Wisselkopman Florian Sénéchal juicht na chaotische finale in langste Vuelta-etappe

  Vuelta a España: Rit 13einde
  31 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBelmez - AankomstVillanueva de la Serena -
  Afstand203,7 km
  0306090120150180203.7

   Florian Sénéchal heeft Deceuninck-Quick Step een derde ritzege bezorgd in deze Vuelta. In een chaotische finale moest spurtbom Fabio Jakobsen de rol lossen, maar de Fransman bleek een prima tweede optie in de sprint van een gescheurd peloton.

   De 13e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Fabio Jakobsen trapte op zijn adem, maar bij Deceuninck-Quick Step hebben ze zoals altijd meer dan één ijzer in het vuur. Florian Sénéchal (28) was tot dusver vooral een man van ereplaatsen in de Vlaamse klassiekers, maar deze kans greep hij met beide handen.

   • Verliezer van de dag: Matteo Trentin moet stilaan gek worden van alle sprintnederlagen. Vandaag werd een ritzege eigenlijk op een presenteerblaadje aangeboden, maar ook in Villanueva de la Serena was er een concurrent een tikje sneller.

   • Opvallend: Na 13 dagen tellen we nog altijd maar 7 winnende ploegen: Deceuninck-Quick Step (3), Jumbo-Visma (2), EF (2), Alpecin-Fenix (2), DSM (2), Bahrein-Victorious (1) en Intermarché-Wanty-Gobert (1).

   • Morgen: We trekken weer het gebergte in met een aankomst bergop. Laten de klassementsmannen de ritzege aan de aanvallers?

   Bekijk de ontknoping:

   Deceuninck-Quick Step verandert noodgedwongen het geweer van schouder

   Tradities moet je respecteren en dus kon je er gif op innemen dat de 3 kleinere Spaanse ploegen de publiciteit zouden oprapen in de langste etappe van deze Vuelta, een warme trektocht van ruim 200 kilometer.

   Deceuninck-Quick Step vreesde misschien dat het alleen zou moeten jagen, maar Groupama-FDJ en DSM speelden geen verstoppertje.

   Op een kortstondige waaierprik na, geregisseerd door enkele landgenoten zoals Sep Vanmarcke en Jens Keukeleire, was deze etappe in het desolate landschap een grote luchtbel.

   Het trio zong het niet uit tot de tussensprint op 11 kilometer van de finish, waar Fabio Jakobsen bij een schijnvertoning geen strobreed in de weg gelegd werd voor 20 groene punten.

   De blauwe trein beschikte in de finale nog over enkele ijzersterke schakels, al was Josef Cerny misschien wel te sterk. De Tsjech trok snoeihard door en reed het pakket rond de 10e positie aan flarden.

   Ook kopman Fabio Jakobsen moest even bijpikkelen en liet zich plotsklaps uitzakken. Had hij zijn motor opgeblazen of was er sprake van mechanische pech? "Ik kon het gat niet dichten: ik had niet meer de benen om te sprinten", gaf hij achteraf eerlijk toe.


   Deceuninck-Quick Step moest in de ontregelde sprint razendsnel schakelen en deed dat met verve in het afgescheurde sprintersgroepje.

   Een raket van Alpecin-Fenix werd te vlug afgeschoten, sprintalternatief Florian Sénéchal nuttigde zijn carte blanche en rekende af met Matteo Trentin.

   Sénéchal: "Ik dacht dat Matthews of Démare me nog zou remonteren"

   Florian Sénéchal reageerde zelf vol ongeloof op zijn ritzege. "We deden de perfecte lead-out voor Fabio (Jakobsen), maar hij riep iets in de radio. Ik denk dat hij zei dat hij een lekke band had." Jakobsen verklaarde achteraf dat zijn benen ontploften. 

    

   "Hij vertelde me dat ik kon sprinten en daarna deed Bert (Van Lerberghe) het fantastisch. Ik heb alles gegeven."

    

   "Ik besef het echt nog niet, want ik dacht dat Arnaud Démare of Michael Matthews me nog zouden remonteren. Maar dat gebeurde niet. Mijn ploeg was ongelofelijk: deze rit kwam op een schoteltje."

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

     naamploegresultaat
   1Florian SénéchalDQT4:58:23
   2Matteo TrentinUAD+0
   3Alberto DaineseDSM+2
   4Luka MezgecBEX+3
   5Stan DewulfACT+3
   6Piet AllegaertCOF+3
   7Itamar EinhornISN+3
   8Antonio SotoEUS+3
   9Rui OliveiraUAD+3
   10Egan BernalIGD+6

   Fase per fase

   1. 17 uur 40. Geen Jakobsen? Dan maar Sénéchal! .

    Geen Jakobsen? Dan maar Sénéchal!

