Eindelijk prijs voor groene trui Mads Pedersen in Vuelta, Merlier komt tekort in sprint

  Vuelta a España: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 168.4 km
  location 13:37: Ronda - 17:23: Montilla
  trophy Mads Pedersen
  einde
  startfinish
  0306090120168.4

   13 is vandaag een geluksgetal voor Mads Pedersen. De Deense groenetruidrager won de massaspurt van de 13e rit in de Vuelta. Op een oplopende finish in Montilla was hij oppermachtig. Tim Merlier kwam in de slothectometers tekort. Leider Remco Evenepoel kwam nooit in de problemen.

   De 13e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Na 3 tweede plekken was het vandaag eindelijk prijs in deze Vuelta voor Mads Pedersen. Als topfavoriet verpulverde de groene trui zijn concurrentie in de sprint.
    
   • Verliezer van de dag: Opnieuw geen succes voor Tim Merlier. De Belgische kampioen moest de rol lossen in de slotkilometer en kwam niet in het stuk voor. Het blijft wachten op een ritzege voor onze landgenoot in deze Vuelta.
    
   • Morgen: Vanaf morgen krijgt het peloton een loodzwaar weekend voor de wielen geschoven. De finish ligt zaterdag op de top van de Sierra de la Pandera. 

   Pedersen overklast concurrenten in de sprint

   Rode trui Remco Evenepoel hoopte voor de etappe op een klassieke sprintersrit en hij werd op zijn wenken bediend.

    

   Vanaf de eerste kilometer kozen 3 avonturiers het hazenpad. Van den Berg, Bou en Okamika waren de hoofdrolspelers.

    

   In het peloton kozen de sprintersploegen voluit voor een achtervolging en zo ontvouwde zich een klassiek verloop dat 150 kilometer duurde. Nooit liepen de 3 verder uit dan 3'30".

    

   Met nog 10 kilometer te gaan, was het genoeg geweest voor het peloton. De 3 vluchters werden gevat en de finale kon losbarsten.

    

   Die finale werd gekleurd door een pittige helling, die voor sommige sprinters te lastig bleek. Zo moest Tim Merlier de rol lossen. Hij kwam niet in het stuk voor.

    

   Topfavoriet Mads Pedersen liet dan weer zien dat hij de beste sprinter in deze Vuelta is. De Deen kon als enige reageren op een vroege uitval van Pascal Ackermann en vlamde op imposante wijze voorbij zijn concurrent.

    

   Niemand kwam nog in de buurt van groene trui Pedersen. Na 3 podiumplekken, is het nu dus eindelijk prijs voor de Deen. 

    

   Coquard en Ackermann vervolledigen het podium. Alle klassementsrenners bolden zonder problemen over de finishlijn.

   Pedersen: "We gaan nu voluit voor nog meer zeges"

   "We wisten dat deze finish mij lag en ik ben heel blij dat ik vandaag deze zege kan pakken", aldus Pedersen. "Het team heeft heel de dag gewerkt en iedereen was gefocust. Ackermann begon heel vroeg aan zijn sprint waardoor ik met hem mee kon springen en uiteindelijk kon ik hem voorbij snellen. We kwamen hier voor een etappezege en nu gaan we voluit voor nog meer zeges!"

   Merlier: "Ik kijk nu vooral naar de slotrit in Madrid"

   "Ik had de benen vandaag niet. Ik had wat last van de warmte, maar het voelde alsof ik er wel door ging komen. Toch voelde ik op die laatste helling dat ik geen versnelling meer had. Als ik de volgende week overloop, dan kijk ik vooral naar de slotrit in Madrid. De andere sprinterskans is nog pittiger dan vandaag en dat wordt moeilijk."

   Uitslag Rit 13Uitslag Rit 13

   Fase per fase

   1. 17 uur 25. 1. Pedersen 2. Coquard 3. Ackermann .
   2. 17 uur 23. De Deen was duidelijk de beste in de sprint. Na 3 tweede plaatsen is het nu eindelijk prijs voor Pedersen. Merlier kwam andermaal niet in het stuk voor. .
   3. 17 uur 22. Pedersen gaat op en over de Duitser. Als gedoodverfde favoriet pakt hij overtuigend de zege! .
   4. 17 uur 22. Ackermann gaat van heel ver aan. Pedersen in het wiel. .
   5. 17 uur 21. Pedersen zit in een perfecte positie. Ook Van Poppel zit goed.  .
   6. 17 uur 20. Jumbo-Visma komt opzetten. Het is wringen voor alle favorieten! Wie haalt het? We beginnen aan de laatste kilometer. .
   7. 17 uur 20. Merlier heeft nog 3 pionnen in dienst. Ook Groves meldt zich. .
   8. 17 uur 19. Merlier zit naast Pedersen in een goede positie. Kunnen zij nog wat opschuiven? Nog 2 kilometer. .
   9. 17 uur 18. Het wordt steeds lastiger, de renners moeten op de pedalen gaan staan. Welke sprinter verteert dit stukje het best? .
   10. 17 uur 17. Ook Roglic herkennen we vooraan. De Sloveen kan deze finish ook aan natuurlijk. Merlier zit in het spoor van een Alpecin-treintje, met op kop bollenman Jay Vine. .
   11. 17 uur 13. Het is al wringen aan de kop van het peloton. Alle ploegen willen een goede positie bemachtigen aangezien het parcours al snel in stijgende lijn zal gaan. .
   12. 17 uur 08. Vluchters zijn gevat. Alle vluchters zijn gegrepen. De finale kan zo losbarsten. We zijn minder dan 10 kilometer verwijderd van de finish. Wie pakt de zege? .
   13. 17 uur 06. Mads Pedersen is de snelste renner in het peloton bij de tussensprint en mag zo nog eens 13 punten toevoegen aan zijn groene rekening. .
   14. 17 uur 02. Julius van den Berg heeft geen interesse, maar de twee Spanjaarden willen wel sprinten voor de eer in eigen land. Het is Joan Bou die het uiteindelijk haalt. .
   15. 17 uur . Het tempo van het peloton lijkt wat te minderen. De drie vluchters zullen mogen strijden voor de tussensprint. Het pak volgt op een kleine 20 seconden. .
   16. De troepen van groene trui Pedersen nemen de koers in handen. 16 uur 56.
   17. 16 uur 55. 20 kilometer. Het verschil bedraagt nog 34 seconden. Wil het peloton het trio al vatten voor de tussensprint? Die wacht binnen 5 kilometer.  .
   18. 16 uur 48. Het gaat momenteel bijzonder snel in het peloton. . Renaat Schotte.
   19. 16 uur 46. Trek-Segafredo rijdt al de hele rit op kop van het peloton. Is vandaag de dag voor Mads Pedersen? De Deen werd al drie keer 2e in deze Vuelta. .