Wisselkopman Florian Sénéchal juicht na chaotische finale in langste Vuelta-etappe

  Vuelta a España: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 203.7 km
  location 12:37: Belmez - 17:35: Villanueva de la Serena
  trophy Florian Sénéchal
  einde
  startfinish
  0306090120150180203.7

   Florian Sénéchal heeft Deceuninck-Quick Step een derde ritzege bezorgd in deze Vuelta. In een chaotische finale moest spurtbom Fabio Jakobsen de rol lossen, maar de Fransman bleek een prima tweede optie in de sprint van een gescheurd peloton.

   De 13e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Fabio Jakobsen trapte op zijn adem, maar bij Deceuninck-Quick Step hebben ze zoals altijd meer dan één ijzer in het vuur. Florian Sénéchal (28) was tot dusver vooral een man van ereplaatsen in de Vlaamse klassiekers, maar deze kans greep hij met beide handen.

   • Verliezer van de dag: Matteo Trentin moet stilaan gek worden van alle sprintnederlagen. Vandaag werd een ritzege eigenlijk op een presenteerblaadje aangeboden, maar ook in Villanueva de la Serena was er een concurrent een tikje sneller.

   • Opvallend: Na 13 dagen tellen we nog altijd maar 7 winnende ploegen: Deceuninck-Quick Step (3), Jumbo-Visma (2), EF (2), Alpecin-Fenix (2), DSM (2), Bahrein-Victorious (1) en Intermarché-Wanty-Gobert (1).

   • Morgen: We trekken weer het gebergte in met een aankomst bergop. Laten de klassementsmannen de ritzege aan de aanvallers?

   Bekijk de ontknoping:

   Deceuninck-Quick Step verandert noodgedwongen het geweer van schouder

   Tradities moet je respecteren en dus kon je er gif op innemen dat de 3 kleinere Spaanse ploegen de publiciteit zouden oprapen in de langste etappe van deze Vuelta, een warme trektocht van ruim 200 kilometer.

   Deceuninck-Quick Step vreesde misschien dat het alleen zou moeten jagen, maar Groupama-FDJ en DSM speelden geen verstoppertje.

   Op een kortstondige waaierprik na, geregisseerd door enkele landgenoten zoals Sep Vanmarcke en Jens Keukeleire, was deze etappe in het desolate landschap een grote luchtbel.

   Het trio zong het niet uit tot de tussensprint op 11 kilometer van de finish, waar Fabio Jakobsen bij een schijnvertoning geen strobreed in de weg gelegd werd voor 20 groene punten.

   De blauwe trein beschikte in de finale nog over enkele ijzersterke schakels, al was Josef Cerny misschien wel te sterk. De Tsjech trok snoeihard door en reed het pakket rond de 10e positie aan flarden.

   Ook kopman Fabio Jakobsen moest even bijpikkelen en liet zich plotsklaps uitzakken. Had hij zijn motor opgeblazen of was er sprake van mechanische pech? "Ik kon het gat niet dichten: ik had niet meer de benen om te sprinten", gaf hij achteraf eerlijk toe.


   Deceuninck-Quick Step moest in de ontregelde sprint razendsnel schakelen en deed dat met verve in het afgescheurde sprintersgroepje.

   Een raket van Alpecin-Fenix werd te vlug afgeschoten, sprintalternatief Florian Sénéchal nuttigde zijn carte blanche en rekende af met Matteo Trentin.

   Sénéchal: "Ik dacht dat Matthews of Démare me nog zou remonteren"

   Florian Sénéchal reageerde zelf vol ongeloof op zijn ritzege. "We deden de perfecte lead-out voor Fabio (Jakobsen), maar hij riep iets in de radio. Ik denk dat hij zei dat hij een lekke band had." Jakobsen verklaarde achteraf dat zijn benen ontploften. 

    

   "Hij vertelde me dat ik kon sprinten en daarna deed Bert (Van Lerberghe) het fantastisch. Ik heb alles gegeven."

    

   "Ik besef het echt nog niet, want ik dacht dat Arnaud Démare of Michael Matthews me nog zouden remonteren. Maar dat gebeurde niet. Mijn ploeg was ongelofelijk: deze rit kwam op een schoteltje."

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

     naamploegresultaat
   1Florian SénéchalDQT4:58:23
   2Matteo TrentinUAD+0
   3Alberto DaineseDSM+2
   4Luka MezgecBEX+3
   5Stan DewulfACT+3
   6Piet AllegaertCOF+3
   7Itamar EinhornISN+3
   8Antonio SotoEUS+3
   9Rui OliveiraUAD+3
   10Egan BernalIGD+6