Italiaanse Balsamo houdt Vos van 4e wereldtitel, moegestreden Kopecky sprint niet mee

Geen vierde wereldtitel voor Marianne Vos, evenmin een eerste voor Lotte Kopecky. De Italiaanse Elisa Balsamo (23) vloerde Vos in een sprint om het goud. De Nederlandse vrouwen domineerden zoals verwacht de wedstrijd en trokken op het einde de kaart van de drievoudig wereldkampioene, alleen kwam die net tekort. Lotte Kopecky reed een sterke wedstrijd, maar de Belgische zat op het einde door haar beste krachten heen. 

Een stralende zon, een massa volk en een Belgische favoriete: alle ingrediënten waren aanwezig om er een schitterend wielerfeest van te maken.

 

Het duurde een tijdje voor er ook gedanst werd op dat feest. Pas in de Flandrienlus met onder meer de Smeysberg en Moskesstraat begon de muziek (eerst nog zachtjes) te spelen.

 

Materiaalpech leek voor Demi Vollering, een van de talloze Nederlandse favorieten, een vervroegd einde van haar WK te betekenen, maar omdat het vooraan steeds weer stilviel, geraakte ze er toch nog bij.

 

Samen met Lotte Kopecky hadden ook Jolien D'hoore (in haar voorlaatste wedstrijd) en Jesse Vandenbulcke de slag rond Overijse overleefd. Titelverdedigster Anna van der Breggen kon dat niet zeggen. Zij koos voor haar laatste wedstrijd voor een rol als meesterknecht.

Oorlog op de Wijnpers: "Pas op, nu zitten we in een vieze wedstrijdsituatie"

Kopecky rijdt zich kapot om toch maar te kunnen volgen

In de twee lokale ronden was het steeds uitkijken naar de beklimming van de Wijnpers. De druiven die hier geperst werden zouden voor de Belgen zuur smaken.

 

Kopecky overleefde die elke keer tussen hangen en wurgen en had in de voorlaatste ronde hulp nodig van D'hoore om haar kansen gaaf te houden.

 

Het waren vooral de Nederlandse vrouwen die er een harde koers van maakten, al werden al hun uitvalspogingen geneutraliseerd door Italië. Die tweestrijd kregen we ook in de sprint.

 

Terwijl een gaar gekookte Kopecky niet kon meesprinten en 16e zou worden, werd de sprint voor Elisa Balsamo perfect aangetrokken door Elisa Longo Borghini. Marianne Vos leek likkebaardend in haar wiel te zitten, maar ze geraakte er uiteindelijk nooit over. De Poolse Niewiadoma, die indruk had gemaakt op de klimmetjes, houdt toch nog brons over aan een sterk WK.

Herbeleef de ontknoping van het WK bij de vrouwen

Dolle vreugde bij Balsamo, tranen bij Vos

Rituitslag Wereldkampioenschappen
naamploegresultaat
1Elisa BalsamoITA3:52:27
2Marianne VosNED+0
3Katarzyna NiewiadomaPOL+1
4Blanka VasHON+1
5Arlenis SierraCUB+1
6Alison JacksonCAN+1
7Demi VolleringNED+1
8Cecilie LudwigDEN+1
9Lisa BrennauerDUI+1
10Coryn RiveraVS+1