Topfavoriet Roglic deelt concurrentie fikse tik uit in openingstijdrit Vuelta

  Vuelta a España: Rit 1
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 7.1 km
  location 17:44: Burgos - 20:55: Burgos
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  07.1
   2,5km - Alto del Castillo
   1Sepp KussJumbo - Visma3:42
   2Sep VanmarckeIsrael Start-Up Nation+2
   3Rui OliveiraUAE Team Emirates+2
   7,1km - Burgos
   1Primož RoglicJumbo - Visma8:32
   2Alex AranburuAstana - Premier Tech+6
   3Jan TratnikBahrain Victorious+8

   Titelverdediger Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is met een knaller begonnen aan de Vuelta. In de openingstijdrit van 7 kilometer blies hij iedereen weg en dan vooral zijn rechtstreekse opponenten voor de eindzege. Egan Bernal staat al 27 seconden in het krijt.

   De openingstijdrit in een notendop:

   • De winnaar: Met een gouden helm en gouden fiets heeft Primoz Roglic al een 1e waarschuwingspijl afgevuurd naar de tegenstand. Heeft de Sloveen ook al een 1e stap gezet naar zijn 3e Vuelta-trofee op een rij?

   • De verliezer: Zijn grote uitdager Bernal staat na 7 kilometer in deze Vuelta al op 27 seconden. Een kleine dreun en dan moet je weten dat er aan het eind van de Vuelta nog een tijdrit gepland staat van 33,8 kilometer.

   • De Belgen: Sep Vanmarcke deed op het bergje een gooi naar de bergtrui, maar moest Kuss voor zich dulden. Nathan Van Hooydonck (24e) was de 1e landgenoot in de daguitslag. Allerlaatste in de rit werd Jasper Philipsen na een val.

   • Morgen: Het 1e sprintersfestival belooft een driestrijd te worden tussen Philipsen, Jakobsen en Démare. En wat kan Jordi Meeus al?

   VIDEO: Olympisch kampioen Roglic wint openingstijdrit in de Vuelta

   Roglic trekt de gouden lijn van de Spelen door

   In de schaduw van de kathedraal van Burgos zorgden de hitte en de explosieve start bergop voor een pittige opener in deze Vuelta.

   Alex Aranburu (Astana) had zijn tijdrit uitstekend ingedeeld en leek lange tijd ongenaakbaar. Maar toen de Slovenen aan zet waren, begon zijn toptijd te wankelen.

   Tempobeul Jan Tratnik strandde eerst nog op 2 tellen, zijn landgenoot Primoz Roglic verslond Aranburu wel met huid en haar. De olympische kampioen tegen de klok raasde 6 seconden sneller over het parcours dan de Bask.

   Achter de rug van Roglic kregen zijn concurrenten meteen al een dure rekening gepresenteerd. Carapaz kreeg 25 seconden aangesmeerd, Bernal heeft al 27 seconden aan zijn broek. Voor Carthy en Landa was de schade nog groter.

   Beste Belg was Nathan Van Hooydonck op de 24e plaats. Pechvogel Jasper Philipsen bolde als laatste binnen na een val in de afdaling.

   VIDEO: Aranburu is voorlopig nieuwe leider: "Van Baarle mag opkrassen, mag gaan wandelen"

   VIDEO: Roglic trekt de lijn door van Olympische Spelen en wint de openingstijdrit

   Roglic: "Het was zot en superlastig"

   Ondanks de relatief korte inspanning was Roglic zichtbaar afgemat. "Het was misschien maar 7 kilometer, maar het was wel superlastig", doet de Sloveen zijn verhaal.

   "Van bij de start moest je bergop alles geven. Daarna moest je in de afdaling de bochten overleven en nog eens doorduwen op het vlakke."

   "Het was zot, maar ik ben wel blij met dit resultaat. Ik amuseer me en hopelijk kan ik dat de volgende dagen blijven doen met de ploeg."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV8:32
   2Alex AranburuAPT+6
   3Jan TratnikTBV+8
   4Tom ScullyEFN+10
   5Josef CernýDQT+10
   6Dylan van BaarleIGD+11
   7Andrea BagioliDQT+12
   8Lawson CraddockEFN+13
   9Michael MatthewsBEX+14
   10Aleksandr VlasovAPT+14