Miguel Angel Lopez temt de unieke Gamoniteiro, Primoz Roglic consolideert

  Vuelta a España: Rit 18
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  20°Cdistance 162.6 km
  location 12:57: Salas - 17:39: Altu d'El Gamoniteiru
  trophy Miguel Ángel López
  einde
  startfinish
  0306090120162.6

   De Colombiaan Miguel Angel Lopez (Movistar) heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. Die baarde evenwel een muis. Alleen de laatste 5 kilometer van de loodzware slotklim El Gamoniteiro bood spektakel. Lopez sprong in de mist en in de slotkilometers weg uit een elitegroepje. Rode trui Primoz Roglic gaf 15 seconden toe, Enric Mas en Egan Bernal hijgden in zijn zog.

   De 18e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: In de Vuelta is de druk op Movistar altijd immens. Het wegvallen van Alejandro Valverde was een tik en ondanks de dubbele bezetting van Enric Mas en Miguel Angel Lopez op het virtuele podium oogde de afrekening toch wat mager. Deze prestigieuze ritzege is een meer dan smaakvol zoethoudertje.

   • Pluim van de dag: Aan de aanvalsdrift van Michael Storer komt geen einde. Een 3e ritzege was te hoog gegrepen, maar de Australiër begint wel als bergkoning aan de laatste dagen van deze Vuelta.

   • Morgen: Ze zullen elkaar weer vertrappelen, de baroudeurs die hun Vuelta nog wat kleur willen geven. 

   Miguel Angel Lopez houdt iedereen af op moordende slotklim en wint de 18e rit

   Michael Storer droomt van een 3e ritzege

   Met dure termen als revelatie moet je altijd spaarzaam omspringen, maar als Michael Storer op 70 kilometer van de finish wegspringt uit een tros van 30 vluchters, dan moet je als reisgezel niet aarzelen.

   Dat deden Rafal Majka en zijn kornuiten wel, waardoor de Australische ontdekking van DSM voor een eenzame en ultralange sneukeltocht richting het onbekende broertje van de Angliru stond.

   In het peloton had Bahrein-Victorious het verschil al bij al beperkt gehouden, maar pas nadat ze even de teugels hadden laten vieren, stroopte ook Movistar de mouwen op.

   Miguel Angel Lopez slijpt zijn messen

   Met een voorsprong van 2'30" aan de voet van de slotklim zag het er nog altijd rooskleurig uit voor Storer, maar de virtuele bergkoning kwam dan toch de man met de hamer tegen.

   In de zoektocht naar een eerste Spaanse zege was David De La Cruz de eerste die de Australische eenzaat overvleugelde, maar ook de kopman van UAE zou van een kale reis terugkeren.

   Op ruim 3 kilometer van de top sloeg Miguel Angel Lopez namelijk eindelijk zijn vleugels uit. Superman, de 3e in de stand, blonk op zijn geliefkoosde terrein uit in de mist na een slotklim die de verwachtingen niet helemaal kon inlossen.

   Egan Bernal kietelde wel even, Primoz Roglic controleerde en Enric Mas sprong van wiel naar wiel.

   Aan het einde van de dag leverde het dan ook nauwelijks wissels op bij de gesloopte lichamen en ligt de pikorde richting de slottijdrit stilaan vast.

   Miguel Angel Lopez springt voorbij De La Cruz op weg naar winst

   Bernal weert zich fel, maar raakt niet weg

   Lopez zegeviert op zware slotklim, Roglic houdt vlot stand

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Miguel Ángel LópezMOV4:41:21
   2Primož RoglicTJV+14
   3Enric MasMOV+20
   4Egan BernalIGD+22
   5Jack HaigTBV+58
   6David De La CruzUAD+58
   7Gino MäderTBV+58
   8Louis MeintjesIWG+58
   9Sepp KussTJV+1:06
   10Adam YatesIGD+1:07