Stuntman Marc Soler stopt de Spaanse droogte, Rudy Molard lost Primoz Roglic af

  Vuelta a España: Rit 5
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 187.2 km
  location 13:01: Irún - 17:15: Bilbao
  trophy Marc Soler
  einde
  startfinish
  0306090120150187.2

   In de Ronde van Spanje hebben de vluchters in de 5e etappe een eerste keer hun hartje kunnen ophalen. Marc Soler (UAE) leek eerst gelost, maar ging er uiteindelijk op en over en hield op onwaarschijnlijke wijze stand. In het groepje erachter won Rudy Molard (Groupama-FDJ) de strijd om de rode trui tegen medevluchter Fred Wright (Bahrain Victorious).

   De 5e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Marc Soler (28) roept heel wat gevoelens op. De Spanjaard wisselt begenadigde dagen af met absolute dieptepunten. Ook deze triomftocht bevatte alle ingrediënten van de typische Soler-cocktail, deze keer met een smakelijke afdronk.

   • Opvallend: Eindelijk! Spanje wachtte sinds 25 oktober 2020 op een ritzege in een grote ronde. Na meer dan 120 ritten in de Giro, Tour en de Vuelta heeft Ion Izagirre een opvolger.

   • Morgen: Tijd voor de eerste aankomst bergop. De Pico Jano is een onregelmatige klim van zo'n 13 kilometer.

   Marc Soler schrijft nog maar eens zijn eigen wielerboek

   Een chasse patate van de zuiverste soort! 

    

   Dat dacht iedereen toen Marc Soler na een iets te lange siësta in zijn eentje op zoek ging naar 17 leiders. 

    

   Dat halve peloton was na een demarragefestival van ruim 75 kilometer eindelijk weggereden, maar de grillige Soler poetste in zijn eentje een achterstand van 2 minuten weg. 

    

   Straffe kost, maar normaal ben je dan kansloos in de finale, zeker op dit lastige Baskische terrein. 

    

   De gullige Soler leek de wielerwetten te bevestigen en hapte op de dubbele passage van de Alto del Vivero meermaals naar adem.

    

   Maar de kamikazepiloot - veelal niet de slimste van de klas - vond toch nog een 9e leven en trok zowaar met een handvol seconden op zijn achtervolgers over de top van de laatste bult. 

    

   In de bijtrapafdaling konden Rudy Molard, Fred Wright en co de kont van de Spanjaard aantikken, maar hun onderlinge rode rivaliteit was een bondgenoot voor Soler. 

    

   Die zette iedereen in zijn hemd na een rollercoaster zoals alleen hij die kan beleven.

    

   Molard haalde opgelucht adem dat Wright in de sprint niet voldoende bonificaties sprokkelde voor het rood, dat door Jumbo-Visma en Primoz Roglic met de glimlach (even) werd afgestaan.

    

   Bij die favorieten zaten ze met hun gedachten al bij de eerste aankomst bergop van morgen.

   Tranen bij de rode trui: "Ik wist niet of ik mijn beste niveau nog zou halen"

   "Ik had dit niet verwacht na mijn mindere dag van gisteren, maar ik kon overleven in de finale nadat ik toch al veel krachten had verbruikt", vertelde Marc Soler over zijn eigenzinnige dag.

    

   "In de slotfase wilde ik het gewoon proberen en heb ik het maximum gegeven. Ik kon het volhouden en eindelijk wint nog eens een Spanjaard. Dat was al lang geleden, maar we moeten ook veel knechten voor verschillende kopmannen."

    

   4 jaar na een passage in het rood is Rudy Molard (32) weer leider in de Vuelta. "Ik dacht er gisteren al aan en ik wist dat het haalbaar was."

    

   "Met Jake Stewart had ik een ijzersterke ploegmaat in de kopgroep en in het slot moest ik Fred Wright volgen. Ik wist dat hij snel was en het was dus stressvol tot het einde."

    

   "Deze rode trui betekent veel voor me", vertelde hij in tranen. "Vorig jaar kwam ik hier zwaar ten val en moest ik opgeven. Ik wist niet of ik ooit nog mijn beste niveau zou halen."

    

   "Ik lag deze winter lang stil en kreeg in het voorjaar nog een zware coronabesmetting. Maar nu sta ik hier. Je moet er dus altijd in geloven."

   Bekijk hier de reacties na de finish

   Jan Bakelants rijdt nog weg uit het peloton: "Niet in de weg rijden van de klassementsmannen"

   "Dit is een gemiste kans", analyseerde Jan Bakelants de 5e dag van de Vuelta. "Dit zijn de ritten waar ik op voorhand aan dacht."

    

   "Het was 80 kilometer oorlog en ik ben veel meegesprongen. Ploegmaat Julius Johansen glipte één keer mee en geraakte weg, maar hij was niet de juiste man."

    

   "Het is sneu als je dan in het peloton zit", vertelde Bakelants, die uiteindelijk nog wegreed in de afdaling en 13e eindigde.

    

   "Waarom? Ik geneer me soms dat ik in de weg rijd van die klassementsmannen. Het ging niet snel genoeg in de afdaling, vond ik."

   Uitslag Rit 5Uitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Marc SolerUAD4:15:23
   2Daryl ImpeyIPT+4
   3Fred WrightTBV+4
   4Rudy MolardGFC+4
   5Lawson CraddockBEX+4
   6Nikias ArndtDSM+4
   7Victor LangellottiBBH+4
   8Vadim PronskiyAST+4
   9Gregor MühlbergerMOV+4
   10Roger AdriàEKP+4