Storer stormt naar zege in Vuelta, Roglic behoudt nipt rode leiderstrui

  Vuelta a España: Rit 7einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGandía - AankomstBalcón de Alicante -
  Afstand152 km
  020406080100120152

   De Australiër Michael Storer (DSM) heeft de bergrit naar Balcon de Alicante gewonnen. Hij was de sterkste van een omvangrijke groep met vluchters. Van die aanvallers maakten Polanc, Grossschartner, Haig en Kuss kans op de leiderstrui, maar het was uiteindelijk toch nog Roglic die nipt overleefde. Alejandro Valverde (val) en Hugh Carthy gaven op.

   De 7e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar(s) van de dag: DSM heeft dit seizoen al veel kritiek gekregen, maar vandaag zagen we eindelijk nog eens een glimp van het Sunweb-verhaal van vorig jaar in de Tour. Ze telden 5 vertegenwoordigers in de kopgroep van 29 en Michael Storer kopte de bal glansrijk binnen.

   • Verliezer van de dag: Alejandro Valverde (41) wilde de koers bij de favorieten openbreken, maar kuste het asfalt. De Spanjaard moest met (meer dan waarschijnlijk) een gebroken sleutelbeen opgeven, nog maar zijn 2e DNF in 15 deelnames. Zien we hem ooit nog terug in de Vuelta?

   • Morgen: Richting La Manga ligt een nieuwe kans voor de snelle mannen.

   Bekijk de slotfase:

   Alejandro Valverde verdwijnt (voorgoed?) uit de Vuelta

   Was Primoz Roglic van plan om zijn rode trui nog eens te overhandigen aan een niet al te gevaarlijke concurrent? Die bereidheid was er zeker, maar het duurde behoorlijk lang voor het ideale scenario zich voltrok. 

    

   Pas na meer dan 50 kilometer werd een ruime kopgroep geboren met potentiële troonopvolgers zoals Jan Polanc, Felix Grossschartner en Jack Haig, maar ook met Roglic' ploegmaat Sepp Kuss. 

    

   Het rode dubbeltje leek hun kant op te vallen, maar op 45 kilometer van de aankomst begon Movistar dan toch met een bombardement. 

    

   Alejandro Valverde was de generaal, maar schoof in een kort stukje afdaling richting het ravijn. 

    

   Zijn Vuelta zat er plotsklaps op en na een flauw herexamen van ploegmakker Miguel Angel Lopez werd de aanvalskaars vliegensvlug gedoofd bij de favorieten.

   Valverde verliest controle over zijn stuur en verlaat de Vuelta:

   Michael Storer domineert de finale, Primoz Roglic blijft toch nog op zijn troon

   Tussen alle hectiek van het Spaanse drama door gingen Lawson Craddock, Pavel Sivakov en Michael Storer met z'n drieën op zoek naar de vetste vis.

    

   Craddock botste op zijn limieten, Carlos Verona en Andreas Kron kochten zijn ticket over. 

    

   Verona wilde het leed van Movistar verzachten, maar Storer had meer geduld en gaf de Spanjaard lik op stuk. 

    

   De Australiër klom naar de mooiste zege uit zijn carrière, een beloning ook voor DSM, dat 5 man in de kopgroep van 29 had geposteerd.

    

   En wat met het rood? Na tempowerk van Adam Yates draaide dat gevechtje uit op een secondespel, dat - tegen wil en dank - gewonnen werd door Roglic. De Sloveen blijft leider met 8 seconden op Grossschartner.

   Storer valt aan:

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Michael StorerDSM4:10:13
   2Carlos VeronaMOV+21
   3Pavel SivakovIGD+59
   4Sepp KussTJV+1:16
   5Jack HaigTBV+1:24
   6Romain BardetDSM+1:32
   7Felix GroßschartnerBOH+1:32
   8Andreas KronLTS+1:37
   9Steff CrasLTS+2:17
   10Jan PolancUAD+2:29

   Fase per fase

   1. 17 uur 49. Roglic blijft leider met 8" op Grossschartner. De top 8 staat binnen de minuut. .
   2. 17 uur 48. De aanvallers Polanc, Grossschartner en Kuss zijn gestrand, maar in het klassement zal alles op een hoopje staan. Roglic blijft tegen wil en dank in het rood. .
   3. 17 uur 47. Top 10: Storer, Verona, Sivakov, Kuss, Haig, Bardet, Grossschartner, Kron, Cras en Polanc. .
   4. 17 uur 47. De favorieten klokken af op 3'35". Roglic zou leider blijven... .
   5. 17 uur 45. Intussen is Grossschartner binnen op 2'09". Is dat voldoende voor rood? Bij de favorieten blijven ze in elkaars wiel.  .
   6. 17 uur 44. De uitslag: Storer, Verona, Sivakov. .
   7. 17 uur 43. Storer wint! Na een loodzware etappe maakt Michael Storer het zegegebaar. Met 3 waren ze mee in een aanval met 6, met 5 in de uiteindelijke groep van 29. Knap gespeeld van DSM! .
   8. 17 uur 42. Yates. Bij de favorieten lichten ze dan toch hun kont. Yates danst, Roglic volgt met Lopez, Bernal, Vlasov en Mas. Zo lopen ze natuurlijk in op Grossschartner en co. .
   9. 17 uur 41. Het is echt wel kruipen voor Storer. Op deze muur staat hij bijna te voet, maar dat geldt ook voor de rest van het pak.  .