Genadeloze Primoz Roglic klopt keihard op tafel en beslist de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 17einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekUnquera - AankomstLagos de Covadonga -
  Afstand185,8 km
  0306090120150185.8

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft de Ronde van Spanje helemaal naar zich toegetrokken. De titelverdediger liet zijn moedige concurrent Egan Bernal (Ineos Grenadiers) achter op Lagos de Covadonga en komt weer riant aan de leiding.

   De 17e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Het tactische steekspel is nu echt voorbij. Primoz Roglic (31) was de voorbije weken voortdurend aan het schaken, maar de Sloveen bewijst dat er geen spatje verval zit op zijn vormcurve. Met zijn 3e ritzege geeft hij zijn nakende 3e eindzege op een rij extra glans.

   • Pluim van de dag: We kunnen alleen maar bewondering opbrengen voor de instelling van Egan Bernal (24). Hij speelde alles of niets en botste - misschien wel door wat overmoed - op een muur, maar de echte tenoren gaan liever strijdend ten onder dan in alle anonimiteit.

   • Verliezers van de dag: Movistar had met Enric Mas (26) en Miguel Angel Lopez (27) twee ijzers in het vuur, maar ze stonden met hun mond vol tanden bij de Sloveens-Colombiaanse koppeltijdrit.

   • Morgen: De laatste bergrit van deze Vuelta voert het peloton naar de onbekende en moordende Gamoniteiru. Worden de waardeverhoudingen tijdens de koninginnenrit nog eens bevestigd?

   Bekijk de finish:

   Bernal opent finale op 61 kilometer van de finish, geen reactie bij Movistar

   "Misschien moet ik iets geks doen, want ik heb niets te verliezen", beloofde Egan Bernal voor de eerste van twee loodzware bergritten in Asturië.

   Op 61 kilometer van de aankomst voegde de Colombiaan de daad bij het woord na een zoveelste razendsnelle Spaanse trektocht.

   In de regen ging alleen Primoz Roglic in op de uitnodiging, al droop het enthousiasme niet meteen van zijn gezicht.

   De Sloveen, snel virtueel in het rood door de reality check bij Odd Christian Eiking, had natuurlijk een marge van liefst 2'45" op een verbeten Bernal en beperkte zich aanvankelijk tot meeglijden op zijn bagagedrager.

   In de verraderlijke afdaling richting de vallei en de slotklim liet de alliantie zich niet op een foutje betrappen tijdens de slipcursus, de achterstand van Enric Mas en tutti quanti was in het dal - vooral dankzij Bernal - al opgelopen tot 2'15".

   VIDEO: Bernal maakt er een spectaculaire etappe van met vroege aanval

   Bernal betaalt een prijs, Roglic is heer en meester

   Bij de voet van Lagos de Covadonga - het onregelmatige beest van ruim 12 kilometer - waren de achtervolgers genaderd tot 1'30".

   Voor het kopduo was er echter geen vuiltje aan de lucht, al kregen we bij het verdwijnen in de wolken en de mist wel een gedaantewisseling.

   Roglic oogde zo fris als een hoentje, Bernal leek zich vergaloppeerd te hebben in de vallei en had zich misschien wel verslikt in zijn eergierigheid.

   Op 7,5 kilometer van de witte lijn legde een ontketende Roglic de Vuelta in een wurggreep. De machtsovername gebeurde in stijl, in de achterhoede werd het vlammetje van Bernal steeds kleiner.

   Hij werd nog bijgebeend door een elitegroepje met andere geslagenen, maar het gebeurde allemaal in de schaduw van de Sloveense grootmeester, die klaar is voor een 3e eindzege op een rij.

   VIDEO: Roglic kiepert Bernal overboord

   Roglic: "Verschillen zijn nooit groot genoeg", Bernal: "Ik heb genoten"

   "Het ging goed vandaag", zei Primoz Roglic met een zoveelste understatement. "Ik heb ervan genoten. Het was een geweldige dag."

    

   "Ik ging mee met Egan Bernal, maar ik vond dat hij van ver aanviel. Ik heb daarna geen tactische keuze gemaakt. Ik heb gewoon zo hard mogelijk gereden en Egan volgde niet meer."

    

   In de stand zijn de verschillen erg groot. "Maar die zijn nooit groot genoeg. Morgen volgt de koninginnenrit. We bekijken het 's avonds wel."

    

   "Ik wilde genieten van de dag", vulde Egan Bernal aan. "Vanmorgen hadden we een plan gemaakt, maar ik wilde me amuseren."

    

   "Ik had eindelijk goeie benen en ik wilde de koers hard maken. Daar heb ik van genoten."

   "Dat Roglic misschien wat geprofiteerd heeft? Neen, hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen als leider en hij was de sterkste. Ik gun het hem." 

   Het beeld van de dag voor José De Cauwer: "Kuss passeert Roglic met de glimlach op weg naar de 2e plaats"

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV4:34:45
   2Sepp KussTJV+1:35
   3Miguel Ángel LópezMOV+1:35
   4Adam YatesIGD+1:35
   5Jack HaigTBV+1:35
   6Enric MasMOV+1:35
   7Egan BernalIGD+1:35
   8Gino MäderTBV+1:35
   9Louis MeintjesIWG+2:29
   10Clément ChampoussinACT+2:44

   Fase per fase

   1. 17 uur 04. Op 1'34": Kuss, Lopez, Yates, Haig, Mas, Bernal en Mäder. .
   2. 17 uur 03. Petje af voor Roglic! Primoz Roglic staat weer waar hij moet staan: op kop in de Vuelta. Hij wint op Lagos de Covadonga na een slimme koers. Hij heeft geen enkel moment de controle verloren en maakt het meesterlijk af.  .
   3. 17 uur 02. Kuss geeft Bernal het nekschot, de rest pikt in.  .
   4. Laatste km. Tijd voor de vod. Primoz Roglic onderstreept nog eens wie de heerser in deze Vuelta is. . 17 uur 02.
   5. 17 uur 01. Mas, Lopez, Yates, Kuss, Mäder en Haig gaan Bernal zo meteen overspoelen. .
   6. 17 uur . Nog 2 kilometer voor Roglic, die een zeer egale beklimming rijdt. Hij levert geen seconde in op Mas en co.  .
   7. 16 uur 59. Chapeau voor Bernal, ook al gaat hij strijdend ten onder. . José De Cauwer.
   8. 16 uur 57. Aangezien de marge vrij geruststellend is, hoeft Kuss zich niet meer koest te houden. Hij neemt over van Mas. Met Lopez en Yates hebben ze Bernal nu echt wel in het vizier.  .
   9. 16 uur 56. Nog 4 kilometer. Roglic Bernal op 1'11" Mas op 1'37" Lopez, Haig en co op 1'46" .
   10. 16 uur 54. Voor Bernal wordt het nog knokken om uit de greep van de achtervolgers te blijven. Daar laat Mas eindelijk zijn tanden zien.  .
   11. 16 uur 51. Roglic is nu helemaal los. Hij heeft het rood al meermaals veroverd en dan telkens afgestaan met de glimlach, maar hier zal hij de Vuelta in een wurggreep leggen.  We trekken nu ook naar het onregelmatige deel van de slotklim met zowaar een afdaling her en der.  .
   12. 16 uur 49. Nog 6 kilometer. Roglic Bernal op 41" Lopez, Yates en Kuss op 1'44" Mas, Haig en Mäder op 1'55" .
   13. 16 uur 48. Lopez krijgt gezelschap van Yates en Kuss. In principe zullen zij niet overnemen. Kuss zeker niet, Yates zal Bernal ook zo lang mogelijk proberen te beschermen.  .
   14. 16 uur 47. Na 1.000 meter in zijn eentje zet Roglic Bernal al op een halve minuut. De frisheid is volledig verdwenen: de Colombiaan ziet af.  .
   15. 16 uur 47. Roglic laat Bernal achter op ruim 7km van het einde.

    Roglic laat Bernal achter op ruim 7km van het einde

   16. 16 uur 46. Het kapseizen van Bernal kan misschien iets veroorzaken bij de achtervolgers. Dat gebeurt ook: Lopez pikt er nu zijn moment uit.  .
   17. 16 uur 45. Roglic gaat dus weer een nummertje opvoeren. José De Cauwer.
   18. 16 uur 44. De waardeverhoudingen worden dus gerespecteerd. Bernal heeft zich misschien wat vergaloppeerd of heeft zich verslikt in zijn eergierigheid. Nu moet hij vooral de schade beperken.  .