   2. 17 uur 37. Defect of pap in de benen? We zijn benieuwd naar de uitleg van Jakobsen. Cerny trok snoeihard door en Jakobsen moest mee een gat dichten. Plots viel hij weg en kwam er niemand uit de achterhoede terug. Krieger zette van veel te ver aan, Sénéchal nam over en hield Trentin af.  .
   3. 17 uur 35. Het blijft dus binnen het kamp van Deceuninck-Quick Step: Jakobsen moest passen door een defect, Sénéchal neemt met verve over. Hij klopt Trentin in een sprintje op de macht. De laatste hectometers gingen lichtjes bergop. .
   4. 17 uur 35. Sénéchal! Wat een chaotische ontknoping: Sénéchal wint. .
   5. 17 uur 34. Bij Alpecin lanceert er eentje van heel ver. Sénéchal en Trentin gaan mee. .
   6. 17 uur 34. Stybar schreeuwt nog eens in het oortje dat Jakobsen weg is. .
   7. 17 uur 34. En onder de vod moet er plots geschakeld worden. De blauwhemden dan maar voor Sénéchal?  .
   8. Mechanische pech. Jakobsen haakt af op 1,5 km van de finish. Dat moet door pech zijn? . 17 uur 33.
   9. 17 uur 33. Na de 15e positie is er een breuk. Stybar, Van Lerberghe, Sénéchal, Trentin en Jakobsen. Dat is de pikorde.  .
   10. 17 uur 32. Als dit doorgaat, zal Jakobsen een zee van ruimte hebben. . Michel Wuyts .
   11. 17 uur 32. Cerny is de Tsjechische stoomtrein met dienst. Hij veroorzaakt een rotvaart. Jakobsen zit iets verder.  .
   12. 17 uur 31. Daar is de bocht naar rechts. Bij Deceuninck-Quick Step maken ze zich goed breed en komen ze prima uit de trechter. Ze rijden zelfs een beetje weg.  .
   13. 17 uur 30. Nog 5 kilometer. We trekken nu door tot de boog van de laatste 3 kilometer. Daar volgt een afslag. Dit is de kilometer van Vansevenant.  .
   14. 17 uur 29. Daar zijn de nerveuze golven. De ene klassementsploeg wordt uitgedaagd door een andere tros met een sprinter.  .
   15. 17 uur 27. We huppelen van rotonde naar rotonde, waardoor het peloton steeds weer op een lint wordt getrokken. Het zijn de laatste loodjes van deze marathon.  .
   16. 17 uur 26. In gestrekte draf naderen we Villanueva de la Serena. Intermarché-Wanty-Gobert wil het tempo niet laten zakken.  .
   17. 17 uur 23. Nog 10 kilometer. De ploegmaats van Eiking willen de rode trui in de veilige zone posteren. Ook DSM is al prominent aanwezig voor Dainese.  .
   18. Sprint. Wordt het een schijnvertoning? Jawel. Van Lerberghe trekt Jakobsen naar voren, werkelijk niemand toont ook maar een vleugje interesse. Deze 20 punten belanden met een grote strik in zijn koffer. Dit heeft geen spatje energie gekost.  . 17 uur 20.
   19. 17 uur 19. Door de geldingsdrang van de klassementsmannen zien we geen sprintersploegen. Blijft dat beeld bewaard tot bij de tussensprint over 4 kilometer?  .
   20. 17 uur 17. In de slotkilometer moeten de sprinters nog opletten voor twee rotondes. . Michel Wuyts .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Burgos - Burgos7.1 kmRoglicRoglic
   2/>Caleruega - Burgos167 kmPhilipsenRoglic
   3/>Santo Domingo de Silos - Picón Blanco202.8 kmTaaramäeTaaramäe
   4/>El Burgo de Osma - Molina de Aragón163.9 kmJakobsenTaaramäe
   5/>Tarancón - Albacete184.4 kmPhilipsenElissonde
   6/>Requena - Alto de la Montaña de Cullera158.3 kmCortRoglic
   7/>Gandía - Balcón de Alicante152 kmStorerRoglic
   8/>Santa Pola - La Manga del Mar Menor173.7 kmJakobsenRoglic
   9/>Puerto Lumbreras - Alto de Velefique188 kmCarusoRoglic
   10/>Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria189 kmStorerEiking
   11/>Antequera - Valdepeñas de Jaén133.6 kmRoglicEiking
   12/>Jaén - Córdoba173 kmCortEiking
   13/>Belmez - Villanueva de la Serena203.7 kmSénéchalEiking
   14/>Don Benito - Pico Villuercas165.7 kmBardetEiking
   15/>Navalmoral de la Mata - El Barraco197.5 kmMajkaEiking
   16/>Laredo - Santa Cruz de Bezana180 kmJakobsenEiking
   17/>Unquera - Lagos de Covadonga185.8 kmRoglicRoglic
   18/>Salas - Altu d'El Gamoniteiru162.6 kmLópezRoglic
   19/>Tapia - Monforte de Lemos191.2 kmCortRoglic
   20/>Sanxenxo - Castro de Herville202.2 kmChampoussinRoglic
   21Padrón - Santiago de Compostela33.8 kmRoglicRoglic