    Riejanne Markus
    + 6'04"
    8
    Femke Markus
    + 8'52"
    9
    Emma Norsgaard Bjerg
    z.t.
    10
    Lucinda Brand
    + 8'53"

    Fase per faselaatste update: ongeveer 9 uur geleden

    16:06

    Wiebes 3e

    Naast Vos en Kopecky zal ook Lorena Wiebes op het WK-podium staan. Drie toppers op de weg verdelen de medailles op het 3e wereldkampioenschap gravel. Pieterse is 4e, Kasper 5e. 

    16:05

    De strijd om brons wordt beslist in het voordeel van Wiebes. Ze wacht niet op de sprint en rijdt weg op de Ramberg. Pieterse geeft wel niet zomaar op. 

    16:03

    Vos wereldkampioene!

    Lotte Kopecky moet de wereldtitel laten aan Marianne Vos. De Nederlandse klopt onze landgenote in een eerlijke sprint. Het duurde heel lang tot Vos aan haar sprint begon, maar haar versnelling blies Kopecky meteen weg. Er kwam geen antwoord meer. 

    16:01

    Kopecky of Vos?

    De onverharde stroken zijn achter de rug. Het wordt een sprint tussen Kopecky en Vos. Wordt het nummer 2 voor onze landgenote in een week tijd of dikt Vos haar palmares nog wat aan? Kopecky zal vanop de kop moeten beginnen. 

    16:00

    Aanval Vos!

    Op de Ramberg probeert Vos toch nog eens weg te rijden, maar Kopecky reageert kwiek. De paar meter achterstand zijn snel gedicht. 

    15:58

    De laatste rechte lijn is straks zo'n 400 meter lang. In de slotkilometer liggen nog twee bochten van 90 graden, maar die zullen weinig invloed hebben. Dat gebeurt allemaal op asfalt in de laatste 1.000 meter. 

    15:56

    Er rest nu nog een passage door het stadspark. Daar ligt nog een strookje van 150 meter aan 11%. Krijgen we daar nog een ultieme demarrage? 

    15:55

    Wie is de snelste?

    Op papier is Vos iets sneller dan Kopecky. Dit jaar klopte ze de Belgische onder meer in de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen in de sprint met een kleine groep. 

    15:51

    De bosbaantjes volgen elkaar op, maar daar gaan Kopecky en Vos vlot door. Ze beginnen aan de laatste 6 kilometer. 

    15:50

    Bandendrukvoordeel voor Vos?

    Marianne Vos rijdt met een speciaal systeem waarmee ze haar bandendruk zelf kan bepalen vanop de fiets. Zo zou ze straks de ideale bandendruk kunnen gebruiken voor de sprint, terwijl Kopecky normaal gezien met een lagere bandenspanning zal moeten sprinten. 

    15:46

    Het heeft moeite gekost, maar Kasper rijdt het gaatje dicht. Ze zijn opnieuw met z'n drieën achter Kopecky en Vos, die braaf blijven samenwerken. 

    15:43

    Wiebes naar brons?

    Op een oplopende strook rijdt Wiebes weg van Kasper en Pieterse. De Duitse moet het werk opknappen, want Pieterse speelt het ploegenspel. 

    15:42

    In de verre achtergrond rijdt Riejanne Markus nu sneller dan de twee leidsters. Zij is aan het wegrijden uit het peloton en zal straks Frain passeren richting plek 7. 

    15:40

    Nog 3 achtervolgsters

    Ook voor Soraya Paladin gaat het nu te snel bij de achtervolgsters. Het Nederlands duo Wiebes-Pieterse moet nu enkel nog afrekenen met Romy Kasper. 

    15:37

    Daarnet bleef Vos heel even in het wiel van Kopecky, maar de Nederlandse neemt toch opnieuw over. Het is wachten op een eerste echte aanval. 

    15:34

    Laatste 15 kilometer

    De twee leidsters lijken aan elkaar gewaagd te zijn. Zo meteen volgt een klimmetje, maar dat lijkt niet zwaar genoeg te zijn om weg te rijden. Ook op de onverharde stroken houden ze elkaar in evenwicht. Sprinten dan maar? 

    15:30

    Ondanks de versnellingen blijven Kopecky en Vos prima ronddraaien. Ze kunnen wel stilaan wat pokeren met 4 minuten voorsprong. 

    15:26

    Aanval Vos, Kopecky reageert

    Het is nu aan Marianne Vos om druk te zetten. Heel even volgt Kopecky op enkele meters, maar de wereldkampioene op de weg herstelt snel.