Jakobsen steekt Philipsen de loef af voor zijn 2e zege in de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  28°Cdistance 173.7 km
  location 13:37: Santa Pola - 17:33: La Manga del Mar Menor
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150173.7

   Na 4 sprints in de Ronde van Spanje staat het 2-2 tussen Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen. Onze landgenoot raakte wat ingesloten in de finale in La Manga en moest uiteindelijk ook nog Dainese voorlaten. Hij is zijn groene trui kwijt aan Jakobsen.

   De 8e etappe van de Vuelta in een notendop

   • Winnaar van de dag: Ruim een jaar na zijn vreselijke val in de Ronde van Polen staat Fabio Jakobsen er weer helemaal. Zijn ritzege in Molina de Aragon was geen toevalstreffer, dat is nu wel bewezen.
   • Verliezer van de dag: Jasper Philipsen zat lang ingesloten. Toen hij zich uiteindelijk wist te bevrijden, geraakte hij bijlange niet meer bij Jakobsen. Daardoor speelde hij zijn groene puntentrui kwijt.
   • Morgen: Van de kustvlakte gaat het naar de voet van de Sierra Nevada. Op weg naar Alto de Velefique liggen een paar te duchten bergen. Maandag is het rustdag, dat nodigt uit om ferm te knallen.

   Bekijk de ontknoping: Jakobsen sprint naar zijn tweede zege

   Philipsen pakt de tussensprint...

   Na de nijdige bergrit van gisteren kregen de sprinters vandaag opnieuw een kans. Drie jongens van de tweede rij hadden zin in een lange ontsnapping op het haast biljartvlakke parcours van Santa Pola naar La Manga del Mar Menor. Bagues, Iturria en Okamika werden strak aan de leiband gehouden en kregen nooit meer dan vier minuten.

    

   De vluchters, alledrie Basken, haalden wel de tussensprint in Cartagena. Een dikke minuut achter hen sprokkelde Philipsen puntjes voor zijn groene trui. Een geslaagde generale repetitie voor de mannen van Alpecin-Fenix, die met akkoord van Deceuninck - Quick-Step de vlucht weer wat meer ruimte gaven.

   Bekijk de tussensprint:

   Jakobsen schiet de hoofdvogel af

   Op iets meer dan dertig kilometer van de streep was het avontuurtje van de drie Basken toch voorbij. Een prik van Astana, die er verder niet toe deed, was er te veel aan. Na de samensmelting werd het een nerveus gewriemel in het peloton, gelukkig zonder valpartijen. Nochtans lag de snelheid bij momenten waanzinnig hoog en kwamen er veel verschillende ploegen vooraan piepen.

    

   Tijdens de lange voorbereiding op de onvermijdelijke sprint was het vooral zaak om juist te timen. De trein van Alpecin-Fenix werd op enkele kilometers van de aankomst op een zijspoor gezet en ook die van Groupama-FDJ slaagde er niet in om Démare ideaal af te zetten. De lead-out van Quick-Step leverde op de landengte van La Manga wél maatwerk. Jakobsen kwam er onhoudbaar uit en hield de rest simpel af.

    

   De Nederlander bevestigt zijn wederopstanding met zijn tweede ritzege en snoept ook de groene puntentrui af van Philipsen. Die moest van te ver komen en strandde na Dainese op de derde plek. Meeus werd mooi vierde en Allegaert sloot de top tien af.

   Jakobsen: "Deze keer was ik perfect op tijd"

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8