Phil Bauhaus is Ewan en Matthews net te snel af in chaotische massasprint Tour Down Under

  Tour Down Under: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 149.9 km
  location 2:06: Tanunda - 5:45: Tanunda
  trophy Phil Bauhaus
  einde
  startfinish
  020406080100120149.9

   De 1e rit in lijn in de Tour Down Under was een kolfje naar de hand van Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious). De Duitse machtssprinter was in een ontregelde massasprint een zuchtje sneller dan thuisrijders Caleb Ewan en Michael Matthews. De leiderstrui blijft in handen van Alberto Bettiol, die gisteren de proloog won.

   Chaos was er al voor de finale met valpartijen van onze snelle landgenoot Gerben Thijssen en het Jumbo-Visma-trio Robert Gesink/Tim van Dijke/Timo Roosen. Gesink viel op zijn hoofd en moest de strijd staken.

    

   Thijssen liep averij op aan zijn rug, maar overleefde het laatste klimmetje op 10 kilometer van de streep. Ook andere sprintkanonnen zoals Caleb Ewan, Michael Matthews en Jordi Meeus kwamen bergop nooit in de problemen.

    

   Na een snelle afdaling was de sprintvoorbereiding helemaal ontregeld. Jens Keukeleire ontsnapte in de laatste kilometers maar net aan een val.

    

   Jordi Meeus had minder geluk. Onze snelle landgenoot ging in de slotkilometer tegen de vlakte en sleurde enkele andere renners mee in zijn val.

    

   Michael Matthews werd in polepositie afgezet door zijn ploegmakker Campbell Stewart. Maar "Bling" werd al snel opgerold door machtsmens Phil Bauhaus.

    

   Caleb Ewan - die vanuit 10e positie begon aan de eindsprint - kwam nog dicht in de buurt van Bauhaus. Matthews strandde op de 3e plek. Beste landgenoot was de gehavende Gerben Thijssen (10e), die in de sprint ingesloten geraakte.

    

   Soudal-Quick Step baalde na afloop want de Brit James Knox is uit koers gehaald wegens stayeren. Na een val keerde Knox in de slipstream van zijn eigen ploegauto terug naar het peloton. Te opzichtig, oordeelde de wedstrijdjury.

   Herbekijk de slotkilometer

   De finishfoto

   Bora-Hansgrohe: "Morgenochtend beslist dokter over Meeus"

   Jordi Meeus kwam vandaag 2 keer ten val. "Na z'n 2e plaats in een lokaal criterium op zaterdag hadden we vertrouwen in Jordi en werd voluit z'n kaart getrokken", zegt ploegleider Christian Pömer van Bora-hansgrohe.

   "Halfweg koers kwam Jordi helaas ten val en moest hij hard knokken om terug te keren. Dat lukte hem vrij goed, maar in de finale viel hij opnieuw en liep hij allerlei schaafwonden op."

    

   "We hopen dat hij donderdag kan starten in de tweede rit, maar de dokter heeft hier het laatste woord."

   Uitslag Rit 1Uitslag Rit 1

     naamploegresultaat
   1Phil BauhausTBV3:37:35
   2Caleb EwanAUS+0
   3Michael MatthewsJAY+0
   4Alessandro CoviUAD+0
   5Paul PenhoëtGFC+0
   6Emils LiepinšTFS+0
   7Hugo PageICW+0
   8Hugo HofstetterARK+0
   9Taj JonesIPT+0
   10Gerben ThijssenICW+0
    Tour Down Under
    -
    ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
    individuele tijdritAdelaide - Adelaide5,5 kmBettiolBettiol
    1wegwedstrijdTanunda - Tanunda149,9 kmBauhausBettiol
    2wegwedstrijdBrighton - Victor Harbor154,8 kmDennisDennis
    3wegwedstrijdNorwood - Campbelltown116,8 kmBilbaoVine
    4wegwedstrijdPort Willunga - Willunga133,2 kmCoquardVine
    5wegwedstrijdUnley - Mount Lofty112,5 kmYatesVine