LIVESTREAM WK gravel: Lotte Kopecky rijdt samen met Vos, Wiebes en Paladin weg in Brabantse Wouden

 za 5 oktober 2024 14:18
WK gravel vrouwen
WK gravel vrouwen
Gravel
138.2 km
12:00 Halle - 16:15 Leuven
nog 65 km
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 138.2

    Een week na haar triomf op de weg gaat Lotte Kopecky in eigen land alweer op zoek naar een nieuwe regenboogtrui. De beste renster van het moment waagt zich voor het eerst aan het gravelen. De concurrentie tussen Halle en Leuven is niet mals: ook Wiebes, Vos, Pieterse en Van Empel staan aan de start. Wie wint de krachtmeting in het grind? Kijk vanaf 14.15 uur via onze livestream of op VRT 1.

    Fase per faselaatste update: 6 minuten geleden

    14:17

    Puck Pieterse moet achtervolgen. Zij volgt op 18 seconden, samen met Romy Kasper en Nicole Frain. Een klein peloton met Lucinda Brand, Lauren Stephens en Marthe Truyen heeft 50 seconden achterstand. 

    14:12

    4 leidsters

    Veel hinder zal Wiebes niet gehad hebben van haar fietsprobleem, want ze zit mee in de kopgroep. Lotte Kopecky, Marianne Vos en Soraya Paladin zijn haar metgezellen. Nog 65 kilometer! 

    14:10

    Veel pech

    In een gravelwedstrijd moet het geluk ook wat aan je kant staan. Onder meer Lorena Wiebes en Fem van Empel moesten al even stoppen met een mechanisch probleem. Waar ze nu rijden, is voorlopig onduidelijk. 

    14:01

    Ik ben middenin onderzoeken op dit moment. Het is vrij duidelijk dat er meer aan de hand is en dat ik een tijdje out zal zijn.

    Shirin van Anrooij
    14:01

    Shirin van Anrooij: "Ik wilde niet nog eens afzeggen"

    13:57

    Cromwell in de problemen

    Tiffany Cromwell lijkt geen hoofdrol te spelen vandaag. De ervaren gravelrenster, die op de weg uitkomt voor Canyon//SRAM, volgt op bijna anderhalve minuut van de kop van de koers. 

    Vorig jaar won Cromwell nog het EK in Leuven... als Australische. De Europese sterrentrui ging toen wel naar Lorena Wiebes. 

    13:52

    De beelden uit het bos leren ons dat de val helemaal voorin gebeurde. Ook Lotte Kopecky moest even van de fiets, maar zit vlot mee voorin. De Duitse Romy Kasper moet wel achtervolgen. 

    13:51

    Enkele rensters komen ten val bij het indraaien van het Zoniënwoud

    13:48

    Overijse

    De rensters zijn nu in de buurt van Overijse. Daar zal Fem van Empel misschien wel even terugdenken aan afgelopen veldritseizoen. Ze won toen de Druivencross. 

    13:41

    Val

    Bij het indraaien van het Zoniënwoud zouden heel wat rensters onderuit zijn geschoven. Dat zorgt uiteraard ook voor scheurtjes in het pak. 

    13:38

    Hergroepering

    De rust is teruggekeerd vooraan in de koers. Daar rijden nu een 40-tal rensters samen. Onder meer Van Empel, Van Anrooij, Stephens en Markus zijn teruggekeerd. Met Marthe Truyen en Nathalie Bex zijn ook twee extra Belgen in het peloton. 

    13:32

    32,5 km/u gemiddeld

    Er wordt duidelijk al een eerste selectie gemaakt in de eerste fase van de koers. Kopecky passeerde daarnet als eerste aan het tussenpunt, gevolgd door Puck Pieterse. Een voorbode voor straks? 

    13:27

    De vorm is heel goed, maar op technisch vlak zal het moeilijk worden.

    Riejanne Markus
    13:26

    Riejanne Markus: "Prachtig rondje"

    13:23

    Tijdsverschillen

    Achter de sterke elitegroep valt alles al uit elkaar. Fem van Empel (op 33"), Lauren Stephens (35"), Riejanne Markus (57"), Tessa Neefjes (1'43") en Tiffany Cromwell (2'22") zijn de opvallendste afwezigen voorin. 

