Cavendish evenaart record Merckx: "Wil kinderen inspireren om Tour te rijden"

Mark Cavendish heeft zijn 34ste Tour-zege beet.

Het was opnieuw millimeterwerk van Deceuninck-Quick Step in de massasprint. Mark Cavendish kwam er op het juiste moment uit en sprintte naar zijn 4e zege uit deze Tour. Hij zet zijn teller zo op 34 Tourzeges en evenaart hiermee het record van Eddy Merckx.

Wat een overmacht van Deceuninck-Quick Step in de sprint. De blauwe trein zat weer perfect op de rails en loodste kopman Mark Cavendish naar zijn vierde zege in deze Tour. Zijn lead-out Mørkøv sprintte zelfs nog door naar de tweede plaats.

De eerste vraag voor Cavendish na de finish: Hoe voelt het om het record van Merckx bij te benen? "Vermoeiend. Ik dacht niet eens aan het record, ik ben zo kapot. Al die kilometers in die hitte en met die wind waren moordend", blies een duidelijk vermoeide Cavendish uit.

 

"Ik ben echt diep moeten gaan. De jongens deden opnieuw prima hun werk. Ik kan het echt niet geloven."

 

"Een groot deel van de dag dacht ik niet eens aan winnen. De jongens reden wel zoals altijd, maar ik zat echt op mijn limiet naar het einde toe. Het ging zelfs lichtjes bergop naar de finish. Ik keek toen naar Mørkøv om Garcia Cortina terug te halen."

 

"Maar de jongens bleven de hele tijd rustig. Op 5 kilometer dacht ik dat ik met een platte band zat, maar het was de staat van de weg. Toen moest ik even lossen."

"Een kopstoot? Dat komt door mijn smalle schouders"

In de aanloop naar de sprint leek Cavendish ook een soort kopstootje uit te delen. In zijn interview kiest hij voor de vlucht vooruit. "Een paar dagen terug kwamen de commissarissen naar mij om te zeggen dat ik Bouhanni een kopstoot had gegeven aan een rotonde, maar dat klopte niet."

 

"Het probleem is dat ik zulke smalle schouders heb. Dus als ik met mijn schouders leun, lijkt het alsof mijn hoofd dichtbij de renner komt."

 

"Vandaag kwamen er opnieuw veel jongens opzetten en moest ik erop letten dat ik niet leunde met mijn hoofd, maar dat was moeilijk. Eigenlijk is het veel veiliger om je hoofd te gebruiken dan je schouders."

 

"Voor mij is het opnieuw een overwinning in de Tour, net zoals mijn eerste. Ik droomde ervan toen ik klein was. Ik heb er ook zo hard voor gewerkt."

 

"Als een van mijn overwinningen een kind uit Engeland kan inspireren om de Tour, zowel voor vrouwen als voor mannen, te rijden, dat is het belangrijkste voor mij."

Eerste (korte) reactie Cavendish:

Mørkøv: "Record leek onmogelijk, maar is toch gelukt"

  • Michael Mørkøv (tweede): "De zege van Mark voelt alsof het een zege is voor mezelf. Ik ben zo trots dat ik deel uitmaak van dit team. 4 ritzeges en dus een evenaring van het record, dat leek onmogelijk. Maar het is toch gelukt. Maar het verhaal dat Cav weer op dit niveau is geraakt, dat is op zichzelf al ongelooflijk."
 
  • Dries Devenyns: "We hebben er echt voor moeten werken, maar dat zijn de mooiste. Het is ook verdiend. Met al die statistieken zijn wij niet zo bezig, maar ik had voor de Tour nooit gedacht dat hij dit nog allemaal zou kunnen. Ik denk dat niemand dat verwacht had."
Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián208,9 km
3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne187,4 km
4wegwedstrijdDax - Nogaro181,8 km
5wegwedstrijdPau - Laruns162,7 km
6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque144,9 km
7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux169,9 km
8wegwedstrijdLibourne - Limoges200,7 km
9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme182,4 km
10wegwedstrijdVulcania - Issoire167,2 km
11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins179,8 km
12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais168,8 km
13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier137,8 km
14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine151,8 km
15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains179 km
16individuele tijdritPassy - Combloux22,4 km
17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel165,7 km
18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse184,9 km
19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny172,8 km
20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133,5 km
21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115,1 km