Storer (weer hij) houdt Vansevenant van Vuelta-zege, Eiking nieuwe leider

  Vuelta a España: Rit 10
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 189 km
  location 12:57: Roquetas de Mar - 17:07: Rincón de la Victoria
  trophy Michael Storer
  einde
  startfinish
  0306090120150189

   Michael Storer (DSM) heeft zijn 2e ritzege in deze Vuelta behaald. Opnieuw sprong hij in een heuvelachtige rit weg uit een omvangrijke kopgroep. Mauri Vansevenant sprintte in een klein groepje erachter naar de 2e plaats. De Noor Odd Christian Eiking stuurt het rood weer richting Intermarché-Wanty-Gobert. Leider Primoz Roglic kwam in de finale bij een prik ten val, maar de schade valt mee.

   Verslag van de etappe

   De 10e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Michael Storer (24) was tot de Ronde van de Ain eind juli die Australische renner die vorig jaar door Sunweb naar huis was gestuurd nadat hij op (corona)stage de bubbel had verlaten om een fles shampoo te kopen. Intussen heeft hij in een kleine maand tijd 4 overwinningen geboekt, 2 in deze Vuelta. Volgend jaar rijdt hij voor Groupama-FDJ.

   • Figuur van de dag: Wat speelde er vandaag in de koker van Primoz Roglic? De Sloveen gaf zijn fiat voor een rode overdracht, maar wilde op het klimmetje toch nog iedereen op zijn plaats zetten. In al zijn gretigheid werd hij in de afdaling overmoedig en uiteindelijk blijft hij zonder secondewinst achter.

   • Opvallend: Intermarché-Wanty-Gobert nam dankzij Rein Taaramäe het rood al eens over van Roglic, Odd Christian Eiking is de volgende poulain van Hilaire Van der Schueren die op het rode stoeltje plaatsneemt.

   • Morgen: In Valdepeñas de Jaen wacht een loodzware muur aan het einde van de dag. Wie is de sterkste springveer?

   Bisnummer Storer, zeer verdienstelijke Vansevenant

   Door de felle wind langs de Spaanse kust was iedereen voorbereid op een zenuwslag, maar de rugwind veroorzaakte vooral een vliegmeeting en geen waaierfestijn.

   Door de rotvaart - een gemiddelde van 48 km/u na 2 uur - werd pas na ruim 80 kilometer een kopgroep in het leven geroepen. Nu ja, de cabeza de carrera was een half peloton sterk, goed voor 31 hongerige stieren.

   Met Mauri Vansevenant, Florian Vermeersch, Jens Keukeleire en Floris De Tier eisten 4 Belgen de schijnwerpers op, maar zij moesten opboksen tegen gepatenteerde rittenkapers.

   Bovendien was er nog een koers in de koers: Jumbo-Visma liet de teugels vieren en na overleg tussen Primoz Roglic en ploegleider Grischa Niermann werd het rood opnieuw uit handen gegeven, tot grote vreugde van eerste opvolgers Odd Christian Eiking en Guillaume Martin.

   Op de scherprechter in de finale stond er geen maat op Michael Storer. De Australiër van DSM sprokkelde 40 seconden op een groepje met Vansevenant en co en smeerde ondanks een mindere afdaling toch een extra laagje glans op zijn naam.

   Vansevenant regelde het sprintje voor de 2e plaats, een mooie opsteker in zijn eerste grote ronde.

   Bekijk de laatste meters van Storer en de sprint van Vansevenant

   Eiking lost Roglic af, Sloveen valt aan en valt

   In het rode gevecht moest Martin 20 tellen uitwissen op Eiking, maar de Noor gaf geen krimp. Meer nog, in de afdaling naar de witte streep kapseisde Martin helemaal.

   Eiking wreef zich in de handen, al kreeg het schimmige spel van Jumbo-Visma plots een totaal ander beeld en werd het nog even rekenen. Een tempoversnelling van Movistar en Ineos op de klim werkte bij (een geïrriteerde?) Roglic namelijk als een rode lap op een stier.

   De Sloveen nam zijn guidon vanonder en wilde met iedereen afrekenen. Ineos gaf zich gewonnen en op de top had hij 20 seconden op Enric Mas, Miguel Angel Lopez en Jack Haig, maar Roglic had nog honger.

   In de technische afzink ging hij als een bezetene tekeer en dat bleef niet zonder gevolgen. De wilde stier begon te driften en kon een schuiver niet vermijden, gelukkig zonder fysieke en materiële schade.

   In het gezelschap van zijn dichtste belagers peddelde Roglic dan maar richting de finish, waar hij zijn rood aan Eiking liet en in plaats van een verkochte slag misschien wel een geïncasseerde mentale tik om de oren moest aanvaarden.

   Roglic gaat onderuit in de afdaling

   Ritwinnaar: "Een epische dag", nieuwe rode trui: "Nooit verwacht"

   • Michael Storer (ritwinnaar): "Ik kan dit nog moeilijker geloven dan mijn eerste overwinning. Het was een hels gevecht om in de vlucht te geraken, het was echt zo'n epische dag. Ik voelde me goed op de klim en ik wist exact wat ik moest doen. Ik voelde het moment goed aan en hoopte daarna op het beste. Ik wist dat mijn bonus in de afdaling klein was, maar het was voldoende. Ik besef dit nog niet: ik droomde van één ritzege, maar ik heb er nu al twee. Dat is ongelofelijk."
   • Odd Christian Eiking (nieuwe leider): "Beter laat dan nooit, hé, ook al hadden we de trui met Rein Taaramäe al. Dit is een bonus, voor de ploeg en voor mij. Natuurlijk had ik dit bij de start nooit verwacht met een achterstand van 9 minuten, maar ik hoorde dat de voorsprong bleef groeien en toen geloofde ik in het rood. Ik hield in de finale Guillaume Martin in de gaten en probeerde daarna zoveel mogelijk tijd te pakken."

   Rituitslag Rit 10Rituitslag Rit 10