Jakobsen steekt Philipsen de loef af voor zijn 2e zege in de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 8einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSanta Pola - AankomstLa Manga del Mar Menor -
  Afstand173,7 km
  0306090120150173.7

   Na 4 sprints in de Ronde van Spanje staat het 2-2 tussen Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen. Onze landgenoot raakte wat ingesloten in de finale in La Manga en moest uiteindelijk ook nog Dainese voorlaten. Hij is zijn groene trui kwijt aan Jakobsen.

   De 8e etappe van de Vuelta in een notendop

   • Winnaar van de dag: Ruim een jaar na zijn vreselijke val in de Ronde van Polen staat Fabio Jakobsen er weer helemaal. Zijn ritzege in Molina de Aragon was geen toevalstreffer, dat is nu wel bewezen.
   • Verliezer van de dag: Jasper Philipsen zat lang ingesloten. Toen hij zich uiteindelijk wist te bevrijden, geraakte hij bijlange niet meer bij Jakobsen. Daardoor speelde hij zijn groene puntentrui kwijt.
   • Morgen: Van de kustvlakte gaat het naar de voet van de Sierra Nevada. Op weg naar Alto de Velefique liggen een paar te duchten bergen. Maandag is het rustdag, dat nodigt uit om ferm te knallen.

   Bekijk de ontknoping: Jakobsen sprint naar zijn tweede zege

   Philipsen pakt de tussensprint...

   Na de nijdige bergrit van gisteren kregen de sprinters vandaag opnieuw een kans. Drie jongens van de tweede rij hadden zin in een lange ontsnapping op het haast biljartvlakke parcours van Santa Pola naar La Manga del Mar Menor. Bagues, Iturria en Okamika werden strak aan de leiband gehouden en kregen nooit meer dan vier minuten.

    

   De vluchters, alledrie Basken, haalden wel de tussensprint in Cartagena. Een dikke minuut achter hen sprokkelde Philipsen puntjes voor zijn groene trui. Een geslaagde generale repetitie voor de mannen van Alpecin-Fenix, die met akkoord van Deceuninck - Quick-Step de vlucht weer wat meer ruimte gaven.

   Bekijk de tussensprint:

   Jakobsen schiet de hoofdvogel af

   Op iets meer dan dertig kilometer van de streep was het avontuurtje van de drie Basken toch voorbij. Een prik van Astana, die er verder niet toe deed, was er te veel aan. Na de samensmelting werd het een nerveus gewriemel in het peloton, gelukkig zonder valpartijen. Nochtans lag de snelheid bij momenten waanzinnig hoog en kwamen er veel verschillende ploegen vooraan piepen.

    

   Tijdens de lange voorbereiding op de onvermijdelijke sprint was het vooral zaak om juist te timen. De trein van Alpecin-Fenix werd op enkele kilometers van de aankomst op een zijspoor gezet en ook die van Groupama-FDJ slaagde er niet in om Démare ideaal af te zetten. De lead-out van Quick-Step leverde op de landengte van La Manga wél maatwerk. Jakobsen kwam er onhoudbaar uit en hield de rest simpel af.

    

   De Nederlander bevestigt zijn wederopstanding met zijn tweede ritzege en snoept ook de groene puntentrui af van Philipsen. Die moest van te ver komen en strandde na Dainese op de derde plek. Meeus werd mooi vierde en Allegaert sloot de top tien af.

   Jakobsen: "Deze keer was ik perfect op tijd"

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

   Fase per fase

   1. 17 uur 35. Jordi Meeus graait knap de vierde plaats mee en met Piet Allegaert sluit een andere landgenoot de top tien af. .
   2. 17 uur 34. Jakobsen wint! Fabio Jakobsen pakt zijn tweede ritzege van de Vuelta! Alberto Dainese strandt in zijn wiel, Philipsen moet vrede nemen met de derde plek. .
   3. De vod! Het gewriemel kan nu helemaal beginnen. Deceuninck - Quick-Step lijkt Jakobsen ideaal te gaan brengen, Philipsen zit redelijk ver. . 17 uur 33.
   4. 17 uur 32. Bol gaat, maar niet voor lang. Met een paar machtige halen rukt Jetse Bol zich los. De Nederlander wordt snel gegrepen, maar heeft wel wat ruimte gemaakt. .
   5. 17 uur 31. De tijd begint te dringen voor Philipsen. Nog drie kilometer te gaan, en zijn gangmakers moeten een gat vinden. .
   6. 17 uur 30. Wat een strijd! Daar zijn de mannetjes van FDJ dan toch. Intermarché-Wanty komt ook een woordje meespreken. Chaos troef, en Alpecin wordt een beetje in de valies gezet. .
   7. 17 uur 27. Groupama-FDJ is van de voorgrond verdwenen. Cerny en Stybar, de Tsjechen van Quick-Step, trekken de boel. .
   8. 17 uur 26. Die van Ineos bepalen het tempo, tot Astana overneemt. Daarachter lonken de ploegen van de betere sprinters. .
   9. 17 uur 25. Veel volk hier. Badgasten! José De Cauwer.
   10. 17 uur 24. Een plotse versmalling wordt niet geweldig aangegeven. Dat gaat maar net goed! .
   11. 17 uur 22. Alpecin-Fenix komt. De trein van groene trui Philipsen staat op de rails. Er zijn nog iets meer dan tien kilometer te rijden, dus zijn we bijna op de landengte van La Manga. .
   12. 17 uur 20. Alpecin-Fenix en zeker Deceuninck - Quick-Step houden zich nog gedeisd. Groupama-FDJ rijdt wel alert voorin, volgens het plan dat Démare bij de start uit de doeken deed. .
   13. 17 uur 17. Stilte voor de storm. Het peloton kropt samen tot een bolletje. .
   14. 17 uur 15. De Cauwer: "Zij dachten: "Een Vlaming die José heet, dat kan niet, hé"".

    De Cauwer: "Zij dachten: "Een Vlaming die José heet, dat kan niet, hé""

   15. 17 uur 13. De lus is rond. We blijven nu op de snelweg richting de landtong van La Manga. Daar, tussen de hotels en de flatgebouwen, moet het gebeuren voor de rappe mannen. .
   16. 17 uur 10. Nog 20 km. Verschillende ploegen blijven elkaar verdringen op de eerste rij, maar demarrages komen er voorlopig niet. Het is natuurlijk nog een eind om op te boksen tegen een razend peloton. .
   17. 17 uur 04. We gaan de sprint vroeg voorbereiden. De weg is beschut, dus de wind zal niet zo'n rol spelen. Arnaud Démare.
   18. 17 uur 01. Stress! Het is een nerveuze bedoening. Aan de staart van het pak is het echt harken om bij te pikkelen. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
   8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
   9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
   10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
   11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
   12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
   13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
   14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
   15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
   16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
   17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
   18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
   19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
   20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
   21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic