Vluchter Champoussin klopt loerende favorieten in voorlaatste rit Vuelta

  Vuelta a España: Rit 20einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSanxenxo - AankomstCastro de Herville -
  Afstand202,2 km
  0306090120150180202.2

   Clément Champoussin (AG2R-Citroën) heeft een prachtige eerste profzege geboekt in de Vuelta. De Franse overblijver van de vroege vlucht zag de favorieten elkaar niets gunnen en profiteerde met een ultieme jump. Leider Primoz Roglic zet zijn eindzege in de verf met de tweede plek.

   Etappe 20 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Clément Champoussin verborg zich listig in de ontsnapping van de dag en maakte handig gebruik van de rivaliteit tussen de klassementsrenners. Knappe overwinning van de jonge Fransman.
   • Winnaar van de dag (2): Bahrain-Victorious beleefde een dag om van te dromen. De ploeg speelde gepast in op de warrige koerssituatie en pakte met Haig een podiumplaats en met Mäder de witte jongerentrui.
   • Verliezer van de dag: Bahrain boekte zijn winst ten koste van twee Colombianen. Bernal zat machteloos gevangen in een verre groep en een boze Lopez was zo teleurgesteld dat hij zelfs uit de koers wilde stappen.
   • Morgen: De eindzege heeft hij al op zak, een vierde ritzege kan hem eigenlijk ook niet meer ontsnappen. In principe kan niemand rode trui Roglic iets in de weg leggen in de slottijdrit naar Santiago de Compostela.

   VIDEO: Champoussin verrast de favorieten op slotklim en wint rit 20

   Dewulf opent debatten in de vroege vlucht

   De voorlaatste dag van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begon zoals gewoonlijk met een spervuur aan demarrages. De Belgen deden duchtig mee. Eerst ging Planckaert, daarna was het de beurt aan Dewulf. Diens eerste poging draaide op niks uit, maar de tweede was wel de goeie.

    

   Aanstoker Dewulf kreeg in verschillende schuifjes vijftien man mee. Daarbij met De Tier en Moniquet nog twee Belgen en enkele interessante namen voor de ritzege. Onder anderen Bardet, Padoen en Trentin likkebaardden toen de ontsnapping twaalf minuten kreeg van Jumbo-Visma. Zo had bollenman Storer voldoende ruimte om zijn eindzege in het bergklassement veilig te stellen.

    

   In het tweede deel van de etappe, een soort miniatuurversie van Luik-Bastenaken-Luik, kelderde de voorsprong echter pijlsnel. Ineos had een plan uitgedokterd, met beurtelings aanvallen van Yates en Bernal. Die bereikten maar half hun doel. Yates raakte weg met Roglic, Mas en Haig, maar Bernal verzeilde met Lopez in het verkeerde peloton.

   Champoussin wint woelige etappe in Galicië

   Ondertussen had Gibbons in de afdaling van de Alto de Mougas, de lastigste klim van de dag, afscheid genomen van de rest van de koplopers. Bij de eerste achtervolgers was er weinig verstandhouding, waardoor de Zuid-Afrikaan vlug een dikke minuut bij elkaar had gefietst.

    

   Boeiender was wat er een vijftal minuten achter zijn rug aan het gebeuren was. Bahrain-Victorious nam de boel in handen om Haig naar het podium en Mäder naar de witte trui van Bernal te katapulteren. Lopez moest het in de achtervolging alleen rooien en zag na enig gespartel dat de zaak hopeloos geworden was. De ploegleiding van Movistar moest hemel en aarde bewegen om de misnoegde Colombiaan op zijn fiets te houden.

    

   De andere favorieten hadden geen boodschap aan de problemen van Lopez. Roglic, Mas, Haig en Yates bleven elkaar ook op de slotklim naar Castro de Herville beloeren. Een prik van Yates bracht het viertal akelig dicht bij Gibbons. Ze konden bij wijze van spreken op zijn rug spuwen, maar toen viel het weer helemaal stil.

    

   Gibbons bleef koppig geloven in de ritzege, tot Bizkarra als een duiveltje uit een doosje uit de achtergrond kwam. De Bask sleepte de vier favorieten tot bij de koploper en ging dan zelf overboord. Gibbons zelf verspilde zijn laatste energie om een slappe demarrage van Mas te beantwoorden. En toen verscheen plots Champoussin, een overlever van de lange vlucht. De jonge Fransman koos zijn moment perfect en hield het vol tot aan de streep.

   VIDEO: Het regent aanvallen: "Die is binnen, Michel"

   Champoussin: "Geluk dat de favorieten naar elkaar keken"

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Clément ChampoussinACT5:21:50
   2Primož RoglicTJV+6
   3Adam YatesIGD+8
   4Enric MasMOV+8
   5Jack HaigTBV+12
   6Chris HamiltonDSM+16
   7Mikel BizkarraEUS+23
   8Ryan GibbonsUAD+26
   9Gino MäderTBV+26
   10Floris De TierAFC+50

   Fase per fase

   1. 17 uur 39. Roglic maakt nog eens duidelijk wie de sterkste is en wordt tweede. Haig hijst zich op het podium en Mäder mag meer dan waarschijnlijk de witte trui aantrekken. Er is vandaag nog het een en ander gebeurd! .
   2. 17 uur 38 match afgelopen
   3. Onder de vod. Champoussin komt zichzelf lelijk tegen. De laatste loodjes op de Castro de Herville wegen het zwaarst, dus dat wordt nog prangend! . 17 uur 37.
   4. 17 uur 36. Die is binnen! José De Cauwer.
   5. 17 uur 35. Wat nu? Uit het niets komt Champoussin tevoorschijn! De Fransman slaat meteen een gat en kan opeens de ritzege ruiken. Wat gebeurt hier toch allemaal? .
   6. 17 uur 34. Daar heb je die dekselse Bizkarra weer! Yates gebruikt de Bask als springplank. Deze voorlaatste etappe biedt spektakel! .
   7. 17 uur 33. En nu Mas! Mas probeert op kousenvoeten weg te springen, maar het is warempel Gibbons die hem terughaalt. Die heeft lef! .
   8. 17 uur 32. Gibbons ingerekend. De overmoedige Bizkarra tuimelt opnieuw weg. Nu lijken Roglic, Mas en Yates elkaar wel te vinden en dat is de doodsteek voor de dappere Gibbons. Haig sluit met moeite aan. .
   9. 17 uur 30. Bizkarra is voorbij de vier favorieten geflitst. .
   10. 17 uur 29. Wat een vreemd schouwspel! Michel Wuyts.
   11. 17 uur 28. Surplace bij Roglic, Mas, Haig en Yates. Met zijn tong op zijn voorwiel strompelt Gibbons weer wat verder weg. .
   12. 17 uur 27. 20". Haig overleeft een nieuwe prik van Yates en ondertussen is Gibbons in zicht. De Zuid-Afrikaan ziet af bij de beesten. .
   13. 17 uur 25. Roglic en Mas schuiven vrij vlot mee, bij Haig gaat het een pak stroever. .
   14. 17 uur 25. Yates gaat, Roglic en Mas gaan vlot mee.

    Yates gaat, Roglic en Mas gaan vlot mee

   15. 17 uur 24. Yates gaat! De Spanjaarden hopen nog steeds op een ritzege. Bizkarra, een overlever van de vlucht, gaat op zoek naar Gibbons, maar wordt snel opgepeuzeld door Yates. Dan moeten de andere groten volgen. .
   16. 17 uur 21. De steile stroken komen eraan. Is Gibbons sterk genoeg om te weerstaan aan een eventuele uitval van Yates en wie weet, Roglic? .
   17. 17 uur 18. Heel rare situatie... José De Cauwer.
   18. Exit Lopez! Een baaldag voor Miguel Angel Lopez, die zijn plek op het podium kwijt is. Niemand bij Movistar kan hem nog overtuigen en de Colombiaan geeft er volgens TVE de brui aan! . 17 uur 17.
   19. 17 uur 15. Nog 10 km. De achtervolgers staan op het punt om opgeslokt te worden door het treintje van Bahrain. .
   20. 17 uur 14. De grillige slotklim naar Castro de Herville is in aantocht. In het eerste luik zit een strook van 16%, maar snel daarna volgt een kort stukje bergaf. Het tweede luik is platter, al zijn de slotmeters nog erg nijdig. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
   8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
   9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
   10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
   11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
   12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
   13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
   14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
   15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
   16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
   17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
   18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
   19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
   20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
   21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic