Caruso zegeviert solo, Roglic verstevigt leiding, Bernal lost in razende bergrit

  Vuelta a España: Rit 9einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPuerto Lumbreras - AankomstAlto de Velefique -
  Afstand188 km
  0306090120150188

   De Italiaan Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) heeft na een indrukwekkende solo de zwaarste bergrit tot nu in de Vuelta gewonnen. Hij was de enige overblijver van een vroege vlucht. Op de Alto de Velefique, buiten categorie, klopte leider Primoz Roglic Enric Mas in een spurtje om de 2e plaats. Egan Bernal moest op de slotklim lossen.

   VIDEO: Herbeleef het slot van rit 9

   Rit 9 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Damiano Caruso bracht een monsterlijke vlucht tot een goed einde. Naast een prachtige ritzege griste hij en passant ook nog de bolletjestrui mee. Een geweldige werkdag voor de Italiaan.
   • Verliezer van de dag: Het spierballengerol van Ineos op de Alto Collado Venta Luisa had niet het beoogde resultaat. Yates dynamiteerde vooral zichzelf en ook Bernal verloor kostbare tijd.
   • Morgen: Rustdag! De renners kunnen even uitpuffen in Almeria. Dinsdag staat er een heuvelachtige rit op het programma, met de Puerto de Almachar als scherprechter in de absolute finale.

   Peloton raast in rotvaart naar beklimmingen

   Met de rustdag in het vooruitzicht had zowat het hele peloton blijkbaar zin om nog eens flink op de pedalen te stampen. In het eerste wedstrijduur werd iets meer dan 50 km afgelegd. Ontsnappingspogingen waren met die waanzinnige vaart ten dode opgeschreven. Dat mochten onder anderen onze landgenoten Vermeersch en Moniquet ondervinden.

    

   Pas op de eerste klim van de dag, de Alto de Cuatro Vientos, sloeg Poels het peloton aan stukken met een versnelling. In verschillende schuifjes kwamen tien anderen aansluiten. Met Bardet en Majka zat er schoon volk bij, maar het was Caruso die zich de spits van het elftal toonde.  Op de flanken van de bijna eindeloze Alto Collado Venta Luisa nam hij afscheid van de andere vluchters.

    

   De kopgroep versplinterde en in het peloton vond Ineos het moment opportuun om tempo te maken. De Grenadiers hielden Caruso enigszins binnen schot, maar leken zelf niet te weten waar ze mee bezig waren. Op de derde klim, een tussendoortje, mocht Jumbo-Visma overnemen. De ploeg van leider Roglic hield er een rustiger tempo op na.

   Caruso werkt af, Roglic verstevigt rode trui

   Ondertussen bleef Caruso door het dorre landschap van de Tabernaswoestijn stuiven. In het ruige decor van de spaghettiwestern galoppeerde de Italiaanse outlaw steeds verder weg van de rest. Bardet en Majka werden weggeblazen en de favorieten hingen op ruim vijf minuten.

    

   De slotklim werd het strijdtoneel van de favorieten. Yates opende het vuur met een hevige demarrage, maar die droeg niet erg ver. Zowat alle mannen voor het klassement kwamen opnieuw in zijn zog. Vooral rode trui Roglic maakte indruk, de Sloveen reed in een wip weer naast Yates. Die was niet ontmoedigd en probeerde het nog een keer.

    

   Die tweede versnelling ontplofte in zijn gezicht. Roglic en een beresterke Mas counterden gevat en bleken de sterkste klassementsmannen in deze Vuelta. De twee strandden echter op ruim een minuut van de ontketende Caruso, die na ritwinst én een tweede plek in de Giro een nieuw hoogtepunt bereikte in zijn gezegende jaar 2021.

   Caruso: "Ongelofelijk wat ik gedaan heb"

   Caruso reed een solo van 71 km. "71 km is ver", vertelde hij tevreden. "Ik besloot om in de aanval te gaan, omdat ik hoorde dat Ineos Grenadiers een hoog tempo was beginnen te rijden in de achtervolging."

   "Voordat ze me pakten, wilde ik toch iets proberen, maar ik had niet verwacht dat de kloof daarna opnieuw groter zou worden en ik voorop zou blijven."

   "Ongelooflijk wat ik vandaag voor elkaar heb gebracht. Die slotklim was zo lang. Ik probeerde de hele tijd de focus te houden op mijn eigen tempo. Alleen in de laatste 2 kilometer realiseerde ik mij dat ik kon winnen. Het gevoel was geweldig. Dat ik dit kon doen na de Giro is fantastisch."

   Roglic: "Kijk uit naar rustdag"

   Primoz Roglic zit dus iets comfortabeler in de leiderstrui. Hij begon met 8 seconden voorsprong op Felix Großschartner, maar die zakte weg naar plaats 9 in het klassement. Tweede in de stand is nu Enric Mas, die 28 seconden achterstand telt op de Sloveen.

