Miguel Angel Lopez temt de unieke Gamoniteiro, Primoz Roglic consolideert

  Vuelta a España: Rit 18einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSalas - AankomstAltu d'El Gamoniteiru -
  Afstand162,6 km
  0306090120162.6

   De Colombiaan Miguel Angel Lopez (Movistar) heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. Die baarde evenwel een muis. Alleen de laatste 5 kilometer van de loodzware slotklim El Gamoniteiro bood spektakel. Lopez sprong in de mist en in de slotkilometers weg uit een elitegroepje. Rode trui Primoz Roglic gaf 15 seconden toe, Enric Mas en Egan Bernal hijgden in zijn zog.

   De 18e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: In de Vuelta is de druk op Movistar altijd immens. Het wegvallen van Alejandro Valverde was een tik en ondanks de dubbele bezetting van Enric Mas en Miguel Angel Lopez op het virtuele podium oogde de afrekening toch wat mager. Deze prestigieuze ritzege is een meer dan smaakvol zoethoudertje.

   • Pluim van de dag: Aan de aanvalsdrift van Michael Storer komt geen einde. Een 3e ritzege was te hoog gegrepen, maar de Australiër begint wel als bergkoning aan de laatste dagen van deze Vuelta.

   • Morgen: Ze zullen elkaar weer vertrappelen, de baroudeurs die hun Vuelta nog wat kleur willen geven. 

   Miguel Angel Lopez houdt iedereen af op moordende slotklim en wint de 18e rit

   Michael Storer droomt van een 3e ritzege

   Met dure termen als revelatie moet je altijd spaarzaam omspringen, maar als Michael Storer op 70 kilometer van de finish wegspringt uit een tros van 30 vluchters, dan moet je als reisgezel niet aarzelen.

   Dat deden Rafal Majka en zijn kornuiten wel, waardoor de Australische ontdekking van DSM voor een eenzame en ultralange sneukeltocht richting het onbekende broertje van de Angliru stond.

   In het peloton had Bahrein-Victorious het verschil al bij al beperkt gehouden, maar pas nadat ze even de teugels hadden laten vieren, stroopte ook Movistar de mouwen op.

   Miguel Angel Lopez slijpt zijn messen

   Met een voorsprong van 2'30" aan de voet van de slotklim zag het er nog altijd rooskleurig uit voor Storer, maar de virtuele bergkoning kwam dan toch de man met de hamer tegen.

   In de zoektocht naar een eerste Spaanse zege was David De La Cruz de eerste die de Australische eenzaat overvleugelde, maar ook de kopman van UAE zou van een kale reis terugkeren.

   Op ruim 3 kilometer van de top sloeg Miguel Angel Lopez namelijk eindelijk zijn vleugels uit. Superman, de 3e in de stand, blonk op zijn geliefkoosde terrein uit in de mist na een slotklim die de verwachtingen niet helemaal kon inlossen.

   Egan Bernal kietelde wel even, Primoz Roglic controleerde en Enric Mas sprong van wiel naar wiel.

   Aan het einde van de dag leverde het dan ook nauwelijks wissels op bij de gesloopte lichamen en ligt de pikorde richting de slottijdrit stilaan vast.

   Miguel Angel Lopez springt voorbij De La Cruz op weg naar winst

   Bernal weert zich fel, maar raakt niet weg

   Lopez zegeviert op zware slotklim, Roglic houdt vlot stand

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Miguel Ángel LópezMOV4:41:21
   2Primož RoglicTJV+14
   3Enric MasMOV+20
   4Egan BernalIGD+22
   5Jack HaigTBV+58
   6David De La CruzUAD+58
   7Gino MäderTBV+58
   8Louis MeintjesIWG+58
   9Sepp KussTJV+1:06
   10Adam YatesIGD+1:07

   Fase per fase

   1. 17 uur 39. Aan de finish: Lopez, Roglic, Mas, Bernal, Mäder, De La Cruz, Haig, Meintjes, Kuss en Yates. .
   2. 17 uur 39. Roglic zet iedereen nog eens op zijn plaats. Mas is 3e, Bernal is 4e op pakweg 23 seconden. .
   3. 17 uur 38. Lopez wint! De buit is eindelijk binnen voor Movistar: Miguel Angel Lopez is de koning van de Gamoniteiro. Zijn timing zat snor, zijn aanval was snedig en hij heeft geen dipje gehad. De Colombiaan is de verdiende winnaar.  .
   4. 17 uur 37. Bernal moet nu op zijn tanden bijten om Roglic en Mas nog te kunnen volgen.  .
   5. 17 uur 36. Nog 700 gruwelijke meters voor Lopez. Er komt geen einde aan deze klim, die de verwachtingen misschien niet helemaal heeft ingelost. We zien vooral getekende gezichten. De slijtage is groot. .
   6. 17 uur 35. Roglic, Mas, Lopez, Haig en Bernal: zo ziet de virtuele stand er momenteel uit. .
   7. Laatste km. Lopez trappelt richting de vod. De schade in de top van de stand zal al bij al beperkt zijn. Bernal, Roglic en Mas kleven aan elkaars wiel.  . 17 uur 33.
   8. 17 uur 33. Bernal weert zich fel, maar raakt niet weg.

    Bernal weert zich fel, maar raakt niet weg

   9. 17 uur 32. Met een vrij groot verzet gaat Bernal een tweede keer. Roglic beantwoordt vanuit het zadel. Ze zijn elkaar waard. .
   10. 17 uur 31. Neen, Roglic rijdt amper weg. De vogel lijkt gaan vliegen.  .
   11. 17 uur 31. Roglic schudt aan de boom op 2km van het einde en krijgt Mas en Bernal mee.

    Roglic schudt aan de boom op 2km van het einde en krijgt Mas en Bernal mee

   12. 17 uur 30. Nog 2 kilometer. De kloof loopt op tot 34" en dan speelt de eergierigheid van Roglic toch op. Hier komt zijn kanonskogel. Mas en Bernal lossen niet. .
   13. 17 uur 29. Op zich hoeft Roglic niets te ondernemen. Lopez volgt virtueel nog altijd op 2'40" en komt vooral dichter bij de 2e plaats van ploegmaat Mas. .
   14. 17 uur 28. Erop en erover. Lopez presenteert De La Cruz meteen de rekening. Hij bezorgt de Spanjaard een verkoudheid.  .
   15. 17 uur 28. Er zijn er te veel die niet meer kunnen. . Michel Wuyts .
   16. 17 uur 28. De La Cruz ziet de bui al hangen. Daar is Lopez. Is dit dan toch het dagje van Movistar? Roglic en co worden op 28 seconden gemeld. Het gaat er te traag.  .
   17. 17 uur 26. Nog 3 kilometer. In de mist ziet Lopez De La Cruz stilaan rijden. Achter hen troept het samen: Kuss, Roglic, Bernal, Yates, Mas, Haig en Mäder. .
   18. 17 uur 26. Miguel Angel Lopez demarreert vooraan en gaat voorbij De La Cruz.

    Miguel Angel Lopez demarreert vooraan en gaat voorbij De La Cruz

   19. 17 uur 24. Lopez, eindelijk. Superman heeft dan toch eens vleugels. Hoeveel zit op deze sprong van Lopez? Kuss voert het tempo stelselmatig op vanuit het zadel. .
   20. 17 uur 23. Het vijftal lost elkaar van geen meter. Kuss bepaalt het tempo voor Roglic in de klopjacht op De La Cruz. De kloof op 4 kilometer van de top: 25". .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>