Vluchter Champoussin klopt loerende favorieten in voorlaatste rit Vuelta

  Vuelta a España: Rit 20
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202.2 km
  location 12:17: Sanxenxo - 17:38: Castro de Herville
  trophy Clément Champoussin
  einde
  startfinish
  0306090120150180202.2

   Clément Champoussin (AG2R-Citroën) heeft een prachtige eerste profzege geboekt in de Vuelta. De Franse overblijver van de vroege vlucht zag de favorieten elkaar niets gunnen en profiteerde met een ultieme jump. Leider Primoz Roglic zet zijn eindzege in de verf met de tweede plek.

   Etappe 20 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Clément Champoussin verborg zich listig in de ontsnapping van de dag en maakte handig gebruik van de rivaliteit tussen de klassementsrenners. Knappe overwinning van de jonge Fransman.
   • Winnaar van de dag (2): Bahrain-Victorious beleefde een dag om van te dromen. De ploeg speelde gepast in op de warrige koerssituatie en pakte met Haig een podiumplaats en met Mäder de witte jongerentrui.
   • Verliezer van de dag: Bahrain boekte zijn winst ten koste van twee Colombianen. Bernal zat machteloos gevangen in een verre groep en een boze Lopez was zo teleurgesteld dat hij zelfs uit de koers wilde stappen.
   • Morgen: De eindzege heeft hij al op zak, een vierde ritzege kan hem eigenlijk ook niet meer ontsnappen. In principe kan niemand rode trui Roglic iets in de weg leggen in de slottijdrit naar Santiago de Compostela.

   VIDEO: Champoussin verrast de favorieten op slotklim en wint rit 20

   Dewulf opent debatten in de vroege vlucht

   De voorlaatste dag van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begon zoals gewoonlijk met een spervuur aan demarrages. De Belgen deden duchtig mee. Eerst ging Planckaert, daarna was het de beurt aan Dewulf. Diens eerste poging draaide op niks uit, maar de tweede was wel de goeie.

    

   Aanstoker Dewulf kreeg in verschillende schuifjes vijftien man mee. Daarbij met De Tier en Moniquet nog twee Belgen en enkele interessante namen voor de ritzege. Onder anderen Bardet, Padoen en Trentin likkebaardden toen de ontsnapping twaalf minuten kreeg van Jumbo-Visma. Zo had bollenman Storer voldoende ruimte om zijn eindzege in het bergklassement veilig te stellen.

    

   In het tweede deel van de etappe, een soort miniatuurversie van Luik-Bastenaken-Luik, kelderde de voorsprong echter pijlsnel. Ineos had een plan uitgedokterd, met beurtelings aanvallen van Yates en Bernal. Die bereikten maar half hun doel. Yates raakte weg met Roglic, Mas en Haig, maar Bernal verzeilde met Lopez in het verkeerde peloton.

   Champoussin wint woelige etappe in Galicië

   Ondertussen had Gibbons in de afdaling van de Alto de Mougas, de lastigste klim van de dag, afscheid genomen van de rest van de koplopers. Bij de eerste achtervolgers was er weinig verstandhouding, waardoor de Zuid-Afrikaan vlug een dikke minuut bij elkaar had gefietst.

    

   Boeiender was wat er een vijftal minuten achter zijn rug aan het gebeuren was. Bahrain-Victorious nam de boel in handen om Haig naar het podium en Mäder naar de witte trui van Bernal te katapulteren. Lopez moest het in de achtervolging alleen rooien en zag na enig gespartel dat de zaak hopeloos geworden was. De ploegleiding van Movistar moest hemel en aarde bewegen om de misnoegde Colombiaan op zijn fiets te houden.

    

   De andere favorieten hadden geen boodschap aan de problemen van Lopez. Roglic, Mas, Haig en Yates bleven elkaar ook op de slotklim naar Castro de Herville beloeren. Een prik van Yates bracht het viertal akelig dicht bij Gibbons. Ze konden bij wijze van spreken op zijn rug spuwen, maar toen viel het weer helemaal stil.

    

   Gibbons bleef koppig geloven in de ritzege, tot Bizkarra als een duiveltje uit een doosje uit de achtergrond kwam. De Bask sleepte de vier favorieten tot bij de koploper en ging dan zelf overboord. Gibbons zelf verspilde zijn laatste energie om een slappe demarrage van Mas te beantwoorden. En toen verscheen plots Champoussin, een overlever van de lange vlucht. De jonge Fransman koos zijn moment perfect en hield het vol tot aan de streep.

   VIDEO: Het regent aanvallen: "Die is binnen, Michel"

   Champoussin: "Geluk dat de favorieten naar elkaar keken"

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Clément ChampoussinACT5:21:50
   2Primož RoglicTJV+6
   3Adam YatesIGD+8
   4Enric MasMOV+8
   5Jack HaigTBV+12
   6Chris HamiltonDSM+16
   7Mikel BizkarraEUS+23
   8Ryan GibbonsUAD+26
   9Gino MäderTBV+26
   10Floris De TierAFC+50

   Fase per fase

   1. 17 uur 39. Roglic maakt nog eens duidelijk wie de sterkste is en wordt tweede. Haig hijst zich op het podium en Mäder mag meer dan waarschijnlijk de witte trui aantrekken. Er is vandaag nog het een en ander gebeurd! .
   2. 17 uur 38 match afgelopen
   3. Onder de vod. Champoussin komt zichzelf lelijk tegen. De laatste loodjes op de Castro de Herville wegen het zwaarst, dus dat wordt nog prangend! . 17 uur 37.
   4. 17 uur 36. Die is binnen! José De Cauwer.
   5. 17 uur 35. Wat nu? Uit het niets komt Champoussin tevoorschijn! De Fransman slaat meteen een gat en kan opeens de ritzege ruiken. Wat gebeurt hier toch allemaal? .