    

   Egan Bernal, Miguel Angel Lopez en Adam Yates verloren kostbare tijd. Roglic: "Het was erg zwaar, heel heet opnieuw en met een aantal zware beklimmingen. Ik ben blij dat ik de etappe overleefd heb en ik kijk uit naar de rustdag."

    

   "De ploeg heeft die rustdag verdiend, want ze reden heel sterk vandaag. De slotklim was niet gemakkelijk. Er werd heel veel aangevallen. Gelukkig waren mijn benen in orde vandaag, dus kon ik het afmaken."

    

   "Enric Mas was supersterk, waardoor we samen konden werken om wat tijd te pakken op de rest. Het is een begin. Nu is het zaak om te rusten, te recupereren, gezond en fit te blijven en de focus te houden op de volgende etappes, dag per dag."

   Rituitslag Rit 9Rituitslag Rit 9

     naamploegresultaat
   1Damiano CarusoTBV5:03:14
   2Primož RoglicTJV+1:05
   3Enric MasMOV+1:06
   4Jack HaigTBV+1:44
   5Miguel Ángel LópezMOV+1:44
   6Adam YatesIGD+1:44
   7Gino MäderTBV+2:07
   8Giulio CicconeTFS+2:10
   9Egan BernalIGD+2:10
   10David De La CruzUAD+2:40

   Fase per fase

   1. 17 uur 10. Haig wint het spurtje voor de vierde plek, hij is gretiger dan Lopez en Yates. .
   2. 17 uur 09. Mas en Roglic willen elkaar geen duimbreed toegeven, maar Roglic vloert zijn jongere kompaan zonder al te veel problemen. .
   3. 17 uur 08 match afgelopen
   4. Laatste loodjes voor Caruso. Damiano Caruso rijdt onder de rode vod. Hij grijnst, want de ritzege en de bollen kunnen hem niet meer ontglippen.  . 17 uur 06.
   5. 17 uur 04. Egan Bernal kromt zijn rug, voor hem gaat het wat snel. Hij zal zijn witte trui wel verstevigen, want Vlasov is er al eerder doorgezakt. .
   6. 17 uur 03. Lopez en Yates krijgen het gezelschap van Bernal en Haig. Mas loert achterom en legt er nog eens de pees op. Roglic uit het wiel knallen zal niet lukken, maar opschuiven naar de tweede stek is lang niet slecht. .
   7. 17 uur 01. Mas en Roglic laten Yates achter.

    Mas en Roglic laten Yates achter

   8. 16 uur 59. Mas met Roglic. Mas en Roglic lijken de sterkste klassementsrenners. Yates kan zijn inspanning niet volhouden en Lopez moet de rol lossen. Koploper Caruso houdt nog 2'40" over, dus dat zit nog wel snor. .
   9. 16 uur 57. Lopez en Mas maken een broodje Roglic in de achtervolging op Yates. Het is volop koers op de Alto de Velefique! .
   10. 16 uur 56. Yates met een nieuwe prik.

    Yates met een nieuwe prik

   11. 16 uur 55. Net wanneer bijna iedereen puffend is komen aansluiten, spreidt Yates opnieuw zijn vleugels. .
   12. 16 uur 52. Carapaz gaat. Olympisch kampioen Richard Carapaz maakt handig gebruik van een gezapig moment in het groepje van Roglic om aan te sluiten en met de klap aan te vallen. Ver draagt die poging niet. .
   13. 16 uur 51. Wie ik mis, is Vlasov. Michel Wuyts.
   14. 16 uur 50. De koerssituatie is serieus gewijzigd. Caruso leidt natuurlijk nog steeds met een vrij comfortabele voorsprong op Bouchard. Majka is ingerekend, het is nu Kuss die als derde naar boven rijdt. .
   15. 16 uur 48. De snok van de mannen voor het eindklassement is fataal voor Bardet. Bernal heeft iets meer tijd nodig dan de andere favorieten, maar beent ze bij. .
   16. 16 uur 47.

   17. 16 uur 46. Roglic wil niet meteen over zijn toeren gaan, maar stoomt na een minuutje twijfelen toch naar Lopez en co. Indrukwekkend! .
   18. 16 uur 45. Yates versnelt, Lopez en Kuss reageren.

    Yates versnelt, Lopez en Kuss reageren

   19. 16 uur 44. Versnelling van Yates! Adam Yates gooit een bommetje, Miguel Angel Lopez en Sepp Kuss antwoorden. Lopez is op een dikke halve minuut de grootste bedreiging voor de rode trui van Roglic. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
   8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
   9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
   10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
   11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
   12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
   13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
   14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
   15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
   16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
   17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
   18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
   19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
   20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
   21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic