Genadeloze Primoz Roglic klopt keihard op tafel en beslist de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 17
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  18°Cdistance 185.8 km
  location 12:29: Unquera - 17:04: Lagos de Covadonga
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  0306090120150185.8

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft de Ronde van Spanje helemaal naar zich toegetrokken. De titelverdediger liet zijn moedige concurrent Egan Bernal (Ineos Grenadiers) achter op Lagos de Covadonga en komt weer riant aan de leiding.

   De 17e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Het tactische steekspel is nu echt voorbij. Primoz Roglic (31) was de voorbije weken voortdurend aan het schaken, maar de Sloveen bewijst dat er geen spatje verval zit op zijn vormcurve. Met zijn 3e ritzege geeft hij zijn nakende 3e eindzege op een rij extra glans.

   • Pluim van de dag: We kunnen alleen maar bewondering opbrengen voor de instelling van Egan Bernal (24). Hij speelde alles of niets en botste - misschien wel door wat overmoed - op een muur, maar de echte tenoren gaan liever strijdend ten onder dan in alle anonimiteit.

   • Verliezers van de dag: Movistar had met Enric Mas (26) en Miguel Angel Lopez (27) twee ijzers in het vuur, maar ze stonden met hun mond vol tanden bij de Sloveens-Colombiaanse koppeltijdrit.

   • Morgen: De laatste bergrit van deze Vuelta voert het peloton naar de onbekende en moordende Gamoniteiru. Worden de waardeverhoudingen tijdens de koninginnenrit nog eens bevestigd?

   Bekijk de finish:

   Bernal opent finale op 61 kilometer van de finish, geen reactie bij Movistar

   "Misschien moet ik iets geks doen, want ik heb niets te verliezen", beloofde Egan Bernal voor de eerste van twee loodzware bergritten in Asturië.

   Op 61 kilometer van de aankomst voegde de Colombiaan de daad bij het woord na een zoveelste razendsnelle Spaanse trektocht.

   In de regen ging alleen Primoz Roglic in op de uitnodiging, al droop het enthousiasme niet meteen van zijn gezicht.

   De Sloveen, snel virtueel in het rood door de reality check bij Odd Christian Eiking, had natuurlijk een marge van liefst 2'45" op een verbeten Bernal en beperkte zich aanvankelijk tot meeglijden op zijn bagagedrager.

   In de verraderlijke afdaling richting de vallei en de slotklim liet de alliantie zich niet op een foutje betrappen tijdens de slipcursus, de achterstand van Enric Mas en tutti quanti was in het dal - vooral dankzij Bernal - al opgelopen tot 2'15".

   VIDEO: Bernal maakt er een spectaculaire etappe van met vroege aanval

   Bernal betaalt een prijs, Roglic is heer en meester

   Bij de voet van Lagos de Covadonga - het onregelmatige beest van ruim 12 kilometer - waren de achtervolgers genaderd tot 1'30".

   Voor het kopduo was er echter geen vuiltje aan de lucht, al kregen we bij het verdwijnen in de wolken en de mist wel een gedaantewisseling.

   Roglic oogde zo fris als een hoentje, Bernal leek zich vergaloppeerd te hebben in de vallei en had zich misschien wel verslikt in zijn eergierigheid.

   Op 7,5 kilometer van de witte lijn legde een ontketende Roglic de Vuelta in een wurggreep. De machtsovername gebeurde in stijl, in de achterhoede werd het vlammetje van Bernal steeds kleiner.

   Hij werd nog bijgebeend door een elitegroepje met andere geslagenen, maar het gebeurde allemaal in de schaduw van de Sloveense grootmeester, die klaar is voor een 3e eindzege op een rij.

   VIDEO: Roglic kiepert Bernal overboord

   Roglic: "Verschillen zijn nooit groot genoeg", Bernal: "Ik heb genoten"

   "Het ging goed vandaag", zei Primoz Roglic met een zoveelste understatement. "Ik heb ervan genoten. Het was een geweldige dag."

    

   "Ik ging mee met Egan Bernal, maar ik vond dat hij van ver aanviel. Ik heb daarna geen tactische keuze gemaakt. Ik heb gewoon zo hard mogelijk gereden en Egan volgde niet meer."

    

   In de stand zijn de verschillen erg groot. "Maar die zijn nooit groot genoeg. Morgen volgt de koninginnenrit. We bekijken het 's avonds wel."

    

   "Ik wilde genieten van de dag", vulde Egan Bernal aan. "Vanmorgen hadden we een plan gemaakt, maar ik wilde me amuseren."

    

   "Ik had eindelijk goeie benen en ik wilde de koers hard maken. Daar heb ik van genoten."

   "Dat Roglic misschien wat geprofiteerd heeft? Neen, hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen als leider en hij was de sterkste. Ik gun het hem." 

   Het beeld van de dag voor José De Cauwer: "Kuss passeert Roglic met de glimlach op weg naar de 2e plaats"

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV4:34:45
   2Sepp KussTJV+1:35
   3Miguel Ángel LópezMOV+1:35
   4Adam YatesIGD+1:35
   5Jack HaigTBV+1:35
   6Enric MasMOV+1:35
   7Egan BernalIGD+1:35
   8Gino MäderTBV+1:35
   9Louis MeintjesIWG+2:29
   10Clément ChampoussinACT+2:44