    13:17

    11 leidsters met Kopecky

    Na bijna 40 kilometer is er vooraan een elitegroep met 11 rensters. Elena Cecchini is er net niet bij, deze vrouwen wel: 

    - Lotte Kopecky (Bel)
    - Puck Pieterse (Ned)
    - Marie Schreiber (Lux)
    - Christine Majerus (Lux)
    - Marianne Vos (Ned)
    - Lucinda Brand (Ned)
    - Romy Kasper (Dui)
    - Letizia Borghesi (Ita)
    - Emma Norsgaard (Den)
    - Lorena Wiebes (Ned)
    - Soraya Paladin (Ita)

    13:11

    De topvorm is er nog niet. Het is mooi meegenomen in de voorbereiding. Ik probeer me vooral te amuseren.

    Sanne Cant
    13:10

    Sanne Cant: "Eerste deel is meest selectief"

    13:03

    Na de lus in Halle zet het peloton nu koers richting Leuven. Dat gebeurt via Brussel, door het nationaal park Brabantse Wouden. 

    13:00

    Veel SD Worx

    De rensters rijden in hun landentenue, maar ook de ploegbelangen kunnen meespelen vandaag. Dan is SD Worx in het voordeel. Met Lorena Wiebes, Lotte Kopecky, Christine Majerus, Marie Schreiber, Barbara Guarischi, Femke Gerritse en Femke Markus staat een groot deel van de selectie aan de start. 

    12:54

    We zijn met genoeg Nederlanders. We kunnen elkaar een beetje helpen en dan zien wie waar belandt.

    Lucinda Brand
    12:53

    Lucinda Brand: "Techniek is belangrijk"

    12:49

    Femke Markus gevallen

    In de openingslus rond Halle is er daarnet gevallen. Femke Markus, renster van SD Worx, lag erbij. Het gebeurde niet op het gravel, maar op een van de tussenstroken. 

    12:43

    Nieuwe wereldkampioene

    Het is de 3e editie van het WK gravel. Vorige winnaressen Pauline Ferrand-Prévot (2022) en Katarzyna Niewiadoma (2023) zijn er niet bij vandaag.

    De Française stond op de deelnemerslijst, maar besliste uiteindelijk om niet te starten omdat ze er "mentaal en fysiek niet klaar voor is". Dat meldde ze zelf op Instagram. 

    12:38

    Met Marthe Truyen, Nathalie Bex, Loes Sels, Sterre Vervloet en Sanne Cant rijden nog 5 Belgen in het peloton. Ook voor hen is dit een unieke kans om een WK in eigen land te rijden. 

    12:32

    Groot peloton

    Na 16 kilometer rijden nog 85 rensters samen aan de kop van de koers, met daarbij de grote favorieten. Lotte Kopecky kwam als 6e door aan dat checkpoint. 

    12:30

    Het is vooral voor de fun, maar op een WK ga je altijd voor het hoogst haalbare.

    Puck Pieterse
    12:30

    Puck Pieterse: "Hopelijk iets onthouden"

    12:24

    Weinig hoogtemeters

    De hellingen zullen wellicht niet het grote verschil maken vandaag. Er zijn namelijk 'maar' 900 hoogtemeters op dit WK van zo'n 135 kilometer. Techniek is de sleutel tot succes vandaag. 

    12:17
    Lotte Kopecky schuift voorlopig alert mee rond plek 10.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    12:15

    In totaal worden vandaag 10 regenboogtruien uitgedeeld, want naast de profs bij de vrouwen zijn er nog 9 categorieën vandaag. Daar zijn ook mannen bij van 50 jaar en ouder. 

    12:08

    Het is wachten op het eerste checkpoint om een update te krijgen over de koerssituatie. Vanaf 14.15 uur is alles te volgen via de livestream en op VRT1. 

    12:03

    Vertrokken!

    Als een speer schieten ze uit de startblokken. Wie voegt het WK gravel toe aan haar palmares? Binnen zo'n 4 uur kennen we het antwoord. 

    11:58

    Onder luid applaus wordt Lotte Kopecky aangekondigd. Zij start op de eerste rij, net als onder meer Lorena Wiebes, Marianne Vos en Puck Pieterse.

    "Ik verwacht een cross start", zei die laatste nog kort voor het vertrek. Meteen vuurwerk in Halle? 

    11:54

    Meteen alert

    De spanning stijgt in Halle en dat is niet onlogisch. De start zou meteen heel erg belangrijk kunnen zijn, met meteen smalle passages door de weilanden. Het belooft een stevige positiestrijd te worden in de eerste kilometers. 

    11:46

    In een wedstrijd heb ik totaal geen ervaring. Als ik iedereen mag geloven is het loodzwaar. Ik hoop dat ik me vandaag, los van het resultaat, kan amuseren.

