Aanvaller Bardet vindt beste benen terug in Vuelta, Lopez loopt enkele seconden in

  Vuelta a España: Rit 14
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 165.7 km
  location 13:14: Don Benito - 17:32: Pico Villuercas
  trophy Romain Bardet
  einde
  startfinish
  0306090120165.7

   Romain Bardet (30) heeft de 14e etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De Fransman van DSM was de sterkste van een ruime kopgroep. Bardet schenkt zijn ploeg een 3e ritzege en is ook de nieuwe bergkoning. Bij de favorieten sprokkelde Miguel Angel Lopez (Movistar) een handvol seconden, Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert) blijft leider.

   Rit 14 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Twee vliegen in één klap. Romain Bardet sprokkelde alle bergpunten en veroverde de bollentrui én stoomde op de Pico Villuercas naar de etappezege. Veel beter kon deze zaterdag niet verlopen voor de Fransman.
   • Verliezer van de dag: Eigenlijk niemand. In de vlucht moesten de gezellen van Bardet toegeven dat hij veruit over de beste klimmersbenen beschikte en de favorieten keken vooral elkaar het wit uit de ogen. Een maat voor niets.
   • Opvallend: Bardet heeft nu in totaal negen UCI-zeges op zijn palmares staan. Vier daarvan zijn ritoverwinningen in grote rondes. Kwaliteit boven kwantiteit, heet zoiets dan.
   • Morgen: Komen de mannen voor het klassement daags voor de rustdag nog eens uit hun schulp? De slopende bergrit van Navamoral naar El Barraco, met drie stevige en één flauwere beklimmingen, leent zich er zeker toe.

   Belgen en Bardet in uitgebreide kopgroep

   De kaarsrechte wegen door het dorre landschap van Extremadura nodigden niet meteen uit tot aanvallen, maar toch kon een ruime kopgroep al vrij snel vertrekken. Daarbij met Vanmarcke en Keukeleire twee Belgen, maar vooral Bardet en enkele sluipschutters. Vine, Tratnik, Champoussin en een herboren Pidcock waanden zich ook kansrijk.

    

   Het peloton liet begaan. De best geklasseerde vluchter stond op drie kwartier van rode trui Eiking, dus mocht de ontsnapping gerust meer dan tien minuten bonus krijgen. Bardet kwam als eerste boven op de Puerto Berzocana en raapte ook de volle pot op de monsterlijk steile betonplaten van de Puerto Collado de Ballesteros. Daarmee snoepte de Fransman de bollentrui af van Caruso.

    

   In de vallei tussen de Ballesteros en de slotklim naar Pico Villuercas versplinterde de kopgroep van achttien. Holmes sloeg als eerste een gat en kreeg Prodhomme en de ouwe Navarro mee, maar door een lekke band moest hij helemaal opnieuw beginnen. Uiteindelijk kwam hij met Vanmarcke, als bonkige kasseistamper de vreemde eend in de bijt, toch weer aansluiten.

   Bardet niet te houden, prikje van Lopez

   Dat viertal werd op een van de puistjes in de vallei gegrepen. Prodhomme wist van geen ophouden en zoog opnieuw Vanmarcke en Navarro met zich mee, maar die laatste twee kegelden elkaar omver in een steile afdaling op de voor de Vuelta onbekende paden in Extremadura.

    

   Zo bleef Prodhomme alleen over. Bekken trekkend à la Voeckler maakte hij er het beste van, tot hij opgerold werd door Zeits en vooral Bardet. Die nam met een paar machtige lendenrukken voorgoed afscheid van de rest en fietste naar een knappe ritzege, na drie stuks in de Tour zijn eerste in de Vuelta.

    

   In het peloton werd er lang naar elkaar geloerd. Jumbo-Visma bepaalde het tempo en leider Eiking liet zich stilletjes meevoeren. Hij verloor wat tijd in de bijtend steile slotmeters, maar zijn leidersplaats kwam eigenlijk nooit in gevaar. Lopez hield aan een late uitval enkele seconden over, maar de andere favorieten bleven broederlijk bij elkaar.

   VIDEO: Bardet wint en pakt de bollen in de 14e rit

   VIDEO: De favorieten komen binnen, Eiking redt rode trui: "Sterk"

   Bardet: "Had het gevoel dat niemand wilde meewerken"

   Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

     naamploegresultaat
   1Romain BardetDSM4:20:36
   2Jesús HerradaCOF+44
   3Jay VineAFC+44
   4Tom PidcockIGD+1:12
   5Clément ChampoussinACT+1:14
   6Matthew HolmesLTS+1:16
   7Andrey ZeitsBEX+1:19
   8Kévin GenietsGFC+1:46
   9Nicolas ProdhommeACT+2:04
   10Jan TratnikTBV+2:15