Jarige Jakobsen vlamt naar zijn 3e etappezege in de Vuelta, Meeus is 2e

  Vuelta a España: Rit 16einde
  />wegwedstrijd
  VertrekLaredo - AankomstSanta Cruz de Bezana -
  Afstand180 km
  0306090120150180

   Fabio Jakobsen heeft zichzelf een prachtig verjaardagscadeau geschonken. De Nederlander van Deceuninck-Quick Step knalde op zijn 25e verjaardag naar zijn 3e ritzege in deze Vuelta. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) was runner-up. Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert) trekt als leider naar het tweeluik van de waarheid.

   De 16e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Fabio Jakobsen werd in het hoekje gedreven door de maats van Matteo Trentin, maar de Nederlander panikeerde niet en werd vooral uitstekend begeleid door zijn blauwe makkers. In de finale kwam de winnaar weer naar boven in Jakobsen: dankzij de combinatie van snelheid, geduld en inzicht veroverde hij zijn 3e ritzege.

   • Verliezer van de dag: Het intermezzo van UAE was leuk, maar de timing zat niet helemaal goed. Als ze hun inspanning dieper in de finale hadden gepland, dan zou dat meer geld in het laatje gebracht hebben. Nu eindigt Matteo Trentin weer "slechts" 3e.

   • Pechvogel van de dag: Na een zoveelste valpartij heeft Sep Vanmarcke de Vuelta verlaten. Gaan zijn kansen op een WK-selectie nu ook in rook op?

   • Morgen: De klassementsmannen moeten nu echt kleur bekennen op weg naar de zeer grillige Lagos de Covadonga.

   Bekijk de ontknoping:

   Jakobsen hapt naar adem, maar vindt zijn tweede adem

   Na een rustdag moeten de renners altijd even ontwaken. Bij onder meer Enric Mas, Guillaume Martin, Sep Vanmarcke en Giulio Ciccone ging de wekker brutaal af: zij gingen al snel tegen de grond en na enkele uren aanmodderen stapten Vanmarcke en Ciccone uiteindelijk af.

   5 vluchters lieten het niet aan hun hart komen, maar de sprintersteams hielden hen strak aan de leiband.

   Even voorbij halfweg kregen Stan Dewulf en Dimitri Claeys het gezelschap van tegenaanvaller Harm Vanhoucke, maar het zestal was een vogel voor de kat.

   Zeker toen UAE op 60 kilometer van de finish de sloophamer bovenhaalde. Op het golvende Cantabrische terrein wilden ze namelijk de rassprinters elimineren.

   Fabio Jakobsen ging in overlevingsmodus, maar kon na 10 moeilijke kilometers met zijn maats de brokken lijmen. UAE kroop weer in zijn schuilplaats, waarna de orde hersteld werd.

   Voorin hield een uitstekende Dewulf het peloton nog tot op 4 kilometer aan de praat, maar de laatste sprinterskans ging niet in rook op.

   In de slingerende slotkilometer liet Jakobsen zich op geen foutje betrappen. De groene trui koos het wiel van Jordi Meeus, liet zich niet in de tang nemen door Matteo Trentin en was oppermachtig op zijn verjaardag.

   Jakobsen: "Ik hoefde slechts kort te sprinten, mijn ploeg deed de rest"

   "Ik ben over the moon", lachte Fabio Jakobsen. "Vandaag hebben we echt The Wolfpack gezien."

    

   "Ik was gelost, maar mijn ploeg heeft op me gewacht en heeft me teruggebracht. Ik win, maar dat is vandaag volledig dankzij hen. Ik hoefde alleen maar kort te sprinten, zij hebben de rest gedaan."

    

   "Ik ben echt blij en ik wil van deze ritzege genieten. Ik wil 3 mensen bedanken voor mijn herstelproces: mijn professor uit Nijmegen, ploegdokter Vanmol en mijn osteopaat thuis. Ik houd van jullie. Deze zege is voor jullie!"

    

   "Het was een tricky finish", reageerde Jordi Meeus, 2e vandaag. "Ik word 2e en ik moet eerlijk zijn: ik ben geklopt door een snellere renner. In de diepe finale mis ik nog wat power in mijn eerste grote ronde."

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

   Fase per fase

   1. 17 uur 15. De top 10: Jakobsen, Meeus, Trentin, Matthews, Dainese, Aberasturi, Oliveira, Minali, Soto en Venturini. .
   2. 17 uur 13. Meeus zette in de laatste rechte lijn aan, Trentin wilde anticiperen, maar Jakobsen laat zich niet insluiten.  .
   3. 17 uur 12. Fabio Jakobsen hijgt uit. Het zag er op 60 km van het einde even benard uit, maar dit heeft de Nederlander ijzersterk gedaan. Hij bewaarde zijn positie en liet zich in de enerverende slotkilometer op geen foutje betrappen.  .
   4. 17 uur 12. Wat een geslinger! Je kan een slotkilometer niet gevaarlijker maken. . Michel Wuyts .
   5. 17 uur 12. Jakobsen! De jarige Fabio Jakobsen pakt zijn 3e voor een uitstekende Jordi Meeus. .
   6. 17 uur 11. Jakobsen zit op vinkentouw in positie 3. .
   7. 17 uur 11. Daar gaan ze bijna uit de bocht. Het is omkijken en afwachten. Meeus zit prima. .
   8. Laatste km. Daar is de vod. Jakobsen zit uitstekend. Hij heeft Van Lerberghe nog voor zich.  . 17 uur 11.
   9. 17 uur 10. Ook Keukeleire en Cort wringen zich naar voren en ontsnappen aan een crash.  .
   10. 17 uur 09. Nog 2 kilometer. Démare zit uitstekend klaar, maar daar is de blauwe golf.  .
   11. 17 uur 09. Ook Matthews ruikt zijn kans en komt piepen. Zou het dan toch nog eens lukken?  .
   12. 17 uur 08. Bij Deceuninck-Quick Step houden ze zich schuil bij het begin van het bolletje. Jakobsen vecht voor zijn positie op de talloze knikken.  .
   13. 17 uur 08. Ook Jordi Meeus is tijdig wakker. Nog ruim 3 kilometer en zijn positionering is puik.  .
   14. 17 uur 07. Nog 4,5 kilometer. De dappere Dewulf verdient de felicitaties van de jury, maar zijn vat is af. Groupama-FDJ ment het peloton op deze golvende wegen.  .
   15. 17 uur 06. Jakobsen schaatst uitstekend naar de loges. Zijn ploegmakkers glijden nu naar voren. .
   16. 17 uur 05. Je weet dat dit vechten tegen de bierkaai is, maar hij geeft zijn visitekaartje af... José De Cauwer.
   17. 17 uur 04. Dat Dewulf dit als 23-jarige doet in de slotweek van een loodzware grote ronde, is veelzeggend. Deze sterke beer heeft veel perspectief! .
   18. 17 uur 03. De sprinters zitten nog altijd waar ze moeten zitten, maar de wagonnetjes van hun treinen wachten zo lang mogelijk om vol aan te gaan.  .
   19. 17 uur 01. Nog 9 kilometer. De zelfkennis is groter bij Dewulf, die nu als enige nog vecht tegen het peloton. 16 seconden is zijn buit. Met de tegenwind is dat een vreselijke onderneming.  .
   20. 16 uur 59. Zo flitsend de versnelling was bij Bol, zo groot is het verval. Laaglanders Dewulf en Claeys roepen hem tot de orde. .