Rafal Majka rondt straffe solo succesvol af in zware Vuelta-etappe

  Vuelta a España: Rit 15
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 197.5 km
  location 11u53: Navalmoral de la Mata - 16u46: El Barraco
  trophy Rafal Majka
  einde
  startfinish
  0306090120150197.5

   Rafal Majka heeft de 15e etappe in de Vuelta gewonnen. De Pool won de rit over vier cols na een straffe solo. De Noor Odd Christian Eiking werd amper bestookt en gaat als leider de rustdag in.

   VIDEO: Majka soleert naar ritwinst in El Barraco

   Etappe 15 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Rafal Majka moest vier lange jaren wachten op een nieuwe overwinning. In de Vuelta van 2017 zette hij de rit naar Sierra de la Pandera op zijn naam, ook toen na een lange onderneming.
   • Winnaar van de dag (2): De moordende start voorspelde weinig goeds voor leider Odd Christian Eiking, maar de grote jongens voor het klassement lieten na om hem zwaar onder druk te zetten. Eiking haalt de rustdag  met de rode trui om zijn schouders.
   • Opvallend: Er wordt ongenadig hard gekoerst in deze Vuelta. Volgers die hun dag afstemden op het roadbook, kwamen bedrogen uit. Deze etappe finishte bijna een halfuur voor het snelste schema. Waanzin.
   • Morgen: Rustdag, en die zal erg welkom zijn. De renners moeten wel nog de vliegreis maken naar Cantabrië, waar dinsdag nog eens een vlakke etappe op het programma staat.

   Majka vertrekt na moordende start...

   Nog meer dan gisteren kregen we een dolle opening van de etappe. Op de betrekkelijk vlakke wegen in de aanloop naar de beklimmingen leek het wel alsof iedereen een ticket voor de goede vlucht wilde. Van een uitgebreide groep met interessante namen als Bardet, Caruso, Padoen, Cort en Trentin bleven tien man over.

    

   Ondertussen bleven Intermarché-Wanty-Gobert en Caja Rural driest achtervolgen. De ene ploeg om het rood van Eiking te beschermen tegen vluchter Kuss, de andere omdat ze geen enkele pion voorin had. Op geen enkel moment kreeg de ontsnapping meer dan een halve minuut. Ze was dan ook ten dode opgeschreven. Ook een nieuwe uitvalspoging met Cort, Sivakov en Trentin was geen lang leven beschoren.

    

   Aan de voet van de Alto de la Centenera klitte alles weer samen. Voor even dan, want Majka koos het hazenpad met Aru en Van Gils. Onze jonge landgenoot moest snel afhaken en schaarde zich bij een ruime achtervolgende groep. Die wisselde steeds van samenstelling en zag de twee koplopers door een gebrek aan verstandhouding steeds verder wegrijden.

   ... en houdt inspanning vol tot de streep

   Op de Puerto de Pedro Bernardo gooide Majka de laatste ballast van zich af. De arme Aru, ooit winnaar van de Vuelta en aan zijn laatste grote ronde bezig, dwarrelde terug tot bij het peloton. Majka stond voor een gigantische opdracht, want hij moest het nog ruim tachtig kilometer lang in z'n eentje zien te rooien.

    

   Achter hem werd het personeel in de achtervolging weer eens ververst. Kruijswijk bleek daar de sterke man en ging op de Puerto de Mijares, een ellendig lange loper, op zoek naar Majka. Aanvankelijk naderde de Nederlander met rasse schreden, maar Majka paste zijn tred aan en hield hem vastbesloten op afstand. Het verschil bleef voor de rest van de etappe tussen de 1'40" en de 1'50" zweven.

    

   Majka legde ook de uitsmijter over de Puerto San Juan de Nava tussen zijn boterham en mocht vieren in de Calle José Maria Jiménez. Die betreurde Spaanse klimmer, geboren in aankomstplaats El Barraco, had de heldhaftige solo van de Pool wel kunnen smaken.

   Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15

     naamploegresultaat
   1Rafal MajkaUAD4:51:36
   2Steven KruijswijkTJV+1:27
   3Chris HamiltonDSM+2:19
   4Adam YatesIGD+2:42
   5Giulio CicconeTFS+2:57
   6Odd Christian EikingIWG+2:57
   7Felix GroßschartnerBOH+2:57
   8Sepp KussTJV+2:57
   9David De La CruzUAD+2:57
   10Enric MasMOV+2:57

   Fase per fase

   1. 16 uur 49. Favorieten kort bij elkaar. Yates fietst nog een handvol seconden weg van de andere favorieten, maar schiet daar weinig mee op. Eiking overleeft en haalt de rustdag in het rood. .
   2. 16 uur 47. Hamilton druppelt binnen als derde. .
   3. 16 uur 46. Kruijswijk is een verdienstelijke tweede. Hij botste op een renner die simpelweg beter was. .
   4. 16 uur 45 match afgelopen
   5. 16 uur 42. Ik vind dat toch wel sterk van Eiking, hoor. José De Cauwer.
   6. 16 uur 41. Eiking wordt nog wat onder druk gezet, maar veel stelt dat niet voor. De Noor blijft Roglic en Martin in het oog houden. .
   7. Puerto San Juan de Nava. Majka komt ook op de vierde helling van de dag als eerste boven. Dit wordt een fantastische triomftocht voor de Pool, die over precies twee weken 32 wordt. . 16 uur 38.
   8. 16 uur 37. David de la Cruz strekt zijn benen en dan gaat Louis Meintjes erachteraan om zijn plek te beschermen. .
   9. 16 uur 33. Het pelotonnetje met Eiking raapt trosjes achtervolgers op, zo'n 4'40" achter eenzame vluchter Majka. .
   10. 1'50". Majka versaagt niet, integendeel. Kruijswijk moet tijd inleveren. . 16 uur 29.
   11. 16 uur 27. Waarom die ietwat overdreven inspanning? Michel Wuyts.
   12. 16 uur 26. Juan Pedro Lopez dobbert nog steeds ergens tussen Majka en het peloton. Intermarché-Wanty-Gobert legt er nog eens de pees op, hoewel Lopez op meer dan tien minuten geklasseerd is. .
   13. 16 uur 26.
   14. 16 uur 22. Nog één klimmetje. Majka ruikt de stal. Hij moet nog meer dan genoeg paardenkracht hebben om dit over de streep te trekken. Eens boven is het nog een goeie vijf kilometer tot de finish in El Barraco. .
   15. 16 uur 18. Bizar hoe de tijdsverschillen nu al een dik uur bijna ongewijzigd blijven. .
   16. 16 uur 14. Nog twintig kilometer bijten voor Majka. De enige hindernis die hij nog moet overwinnen, is de Puerto San Juan de Nava. Dat is eigenlijk een eitje, met zijn 3,8%. .