Tim Merlier triomfeert na slagveld in finale, Primoz Roglic verliest ruim minuut

  Tour de France: Rit 3einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLorient - AankomstPontivy -
  Afstand182,9 km
  0306090120150182.9

   Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft ook in de Tour de France zijn eerste kans met beide handen gegrepen. Onze landgenoot was de snelste van het pak na een tumultueuze slotfase. Favorieten Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Tadej Pogacar (UAE) kwamen ten val en verloren tijd, in volle sprint was er ook een loodzware smak van Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).

   De 3e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Hij twijfelde aan zichzelf na een val zaterdag en ook zijn ploeg bleef een beetje op de vlakte, maar Tim Merlier bewees nog eens dat hij een van de allersnelste mannen in het peloton is. Al wordt zijn zege natuurlijk overschaduwd door de ravage.

   • Verliezers van de dag: Op Tim Merlier en Alpecin-Fenix na zijn er eigenlijk alleen maar verliezers. Het klassement wordt grondig beïnvloed, maar vooral Lotto-Soudal zit met de handen in het haar na de opgave van speerpunt Caleb Ewan.

   • Opvallend: Wout van Aert werd niet gevraagd om te wachten op Primoz Roglic. Na een ultieme inspanning in de slotfase werd hij in dezelfde tijd als Mathieu van der Poel afgeklokt. Zijn gele plannen blijven intact, maar de zorgen om Primoz Roglic zullen ook in dat kamp primeren.

   Bekijk het ritverslag:

   De Sloveense favorieten komen allebei ten val

   We vrezen nu al voor het medisch bulletin van vanavond. Als een val van Geraint Thomas (Ineos) en Robert Gesink (Jumbo-Visma, opgave) een tegenvallende amuse was, dan hadden de slotfase en de sprint helemaal een bittere nasmaak. 

    

   Primoz Roglic maakte de rotdag van Jumbo-Visma nog wat groter. De Sloveen smakte bij het aansnijden van de finale hard op zijn linkerflank en zou ondanks een dolle jacht 1'21" verliezen. 

    

   Op 5 kilometer van de finish was het hek helemaal van de dam: een tros met Tadej Pogacar (UAE) bleef op de veel te smalle Bretoense wegen ook niet recht. De titelverdediger zou 26 seconden prijsgeven.

   VIDEO: Roglic valt: "Ai ai ai, hij heeft last"

   VIDEO: Valpartij: o.a. titelverdediger Pogacar ligt erbij

   Merlier is soeverein, Ewan kermt het uit van de pijn

   Door al het onheil was de eerste groep gedecimeerd tot een man of 20 en dankzij een enorme krachttoer van Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) leek het ergste achter de rug. En toch... 

    

   Jonas Rickaert en Jasper Philipsen leverden een lead-out uit het boekje voor hun kopman Tim Merlier, maar bij zijn aanzet haakten ook Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in de vreemde slothectometers snoeihard in elkaar.

    

   Merlier had in al het tumult vrij spel en won voor droomloods Philipsen, maar in de achterhoede was er vooral ongeloof en woede om de dramatische plotwendingen.

    

   Er worden niet alleen talloze bezoekjes aan de dokters gebracht, er worden ook steeds meer gepeperde rekeningen gemaakt. Vandaag verloren enkel Alaphilippe, Van der Poel, Carapaz en Van Aert geen seconden.

    

   Het is zonde voor Merlier, want zijn prestigieuze overwinning geraakt ondergesneeuwd door het risicovolle parcours dat organisator ASO had uitgestippeld.

   VIDEO: Merlier sprint naar zege, Ewan en Sagan komen zwaar ten val

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur 25. Wat is er nu allemaal gebeurd in die dramatische slotfase? Eerst kwam Roglic ten val, daarna een tros met Pogacar en in de laatste hectometers Ewan en Sagan. Merlier liet het allemaal niet aan zijn hart komen na een magistrale sprintvoorbereiding. .
   2. 17 uur 24. Merlier houdt met Philipsen goed de koord, Ewan lijkt het achterwiel van onze sprinttrots aan te tikken. Merlier wint voor Philipsen. .
   3. 17 uur 24. Ewan ligt nog altijd te kermen in die laatste flauwe bocht. Zijn Tour hangt aan een zijden draadje. .
   4. 17 uur 23. De achterstand van Roglic: 1'22". .
   5. 17 uur 23. Pogacar finisht op 25 seconden. .
   6. 17 uur 23. Merlier wint, maar wat was dit een zottenkot. Ook Ewan komt loodzwaar ten val! .
   7. 17 uur 23. Merlier wint de sprint, Ewan en Sagan komen zwaar ten val.

    Merlier wint de sprint, Ewan en Sagan komen zwaar ten val

   8. 17 uur 22. Merlier zet aan, Ewan valt met Sagan. .
   9. 17 uur 22. Alpecin-Fenix doet het volgens het boekje, Ewan zit ver. .
   10. 17 uur 21. Ewan, Bol, Merlier, Sagan, Ballerini, Bouhanni, Bol: zij gaan sprinten. .
   11. Laatste km. De U-turn is genomen. Van der Poel trekt het pakket van zo'n 20 man op een lang lint. . 17 uur 21.
   12. 17 uur 21. Cavendish is ook al lang verdwenen. Sagan zit er wel nog. .
   13. 17 uur 20. De gele trui gaat nu zelf nog een streepje trekken. Klasse! .
   14. 17 uur 20. Nog 2 kilometer en Van der Poel zit in 3e positie. .
   15. 17 uur 20. Vergeet ook Démare, die ook bij de val lag. .
   16. 17 uur 20. Valpartij: o.a. Pogacar ligt erbij.

    Valpartij: o.a. Pogacar ligt erbij

   17. 17 uur 19. We snellen naar de boog van de laatste 3 kilometer. Lotto-Soudal heeft het voor mekaar, ook Merlier, Philipsen en Van der Poel zijn aan boord. .
   18. Ook Pogacar valt! Nu is het hek helemaal van de dam. Ook Tadej Pogacar schuift op de smalle wegen met een hele tros de berm in. Wat is dit een slagveld, nog eens. . 17 uur 19.
   19. 17 uur 17. Nog 5 kilometer. De strijdlust is voor Schär, maar da's bijzaak. De sprintvoorbereiding is nu vol aan de gang. Met een rotvaart stormen we af op de finish.  .
   20. 17 uur 16. De linkerdij van Roglic is flink gehavend. Hij moet ook zelf kopbeurten voor zijn rekening nemen. Van Aert heeft niet moeten wachten. De Sloveen zou nog altijd op een minuut zwemmen.  .