    Lotte Kopecky
    11:45

    Kopecky: "Funfactor iets meer aanwezig"

    11:41

    Niet Amerikaans gravelen

    Gravel is razend snel populair geworden. Het begon in de Verenigde Staten, maar de wedstrijden in Europa zijn moeilijk te vergelijken met die in de VS. Bij koersen als Unbound zijn de wegen breder en zijn de stenen op de baan grover.

    Vandaag draait het vooral om techniek. Daarom zijn er enkele pure specialisten niet bij, zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Het zijn vooral de Amerikanen die hun kat sturen. 

    11:35

    De rensters staan al bijna klaar voor de start, die pas om 12.00 uur wordt gegeven. Ondertussen is het op de koppen lopen in startplaats Halle. 

    11:33

    Geen Justine Ghekiere

    De uitblinkster van het WK op de weg is er vandaag niet bij. Ghekiere was voorzien aan de start, maar ze past door ziekte. Bij België is het zo (naast Kopecky) vooral uitkijken naar Sanne Cant en Marthe Truyen.

    11:31

    Lotte Kopecky

    Voor wereldkampioene op de weg Lotte Kopecky is het haar eerste echte gravelkoers, en dat meteen op het WK. Het is dus afwachten hoe de Belgische zal presteren vandaag. Wanneer er gravel ligt op het parcours in een wegwedstrijd moet ze zeker niet onderdoen. Velen schuiven haar toch naar voren als topfavoriete. 

    11:25

    De gravelwegen zullen er normaal gezien niet erg glad bij liggen. Het zonnetje schijnt tussen Halle en Leuven, en dat zal de rest van de dag zo blijven. 

    11:16

    Bont allegaartje

    Het deelnemersveld bij de vrouwen is indrukwekkend. Toprensters met een sterke techniek (en veldritervaring) staan hier aan de start. Daar horen Puck PieterseFem van EmpelLucinda BrandShirin van AnrooijBlanka Vas en Silvia Persico. 

    Er zijn ook rensters die we vooral kennen uit het wegpeloton, zoals Lotte KopeckyLorena WiebesRiejanne Markus en Ashleigh Moolman

    Dan zijn er ook nog de pure gravelrensters, die sterker zijn op het onverharde dan op de weg. Schrijf vrouwen als Tiffany CromwellLauren Stephens en Tessa Neefjes niet af. 

    11:08

    Uit de top 10 van vorig jaar zijn maar 5 rensters van de partij. Onder meer Demi Vollering (3e) paste voor dit WK. Ook voor haar zit het seizoen er (wellicht) op. 

    11:04

    Vorig jaar

    In 2023 waren de renners en rensters in het zonnige Veneto voor het WK gravel. Bij de vrouwen ging de wereldtitel toen naar Kasia Niewiadoma. De Poolse won na een solo van bijna 20 kilometer.

    Dit jaar is de Tour-winnares er niet bij. Ze is vermoeid en zette een punt achter haar seizoen. 

    04/10/24
    19:08

    Livestream om 14.15 uur

    Mis bij Sporza niets van de ontknoping op het WK gravel bij de vrouwen. Van start tot finish houden we je op de hoogte in deze liveblog, vanaf 14.15 uur voorzien we een livestream van de tv-uitzending van VRT 1.

    De commentatoren zijn Ruben Van Gucht en Ine Beyen. 

    19:07

    Ferrand-Prévot start niet op WK gravel

    Pauline Ferrand-Prévot zal zaterdag niet aan de start staan van het WK gravel in Leuven. Via haar sociale media liet de 32-jarige Française weten dat ze aan rust toe is. "Ik was van plan om in Leuven voor een nieuwe wereldtitel te gaan, maar fysiek en mentaal ben ik er niet klaar voor", postte Ferrand-Prévot.


    Er komt voorlopig geen tweede regenboogtrui in het gravelen: "Ik droom nog van mooie dingen, maar heb nu recuperatie nodig. Laat me eerst nog wat genieten van wat ik dit seizoen gerealiseerd heb."


    Op de Olympische Spelen in Parijs veroverde Ferrand-Prévot afgelopen zomer goud in het mountainbiken. In die discipline verzamelde ze al twaalf wereldtitels. Het wereldkampioenschap gravel won ze in 2022. Met ook nog een wereldtitel op de weg (2014) en een in het veld (2015) heeft ze vijftien regenboogtruien in de kast.

    19:06
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.