Cort Nielsen scoort hattrick na zenuwslopend kat-en-muisspel met peloton

  Vuelta a España: Rit 19
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 191.2 km
  location 12:29: Tapia - 16:53: Monforte de Lemos
  trophy Magnus Cort
  einde
  startfinish
  0306090120150191.2

   Magnus Cort Nielsen (EF) heeft een derde keer raak geschoten in de Vuelta. De Deense vrijbuiter was de snelste van een sterke kopgroep, na een dagje kat en muis spelen met het peloton. Morgen wacht een laatste krachtmeting voor de favorieten in de bergen.

   De 19e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Magnus Cort Nielsen (28) is een kanjer. Punt. Zijn eeuwige strijdershart gaat ook in de derde week niet stuk en ook nu was een ploegmaat van goudwaarde. Na Jens Keukeleire vorige week rolde Lawson Craddock nu de rode loper uit.

   • Verliezers van de dag (1): DSM werkte urenlang voor een 8e plaats van Alberto Dainese, BikeExchange kon Michael Matthews geen zoveelste laatste kans aanbieden.

   • Verliezer van de dag (2): De zeer geslaagde Vuelta van Intermarché-Wanty-Gobert krijgt een wrange nasmaak. Louis Meintjes, de nummer 10 in de stand, kwam ten val en gaf op.

   • Morgen: Het ritprofiel knipoogt naar een klassieker als Luik-Bastenaken-Luik met heel wat knobbels en een aankomst bergop. 

   Bekijk de ontknoping:

   Jakobsen lost, omvangrijke kopgroep zonder Belgen

   Ook al zijn de monstercols achter de rug, met meer dan 3.000 hoogtemeters was ook de 19e etappe geen eitje voor het uitgeputte Vuelta-peloton. Nu ja, uitgeput?

   Op het gesplitste parcours - een zeer grillig eerste luik gevolgd door een milde tweede helft - werd er weer snoeihard gekoerst.

   Een kopgroep van 18 renners zonder Belgen nam de heuvelzone voor zijn rekening, maar de eliminatie van Fabio Jakobsen inspireerde DSM om er een ellenlang schaakspel van te maken.

   Van 1'30" ging het eens naar 2'30" en terug, maar de raadselachtige etappe gaf mondjesmaat zijn geheimen prijs en zou uitmonden in een onverhoopte sprinterskans voor de sterke snelle beren.

   Meintjes blijft lang liggen na een zware val

   Welles-nietesspelletje met peloton krijgt verrassende ontknoping

   Het werd hen echter niet op een schoteltje gepresenteerd. DSM trok zich vreemd genoeg weer terug, BikeExchange moest in dienst van Michael Matthews zijn tenen uitkuisen om alles speelbaar te houden.

   De heropflakkering van DSM op 15 kilometer van de finish deed het dubbeltje dan toch kantelen in de richting van het peloton ten koste van overlevers Lawson Craddock, Magnus Cort, Quinn Simmons, Andreas Kron, Anthony Roux, Rui Oliveira en Andrea Bagioli.

   Of zo leek het toch, want het kat-en-muisspel kreeg dan toch de atypische ontknoping. Het laatste blaadje van het madeliefje vertelde namelijk dat de koersgoden vooral van de kopgroep hielden. 

   Motor Craddock offerde zich op voor ploegmakker Cort, de samenhorigheid was ongezien.

   De Deen was het referentiepunt voor de sprint en maakte er korte metten mee, goed voor zijn 3e ritzege in deze Vuelta. Het peloton strandde uiteindelijk op 18 seconden. 

   "Zonder Craddock had ik niet kunnen winnen"

   "Het is een droom. Ik hoop dat ik niet ontwaak", reageerde de ritwinnaar. 

    

   "Ik geloofde pas op 5 kilometer van de finish in onze kansen, want het peloton hield ons altijd binnen schot. Het was echt een hele harde dag."

    

   "Het liep voorin niet altijd gesmeerd. Sommigen waren vermoeid, er waren aanvallen en we hebben de groep uitgedund."

    

   "Maar ik moet vooral mijn ploegmaat Lawson Craddock bedanken. Zonder hem had ik niet kunnen winnen."

    

   Cort Nielsen heeft nu 3 ritten gewonnen. "Wat de mooiste zege is? Doe maar de eerste, op dat bergje. Die heb je niet in Denemarken, hé."

   Cort Nielsen: "Het is een droom waar ik niet wil uit wakker worden"

   Rituitslag Rit 19Rituitslag Rit 19

     naamploegresultaat
   1Magnus CortEFN4:24:54
   2Rui OliveiraUAD+0
   3Quinn SimmonsTFS+0
   4Andrea BagioliDQT+0
   5Anthony RouxGFC+0
   6Andreas KronLTS+0
   7Lawson CraddockEFN+5
   8Alberto DaineseDSM+18
   9Matteo TrentinUAD+18
   10Alexander KriegerAFC+18