Italiaanse Balsamo houdt Vos van 4e wereldtitel, moegestreden Kopecky sprint niet mee

  WK wielrennen elite vrouwen: wegrit
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 157.7 km
  location 12:40: Antwerpen - 16:31: Leuven
  trophy Elisa Balsamo
  einde
  startfinish
  020406080100120140157.7

   Geen vierde wereldtitel voor Marianne Vos, evenmin een eerste voor Lotte Kopecky. De Italiaanse Elisa Balsamo (23) vloerde Vos in een sprint om het goud. De Nederlandse vrouwen domineerden zoals verwacht de wedstrijd en trokken op het einde de kaart van de drievoudig wereldkampioene, alleen kwam die net tekort. Lotte Kopecky reed een sterke wedstrijd, maar de Belgische zat op het einde door haar beste krachten heen. 

   Een stralende zon, een massa volk en een Belgische favoriete: alle ingrediënten waren aanwezig om er een schitterend wielerfeest van te maken.

    

   Het duurde een tijdje voor er ook gedanst werd op dat feest. Pas in de Flandrienlus met onder meer de Smeysberg en Moskesstraat begon de muziek (eerst nog zachtjes) te spelen.

    

   Materiaalpech leek voor Demi Vollering, een van de talloze Nederlandse favorieten, een vervroegd einde van haar WK te betekenen, maar omdat het vooraan steeds weer stilviel, geraakte ze er toch nog bij.

    

   Samen met Lotte Kopecky hadden ook Jolien D'hoore (in haar voorlaatste wedstrijd) en Jesse Vandenbulcke de slag rond Overijse overleefd. Titelverdedigster Anna van der Breggen kon dat niet zeggen. Zij koos voor haar laatste wedstrijd voor een rol als meesterknecht.

   Oorlog op de Wijnpers: "Pas op, nu zitten we in een vieze wedstrijdsituatie"

   Kopecky rijdt zich kapot om toch maar te kunnen volgen

   In de twee lokale ronden was het steeds uitkijken naar de beklimming van de Wijnpers. De druiven die hier geperst werden zouden voor de Belgen zuur smaken.

    

   Kopecky overleefde die elke keer tussen hangen en wurgen en had in de voorlaatste ronde hulp nodig van D'hoore om haar kansen gaaf te houden.

    

   Het waren vooral de Nederlandse vrouwen die er een harde koers van maakten, al werden al hun uitvalspogingen geneutraliseerd door Italië. Die tweestrijd kregen we ook in de sprint.

    

   Terwijl een gaar gekookte Kopecky niet kon meesprinten en 16e zou worden, werd de sprint voor Elisa Balsamo perfect aangetrokken door Elisa Longo Borghini. Marianne Vos leek likkebaardend in haar wiel te zitten, maar ze geraakte er uiteindelijk nooit over. De Poolse Niewiadoma, die indruk had gemaakt op de klimmetjes, houdt toch nog brons over aan een sterk WK.

   Herbeleef de ontknoping van het WK bij de vrouwen

   Dolle vreugde bij Balsamo, tranen bij Vos

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

   Fase per fase

   1. 16 uur 36 match afgelopen
   2. 16 uur 36. Jolien D'hoore sluit haar laatste WK af op de 34e plaats. .
   3. 16 uur 32. Kopecky 16e. Het is uiteindelijk een 16e plaats voor Kopecky. Op het einde was ze gaar gekookt door de opeenvolging van klimmetjes. .
   4. 16 uur 31. Het brons is voor Niewiadoma, de jonge Blanka Vas valt net naast het podium. Bij Lotte Kopecky was het zoals gevreesd op, zij eindigt niet in de top 10. .
   5. 16 uur 31. Balsamo wereldkampioen! Vos sterft in het wiel van Balsamo. Italië doorbreekt de hegemonie van Nederland, Vos mist de kans op een 4e wereldtitel. .
   6. 16 uur 30. Het is Longo Borghini die de sprint aantrekt voor Balsamo. Marianne Vos zit in het wiel. Wie van de twee? .
   7. Laatste kilometer. Kopecky gaat als laatste van het groepje de slotkilometer in. Maar ze lijkt moe te zijn. We gaan uit van een sprint tussen Balsamo en Vos. . 16 uur 29.
   8. 16 uur 29. Ik denk dat Lotte op de limiet zit. Ze zit te ver nu. Het wordt heel moeilijk, zeker op deze finish. Lieselot Decroix (Sporza).
   9. Sint-Antoniusberg. Op de klimmetjes maakt de Poolse Niewiadoma de beste indruk. Maar ze zijn niet lang genoeg om een verschil te maken. . 16 uur 28.
   10. 16 uur 28. Nog 2 kilometer. Kopecky moet nog de Sint-Antoniusberg overleven en dan alles op de slotsprint zetten. Zou het dan toch kunnen? En heeft ze niet te veel gegeven? .
   11. 16 uur 27. De Nederlanders rijden zelf het gat dicht op het groepje Van Dijk, omdat ze weten dat die in een sprint sowieso het haasje zou zijn. Het zal voor Vos zijn en dat is gezien de indruk die zijn maakte logisch. .
   12. 16 uur 26. Zodra het stilvalt, gaat er telkens een Nederlandse weg. Van Dijk in dit geval. En telkens reageert er een Italiaanse. Om dan weer de boel te laten stilvallen. .
   13. 16 uur 26. Amai, dit is zenuwslopend. Ruben Van Gucht.
   14. 16 uur 25. Van Vleuten gaat nog maar eens aan de wandel, met in haar wiel de piepjonge "veldrijdster" Blanka Vas. Ook de snelle Bastianelli is mee. Kleine verschillen. .
   15. 16 uur 25. We danken de Deense Uttrup Ludwig, want zijn brengt Kopecky weer in de spits van de koers, in het wiel van de eveneens snelle Rivera. .
   16. 16 uur 25. Van Dijk haalt fors uit op de Wijnpers, maar iedereen komt uiteindelijk terug.

    Van Dijk haalt fors uit op de Wijnpers, maar iedereen komt uiteindelijk terug

   17. 16 uur 24. Zullen de druiven van de Wijnpers zuur smaken voor Kopecky? Het verschil is nog niet onrustwekkend. Wie dicht het laatste gaatje. .
   18. 16 uur 23. De Canadese Jackson brengt ook Van Dijk mee naar voren. Zo krijgen we 5 leiders: Vos, Niewiadoma, Longo Borghini, Van Dijk en Jackson. Wie haalt die nog terug? .
   19. Wijnpers. Van Dijk neemt het heft in handen op de Wijnpers, maar Niewiadoma maakt de sterkste indruk. Longo Borghini en Vos zijn er ook bij. Kopecky zit in een 2e groep. . 16 uur 22.
   20. 16 uur 21. Het is nu Van Vleuten die zich als een duivel in een wijwatervat weert. Zowat alle Nederlandse vrouwen hebben zich al geroerd. Het valt nu geen seconde meer stil. En hoe houdt Kopecky stand in dit gewoel? .