Tim Merlier triomfeert na slagveld in finale, Primoz Roglic verliest ruim minuut

  Tour de France: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  17°Cdistance 182.9 km
  location 13:22: Lorient - 17:23: Pontivy
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120150182.9

   Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft ook in de Tour de France zijn eerste kans met beide handen gegrepen. Onze landgenoot was de snelste van het pak na een tumultueuze slotfase. Favorieten Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Tadej Pogacar (UAE) kwamen ten val en verloren tijd, in volle sprint was er ook een loodzware smak van Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).

   De 3e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Hij twijfelde aan zichzelf na een val zaterdag en ook zijn ploeg bleef een beetje op de vlakte, maar Tim Merlier bewees nog eens dat hij een van de allersnelste mannen in het peloton is. Al wordt zijn zege natuurlijk overschaduwd door de ravage.

   • Verliezers van de dag: Op Tim Merlier en Alpecin-Fenix na zijn er eigenlijk alleen maar verliezers. Het klassement wordt grondig beïnvloed, maar vooral Lotto-Soudal zit met de handen in het haar na de opgave van speerpunt Caleb Ewan.

   • Opvallend: Wout van Aert werd niet gevraagd om te wachten op Primoz Roglic. Na een ultieme inspanning in de slotfase werd hij in dezelfde tijd als Mathieu van der Poel afgeklokt. Zijn gele plannen blijven intact, maar de zorgen om Primoz Roglic zullen ook in dat kamp primeren.

   Bekijk het ritverslag:

   De Sloveense favorieten komen allebei ten val

   We vrezen nu al voor het medisch bulletin van vanavond. Als een val van Geraint Thomas (Ineos) en Robert Gesink (Jumbo-Visma, opgave) een tegenvallende amuse was, dan hadden de slotfase en de sprint helemaal een bittere nasmaak. 

    

   Primoz Roglic maakte de rotdag van Jumbo-Visma nog wat groter. De Sloveen smakte bij het aansnijden van de finale hard op zijn linkerflank en zou ondanks een dolle jacht 1'21" verliezen. 

    

   Op 5 kilometer van de finish was het hek helemaal van de dam: een tros met Tadej Pogacar (UAE) bleef op de veel te smalle Bretoense wegen ook niet recht. De titelverdediger zou 26 seconden prijsgeven.

   VIDEO: Roglic valt: "Ai ai ai, hij heeft last"

   VIDEO: Valpartij: o.a. titelverdediger Pogacar ligt erbij

   Merlier is soeverein, Ewan kermt het uit van de pijn

   Door al het onheil was de eerste groep gedecimeerd tot een man of 20 en dankzij een enorme krachttoer van Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) leek het ergste achter de rug. En toch... 

    

   Jonas Rickaert en Jasper Philipsen leverden een lead-out uit het boekje voor hun kopman Tim Merlier, maar bij zijn aanzet haakten ook Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in de vreemde slothectometers snoeihard in elkaar.

    

   Merlier had in al het tumult vrij spel en won voor droomloods Philipsen, maar in de achterhoede was er vooral ongeloof en woede om de dramatische plotwendingen.

    

   Er worden niet alleen talloze bezoekjes aan de dokters gebracht, er worden ook steeds meer gepeperde rekeningen gemaakt. Vandaag verloren enkel Alaphilippe, Van der Poel, Carapaz en Van Aert geen seconden.

    

   Het is zonde voor Merlier, want zijn prestigieuze overwinning geraakt ondergesneeuwd door het risicovolle parcours dat organisator ASO had uitgestippeld.

   VIDEO: Merlier sprint naar zege, Ewan en Sagan komen zwaar ten val

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3