Remco Evenepoel voert meteen nummertje op in de bergen en pakt rode leiderstrui in Vuelta

  Vuelta a España: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  18°Cdistance 181.2 km
  location 12:36: Bilbao - 17:14: Pico Jano
  trophy Jay Vine
  einde
  startfinish
  0306090120150181.2

   Remco Evenepoel heeft op de eerste zware klim van de Vuelta meteen de sloophamer bovengehaald. Enkel Enric Mas kon de ontketende kopman van Quick Step-Alpha Vinyl volgen. De dagzege zat er wel niet in, die ging naar vluchter Jay Vine. Als "troostprijs" mag hij morgen wel in de rode leiderstrui starten. Hij heeft een half minuutje op Mas en meer dan een minuut op Roglic.

   De 6e Vuelta-rit in een notendop:

   • Nieuwe leider: Indrukwekkend! Remco Evenepoel dunde in zijn eentje de hele favorietengroep uit op de slotklim. De rode leiderstrui is nu zijn eigendom, het begin van een mooi Vuelta-sprookje?

   • Winnaar van de dag: Van Zwift-winnaar tot ritwinnaar in de Vuelta. De Australiër Jay Vine versierde vorig jaar een profcontract bij Alpecin-Deceuninck door een koers te winnen op de rollen.

   • Verliezer(s) van de dag: Topfavoriet Primoz Roglic kreeg bijna anderhalve minuut aan zijn broek van Evenepoel. Medefavoriet Carapaz gaf bijna 3 minuten toe.

   • Morgen: De renners krijgen een overgangsetappe voor de wielen geschoven. Met een lange klim iets voorbij halfweg. Gesneden koek voor een sterke vluchter?

   Alaphilippe rolt rode loper uit voor Evenepoel

   "Quick Step-Alpha Vinyl is ons al anderhalf uur nerveus aan het maken, ik ben heel benieuwd naar wat er komt."

   José De Cauwer was onder de indruk van de werken van Julian Alaphilippe. De wereldkampioen reed zich voor de slotklim helemaal leeg voor Remco Evenepoel.

    

   Op 9 kilometer van de streep dropte Evenepoel zelf een bommetje. Roglic kleefde aanvankelijk aan het wiel van onze landgenoot, maar zag sterretjes.

    

   Carapaz, Hindley, Yates... Allemaal werden ze genadeloos uit de wielen gereden door een ontketende Evenepoel. Ook Roglic ging kopje onder.

    

   Evenepoel hield het tempo moordend hoog, enkel Enric Mas volgde. Maar meer dan op Evenepoels bagagedrager zitten, kon de Spanjaard niet.

   Vine kraait victorie, Evenepoel op rode leiderstroon

   1 renner bleef uit de klauwen van Evenepoel en Mas: de Australiër Jay Vine. Hij versierde vorig jaar een profcontract bij Alpecin-Deceuninck door een Zwift-competitie te winnen.

    

   Evenepoel gaf gas tot op de streep en kwam als 2e binnen. Goed voor zijn eerste leiderstrui ooit in een grote ronde.

    

   Van Evenepoels concurrenten is Mas de enige die goed zal slapen.

    

   Roglic kwam binnen op 1'22" van Evenepoel. Dat is ook de achterstand die Giro-winnaar Hindley, Simon Yates en Almeida aangesmeerd krijgen in deze etappe.

   Klassement na 6 rittenKlassement na 6 ritten

     naamploegresultaat
   1Remco EvenepoelQST20:50:07
   2Rudy MolardGFC+21
   3Enric MasMOV+28
   4Primož RoglicTJV+1:01
   5Juan AyusoUAD+1:12
   6Pavel SivakovIGD+1:27
   7Tao Geoghegan HartIGD+1:27
   8Carlos RodríguezIGD+1:34
   9Simon YatesBEX+1:52
   10João AlmeidaUAD+1:54

   Fase per fase

   1. 17 uur 15. Roglic en co krijgen bijna anderhalve minuut om de oren van Remco Evenepoel. .
   2. 17 uur 15. Evenepoel en Mas geraken net niet bij Vine op mistige slotklim.

    Evenepoel en Mas geraken net niet bij Vine op mistige slotklim

   3. 17 uur 13 match afgelopen
   4. 17 uur 12. Nog 500 meter voor Vine! Hij zal in zijn 2e Vuelta een prestigieuze ritzege boeken. .
   5. Laatste kilometer. Vine duikt met een comfortabele voorsprong de slotkilometer in. Evenepoel en Mas blijven op 20 tellen hangen. . 17 uur 11.
   6. 17 uur 09. Evenepoel nieuwe leider? Het is momenteel onduidelijk hoe ver Molard en Wright zitten. Maar de kans is groot dat Evenepoel de rode leiderstrui verovert. .
   7. 17 uur 08. Nog 2 km. 18 seconden scheiden Evenepoel en Mas nog van koploper Vine. Doet onze landgenoot nog een gooi naar de ritzege? .
   8. 17 uur 07. Evenepoel smeert Roglic nu al 40 seconden achterstand aan. Dat betekent dat hij nu al vlotjes voorbij de Sloveen gaat in het klassement. .
   9. 17 uur 06. Nog 3 km. In de spits van de koers rijdt nog altijd Jay Vine. Blijft de Australische ploegmaat van Tim Merlier uit de greep van Evenepoel en Mas? .
   10. 17 uur 05. Ik denk dat Evenepoel nu wel weet dat er weer een versnelling moet komen. José De Cauwer.
   11. 17 uur 03. Roglic verliest halve minuut. Topfavoriet Roglic rijdt op kop van een achtervolgende groep. Dat is op een halve minuut van Evenepoel en Mas. .
   12. 17 uur 02. Piepkuiken Ayuso nadert op Evenepoel. Straffe prestatie van de jongste renner in de Vuelta: Juan Ayuso zou op 11 seconden komen van Evenepoel en Mas. Knap van de 19-jarige Spanjaard. .
   13. 17 uur . Nog 5 km. Evenepoel neemt Mas mee op zijn bagagedrager. 20 seconden moeten ze nog goedmaken op Vine. .
   14. 17 uur . Evenepoel rijdt ze één voor één aan flarden: "Het is aan het gebeuren".

    Evenepoel rijdt ze één voor één aan flarden: "Het is aan het gebeuren"

   15. 16 uur 59. Voor Evenepoel en Mas rijdt nog een zekere Jay Vine, een Australiër die via Zwift een profcontract versierde bij Alpecin-Deceuninck. .
   16. 16 uur 59. Evenepoel gaat er iedereen afrijden en de etappe winnen. José De Cauwer.
   17. 16 uur 56. Enkel Mas kan Evenepoel nog volgen. Iedereen ziet sterretjes door het sloopwerk van Remco Evenepoel. Enkel Enric Mas kan een ontketende Remco nog volgen. .
   18. 16 uur 55. Beresterke Evenepoel. Evenepoel dunt de boel flink uit. Enkel Mas, Roglic en Sivakov kunnen onze landgenoot nog bijbenen. .
   19. 16 uur 55. Evenepoel nog altijd met het brute werk. Renaat Schotte.
   20. 16 uur 54. Evenepoel plaatst een eerste versnelling op 9km.

    Evenepoel plaatst een eerste versnelling op 9km