Topfavoriet Roglic deelt concurrentie fikse tik uit in openingstijdrit Vuelta

  Vuelta a España: Rit 1einde
  individuele tijdrit
  VertrekBurgos - AankomstBurgos -
  Afstand7,1 km
  07.1
   2,5km - Alto del Castillo
   1Sepp KussJumbo - Visma3:42
   2Sep VanmarckeIsrael Start-Up Nation+2
   3Rui OliveiraUAE Team Emirates+2
   7,1km - Burgos
   1Primož RoglicJumbo - Visma8:32
   2Alex AranburuAstana - Premier Tech+6
   3Jan TratnikBahrain Victorious+8

   Titelverdediger Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is met een knaller begonnen aan de Vuelta. In de openingstijdrit van 7 kilometer blies hij iedereen weg en dan vooral zijn rechtstreekse opponenten voor de eindzege. Egan Bernal staat al 27 seconden in het krijt.

   De openingstijdrit in een notendop:

   • De winnaar: Met een gouden helm en gouden fiets heeft Primoz Roglic al een 1e waarschuwingspijl afgevuurd naar de tegenstand. Heeft de Sloveen ook al een 1e stap gezet naar zijn 3e Vuelta-trofee op een rij?

   • De verliezer: Zijn grote uitdager Bernal staat na 7 kilometer in deze Vuelta al op 27 seconden. Een kleine dreun en dan moet je weten dat er aan het eind van de Vuelta nog een tijdrit gepland staat van 33,8 kilometer.

   • De Belgen: Sep Vanmarcke deed op het bergje een gooi naar de bergtrui, maar moest Kuss voor zich dulden. Nathan Van Hooydonck (24e) was de 1e landgenoot in de daguitslag. Allerlaatste in de rit werd Jasper Philipsen na een val.

   • Morgen: Het 1e sprintersfestival belooft een driestrijd te worden tussen Philipsen, Jakobsen en Démare. En wat kan Jordi Meeus al?

   VIDEO: Olympisch kampioen Roglic wint openingstijdrit in de Vuelta

   Roglic trekt de gouden lijn van de Spelen door

   In de schaduw van de kathedraal van Burgos zorgden de hitte en de explosieve start bergop voor een pittige opener in deze Vuelta.

   Alex Aranburu (Astana) had zijn tijdrit uitstekend ingedeeld en leek lange tijd ongenaakbaar. Maar toen de Slovenen aan zet waren, begon zijn toptijd te wankelen.

   Tempobeul Jan Tratnik strandde eerst nog op 2 tellen, zijn landgenoot Primoz Roglic verslond Aranburu wel met huid en haar. De olympische kampioen tegen de klok raasde 6 seconden sneller over het parcours dan de Bask.

   Achter de rug van Roglic kregen zijn concurrenten meteen al een dure rekening gepresenteerd. Carapaz kreeg 25 seconden aangesmeerd, Bernal heeft al 27 seconden aan zijn broek. Voor Carthy en Landa was de schade nog groter.

   Beste Belg was Nathan Van Hooydonck op de 24e plaats. Pechvogel Jasper Philipsen bolde als laatste binnen na een val in de afdaling.

   VIDEO: Aranburu is voorlopig nieuwe leider: "Van Baarle mag opkrassen, mag gaan wandelen"

   VIDEO: Roglic trekt de lijn door van Olympische Spelen en wint de openingstijdrit

   Roglic: "Het was zot en superlastig"

   Ondanks de relatief korte inspanning was Roglic zichtbaar afgemat. "Het was misschien maar 7 kilometer, maar het was wel superlastig", doet de Sloveen zijn verhaal.

   "Van bij de start moest je bergop alles geven. Daarna moest je in de afdaling de bochten overleven en nog eens doorduwen op het vlakke."

   "Het was zot, maar ik ben wel blij met dit resultaat. Ik amuseer me en hopelijk kan ik dat de volgende dagen blijven doen met de ploeg."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV8:32
   2Alex AranburuAPT+6
   3Jan TratnikTBV+8
   4Tom ScullyEFN+10
   5Josef CernýDQT+10
   6Dylan van BaarleIGD+11
   7Andrea BagioliDQT+12
   8Lawson CraddockEFN+13
   9Michael MatthewsBEX+14
   10Aleksandr VlasovAPT+14

   Fase per fase

   1. 20 uur 56. Roglic trekt de lijn door van Olympische Spelen en wint de openingstijdrit.

