Jens Keukeleire lanceert onvermoeibare Magnus Cort Nielsen naar nieuwe Vuelta-ritzege

  Vuelta a España: Rit 12
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 173 km
  location 13:25: Jaén - 17:09: Córdoba
  trophy Magnus Cort
  einde
  startfinish
  0306090120150173

   Magnus Cort Nielsen (EF) heeft zijn tweede ritzege behaald in deze Vuelta. De Deen was in de straten van Cordoba de snelste van een fel uitgedund peloton. Met dank aan ploegmakker Jens Keukeleire, die de sprint sluw en sterk van ver op gang trok.

   De 12e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: We nemen onze pet af voor Magnus Cort Nielsen (28). De Deen won een week geleden een thriller, werd gisteren pas in de laatste hectometers overrompeld na een hele dag in de aanval en was ook nu weer pienter en sterk op het moment van de waarheid. Al mag de verdienste van Jens Keukeleire niet uitgevlakt worden.

   • Verliezers van de dag: UAE en BikeExchange hebben, elk in een aparte fase en samen op het einde, er alles aan gedaan om het tot een sprint te laten uitdraaien, maar hun kopmannen maken het - helaas zoals wel vaker - niet af.

   • Morgen: De rit is uitgetekend voor de sprinters, maar hoe groot is de controle in het peloton? 

   Bekijk de ontknoping:

   Cort trekt weer aan het langste eind

   Tot wanneer mag je eigenlijk nog van een vroege vlucht spreken?

   Na een nieuwelingenkoers van ruim 90 kilometer - nog maar eens met een duizelingwekkend gemiddelde - schoven Sander Armée, Stan Dewulf en Maxim Van Gils mee in een kopgroep, maar UAE had zijn zinnen gezet op een sprint met Matteo Trentin in een gereduceerd peloton.

   Neoprof Van Gils gaf zich pas op iets meer dan 20 kilometer van de finish gewonnen. Onze landgenoot werd in de slotfase van de tweede en laatste knobbel overvleugeld door een nieuwe portie knorrende magen.

   Sergio Henao, Romain Bardet, Jay Vine en Giulio Ciccone stormden met z'n vieren op een bloedheet Cordoba af, maar BikeExchange en UAE hadden nog net voldoende jus om het kwartet bij het induiken van de slotkilometer op te peuzelen.

   Maar toch werden ze niet beloond voor alle zweetdruppels: de koppige Vine deed de trein van BikeExchange half ontsporen, EF nam fors over.

   Jens Keukeleire schoot als een raket weg en rolde de rode loper uit voor Magnus Cort Nielsen. Michael Matthews moest al een halve sprint voor de sprint rijden en lag tegen het canvas.

   De Deen, bijna elke dag in beeld en nochtans bij de gelosten geciteerd op de laatste klim, rekende keurig af met Andrea Bagioli en trakteerde zichzelf op een tweede ritzege in deze editie.

    

   In het klassement verandert er niets. Primoz Roglic kwam met onder meer Adam Yates ten val, maar de Sloveen lijkt met de schrik vrij te komen.

   De val met onder meer Primoz Roglic:

   Ritwinnaar Cort Nielsen: "Magistrale lead-out van Keukeleire"

   "We dachten dat we met een uitgedund peloton voor de zege zouden kunnen sprinten", glimlachte Magnus Cort Nielsen.

    

   "Mijn ploeg heeft het geweldig gedaan en tijdens de snelle eerste uren kon ik ontspannen in het peloton zitten."

    

   "Natuurlijk voelde ik de inspanningen van gisteren wel, maar ik overleefde en ik kon rekenen op een magistrale lead-out van Jens Keukeleire."

   Rituitslag Rit 12Rituitslag Rit 12