Mark Cavendish beent Eddy Merckx bij met 34e ritzege in de Tour de France

Tour de France: Rit 13
wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  28°Cdistance 219.9 km
location 12:17: Nîmes - 17:23: Carcassonne
trophy Mark Cavendish
einde
startfinish
0306090120150180219.9

  Mark Cavendish komt op gelijke hoogte van Eddy Merckx. De 36-jarige Brit van Deceuninck-Quick Step boekte in deze Tour zijn 4e ritzege, de 34e etappezege uit zijn carrière. Ploegmaat Michael Mørkøv was 2e, Jasper Philipsen werd 3e.

  Rit 13 van de Tour in een notendop

  • Winnaar van de dag: Mark Cavendish had aan zijn ploegmaat Michael Mørkøv nog de lastigste klant voor zijn 4e ritzege in deze Tour en zijn 34e in totaal. Hiermee evenaart hij het ongenaakbaar gewaande record van Eddy Merckx.
   
  • Verliezer van de dag: Wout van Aert had gehoopt na een bergrit ook een sprintersrit naar zijn hand te zetten, maar in het gewoel in Carcassonne ging hij kopje-onder. Hij kon uiteindelijk nooit echt sprinten en eindigde 15e.
   
  • Statistiek: Het is niet alleen de 34e zege in totaal maar ook de 7e zege voor Quick-Step voor Mark Cavendish in de Tour. Niemand deed ooit beter. Tom Boonen, Julian Alaphilippe en Marcel Kittel hebben er elk 6.
   
  • Morgen: Een typische overgangsrit richting de Pyreneeën, met daarbij 3 beklimmingen van 2e categorie en een dalende finish tot in Quillan. Gesneden koek voor de klassieke types.

  VIDEO: Cavendish snelt naar zege en evenaart het record van Merckx

  Opnieuw maatwerk bij Deceuninck-Quick Step

  Carcassonne is geen onbekende van de Tour de France, maar toch eindigde de rit er nog nooit op een massasprint. Veel kandidaten dus voor de vlucht van de dag, maar met Pierre Latour, Sean Bennett en Omer Goldstein viel die zowel in aantal als kwaliteit te mager uit.

   

  Luitenanten Vakoc en Declercq maakten er maatwerk van. Net toen die laatste zijn werk had opgeknapt, omdat de vluchters toch bijna gegrepen waren, ging hij samen met een pak collega's tegen de grond. Sommige eindigden zelfs in het (zachte) ravijn. Het ruwe asfalt zorgde voor heel wat schaafwonden en ook 3 opgaves: Simon Yates, Lucas Hamilton en Roger Kluge.

   

  Na een moment van wapenstilstand gooide Pacher er toch weer de beuk in. Onbegonnen werk om in zijn eentje meer dan 40 kilometer voor het peloton uit blijven.

   

  De mogelijkheid tot waaiers en de naderende sprint zorgden voor de onvermijdelijke nervositeit in de finale. Deceuninck-Quick Step had heel wat renners vroeg moeten opsouperen, maar toch was de timing andermaal perfect. Cavendish hoefde maar een beetje te versnellen om voorbij ploegmaat Mørkøv te geraken, die zelf nog 2e werd. Jasper Philipsen eindigde in de 5e massasprint in deze Tour opnieuw in de top 3.

  VIDEO: Zware valpartij in het peloton, o.a. Declercq is een van de slachtoffers

  VIDEO: Voorlopig geen waaiers: "Het gaat nog niet, maar doet pijn achteraan"

  Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

  Fase per fase

  1. 17 uur 26 match afgelopen
  2. 17 uur 25. Top 5. 1. Cavendish 2. Mørkøv 3. Philipsen 4. Garcia Cortina 5. Danny van Poppel .
  3. 17 uur 25. In de herhaling zie je: Cavendish is de rapste. Michel Wuyts.
  4. 17 uur 24. Cavendish op gelijke hoogte van Merckx. Grote vreugde bij Cavendish uiteraard. Hij evenaart het zegerecord van Eddy Merckx. .
  5. 17 uur 24. Cavendish pakt zijn 34e zege in de Tour en evenaart het record van Merckx.

   Cavendish pakt zijn 34e zege in de Tour en evenaart het record van Merckx

  6. 17 uur 23. Cavendish met zijn 34e! Cavendish doet het dan toch. Hij komt net op tijd uit het wiel van Mørkøv, die zelf ook nog een ereplaats meepakt. Van Poppel en Philipsen zat er ook dichtbij, Van Aert was niet te bespeuren. .
  7. 17 uur 22. Ballerini pakt een paar lengten. Spelen ze het slim? .