    Roglic trekt de lijn door van Olympische Spelen en wint de openingstijdrit

   2. 20 uur 55. Roglic 1e leider. Met een ruime bonus zet Primoz Roglic de openingstijdrit naar zijn hand. De titelverdediger blijft 6 seconden onder de tijd van Aranburu. Bernal staat al 27 seconden in het krijt. .
   3. 20 uur 54. Bernal op 21 seconden. De tijdrit levert Bernal al een fikse rekening op. .
   4. 20 uur 52. 4 seconden zit Roglic nu onder de tijd van Aranburu. De olympische tijdritkampioen ligt op schema voor de 1e leiderstrui. .
   5. 20 uur 51. Roglic is uitstekend onderweg en is op het klimmetje 3 seconden sneller dan Aranburu. Maar van de Bask weten we dat hij een waanzinnig 2e deel heeft neergezet. .
   6. 20 uur 50. Tratnik 2e op 2 seconden. Bijna had Jan Tratnik het "geflikt". De Sloveense tempobeul strandt op 2 tellen van de voorlopig ongenaakbare Aranburu. .
   7. 20 uur 50. De Spaanse regie neemt maar 2 renners meer in beeld: Bernal en Roglic. Wordt dat de grote tweestrijd de komende 3 weken? .
   8. 20 uur 49. Roglic is een goede daler en zeker als er geen volk in de buurt is, zoals hier in de tijdrit. Michel Wuyts .
   9. 20 uur 48. Olympische kampioen tijdrijden Roglic begint eraan: "Daar staat de gouden man".

    Olympische kampioen tijdrijden Roglic begint eraan: "Daar staat de gouden man"

   10. 20 uur 47. Alle renners zijn gestart. Met een gouden helm en fiets schiet Roglic als laatste uit de startblokken. De enkele minuten voor hem gestarte Mas kan zichzelf nog net op tijd corrigeren in een netelige bocht. .
   11. 20 uur 44. Daar gaat Bernal. De Giro-winnaar begint fluks aan zijn tijdrit. Wint Bernal in Spanje zijn 3e grote ronde?  .
   12. 20 uur 43. Bardet is hier naar eigen zeggen niet voor een klassement, maar is met Kuss wel de beste klimmer aan de aankomst. De 10e tijd is momenteel het lot voor Bardet. .
   13. 20 uur 41. Opwarmen bij 35 graden Celsius. Michel Wuyts bewondert Primoz Roglic.
   14. 20 uur 38. Vlasov, Carthy en Guillaume Martin zijn vertrokken. Zij zijn allemaal naar Spanje afgezakt met gezonde klassementsambities. Benieuwd naar hun prestatie tegen de klok. .
   15. 20 uur 37. Ontspannen Roglic. 10 minuten voor zijn start slaat Roglic nog een praatje met zijn landgenoot Jan Tratnik, die straks als outsider voor de ritzege van start gaat.  .
   16. 20 uur 36. De olympische kampioenen gooien geen hoge ogen in deze tijdrit. Carapaz bezet de 27e plaats, Pidcock sluit de top 60. Van olympisch tijdritkampioen Roglic mogen we wel een kanontijd verwachten. .
   17. 20 uur 32. De tijdswaarneming bij het tussenpunt lijkt het noorden wat kwijt te zijn. Het is wachten op een beeld van de aankomst op een waarheidsgetrouwe weergave van de prestaties. .
   18. 20 uur 31. Miguel Angel Lopez is voorlopig samen met Adam Yates de beste van de klassementstenoren. "Superman" komt binnen op de 14e plaats. .
   19. 20 uur 29. 4e tijd voor Bagioli. Deceuninck-Quick Step posteert een pion in de top 5. De Italiaan Andrea Bagioli zet de 4e tijd neer aan de streep. Komt er nog iemand Aranburu van de troon stoten? .