Degenkolb legt twee Belgen in de luren na helse tocht over de kasseien

  Tour de France: Rit 9
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 156.5 km
  location 12:50: Arras - 16:14: Roubaix
  trophy John Degenkolb
  einde
  startfinish
  020406080100120140156.5

   John Degenkolb heeft een streep getrokken onder een ellendige periode met een prestigieuze ritzege in de Ronde van Frankrijk. De Duitser klopte gele trui Greg Van Avermaet en Belgisch kampioen Yves Lampaert in een sprint met z'n drieën. Van Avermaet is uiteraard steviger leider. Bij de favorieten was Rigoberto Uran het kind van de rekening. 

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 9 in een notendop

   • Winnaar van de dag: John Degenkolb schreeuwde alle miserie van de voorbije jaren van zich af. De Duitser schoof gepast mee en liet Van Avermaet en Lampaert aan de meet geen kans. Hij heeft nu in elke grote ronde een rit gewonnen.
   • Verliezers van de dag:  Richie Porte stapte nog voor de rit goed en wel begonnen was in de ambulance. Voor Rigoberto Uran is de Tour nog niet voorbij, maar hij verloor wel als enige van de andere favorieten tijd.
   • Opvallend: Greg Van Avermaet  pakt zijn tiende gele trui. Sinds Eddy Merckx pakte slechts één Belg er meer. Lucien Van Impe klokte af op 15 stuks. Alles samengeteld is dit ook de 500e Belgische leiderstrui in de Tour.

   Jammerlijke aftocht voor Porte

   De meer frêle klassementsrenners hadden deze kasseienrit met een doodshoofdje aangeduid in het roadbook. Richie Porte haalde niet eens de eerste kinderkopjes, hij viel al vroeg en moest opgeven. De Australiër donderde vorig jaar ook al in de negende etappe uit de Tour.

    

   Tussen het gewoel door vormde zich in twee schuifjes van vijf een kopgroep van tien renners. Thomas De Gendt, die nochtans had rondgebazuind dat hij hoegenaamd geen zin had in deze rit, was één van de aanstokers. Ondanks een verwoede poging van Claeys en Van Keirsbulck bleef hij de enige Belg in de vroege vlucht.

    

   In het peloton zou het een vermoeiende dag worden voor Romain Bardet. De schriele Fransman reed verschillende keren lek, maar kon rekenen op beestenwerk van Naesen om hem telkens weer vooraan te brengen. Her en der gingen renners tegen de vlakte; het was onmogelijk om in die nerveuze bedoening het overzicht te behouden.

   Bloemen voor uitzinnige Degenkolb

   Om de beurt raakten de kanshebbers op de eindzege in de problemen. Landa kreeg een tikje tegen zijn achterwiel terwijl hij aan het drinken was en ook Dumoulin maakte onderweg kennis met de bodem. Enkel Froome en Quintana glipten tussen de ongelukjes door. Uiteindelijk verloor enkel Uran tijd toen zijn ketting eraf liep.

    

   Van de kopgroep bleven inmiddels enkel Janse van Rensburg en de woest stampende Gaudin over. Stuyven maakte de oversteek naar het tweetal en stak een hand uit naar de ritzege, maar zijn aanval droeg niet ver genoeg. In de nasleep van de bonificatiesprint in Wannehain gleden Van Avermaet, Lampaert en Degenkolb weg.

    

   Die drie werkten aardig samen en fietsten snel een voorsprong van bijna een minuut bij elkaar. Sagan had de boot gemist en kreeg met Gilbert en Stuyven twee zware blokken aan zijn been. De winnaar zat dus vooraan en dat was duidelijk Degenkolb. Die klopte de Belgen in de spurt en boekte zo een emotionele zege.

   Fase per fase

   1. 16 uur 15. Degenkolb wint! Greg Van Avermaert probeert wat hij kan, maar John Degenkolb is simpelweg te snel. De Duitser pakt de bloemen in Roubaix na een spetterende etappe!
   2. 16 uur 14. De Belgen dringen Degenkolb de kop op.
   3. 16 uur 13. Laatste kilometer! Heeft Lampaert nog een verschroeiende demarrage in zijn benen? Kan Van Avermaet iets inbrengen tegen de intrinsiek snellere spurt van Degenkolb? Spannend is het zeker!
   4. 16 uur 12. Sagan, Stuyven, Gilbert en Jungels hebben een achtervolgend groepje gevormd.
   5. 16 uur 10. En nu schudt Dumoulin aan de boom in het eerste peloton. Een dikke minuut voor het gebikkel uit zitten Van Avermaet, Lampaert en Degenkolb elkaar te beloeren.
   6. 16 uur 09. Versnelling van Froome! Chris Froome wil zijn ongelukkige concurrenten dieper in de put duwen. De eerste die zijn demarrage beantwoordt is Quintana, die een meer dan puike etappe afwerkt.
   7. 16 uur 08. Hoe vaak heeft Bardet nu al aan de kant gestaan met pech? De schriele Fransman beleeft een rotdag in de Hel van het Noorden. Het duurt veel te lang vooraleer hij opnieuw kan vertrekken, wordt hij samen met Landa en Uran de verliezer van de rit?
   8. 16 uur 04. De streep ligt trouwens niet op de beroemde Vélodrome van Roubaix, maar in de straat ernaast.
   9. 16 uur 02. Op tien kilometer van Roubaix moeten Van Avermaet, Lampaert en Degenkolb nog één kasseistrook overwinnen: die van Willems naar Hem. Hun voorsprong groeit zachtjes, dus het lijkt erop dat ze onder elkaar zullen uitmaken wie de etappe pakt.
   10. 16 uur . Daar is Bardet! Wat krijgen we nu? Een verbeten Bardet wil samen met Froome en Roglic de achteropgeraakte Landa en Uran op nog meer achterstand zetten. De drie koplopers hebben een halve minuut voorsprong.
   11. 16 uur . Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb snellen weg op 16 kilometer van de finish.

    Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb snellen weg op 16 kilometer van de finish

   12. 15 uur 58. Gaviria gaat om een of andere onbegrijpelijke reden voor het peloton rijden. Hij heeft met Lampaert nochtans een ploegmakker in de vuurlinie, maar voorlopig kruipt er ook niemand in het wiel van de Colombiaanse dubbele ritwinnaar.
   13. 15 uur 58.
   14. 15 uur 56. Sagan wil orde op zaken stellen, maar Gilbert en Stuyven zorgen voor puik afstoppingswerk in zijn wiel. Er zit muziek in de ontsnapping van Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb.
   15. 15 uur 56. Van Avermaet pakt op een diefje 3 seconden.

    Van Avermaet pakt op een diefje 3 seconden

   16. 15 uur 54. Lampaert zwengelt de motor van zijn tractor aan en krijgt Van Avermaet mee. Degenkolb, tot nu toe onzichtbaar, pikt aan en is op papier de snelste van de drie.
   17. 15 uur 54.
   18. 15 uur 54. Stuyven springt naar de leiders toe maar wordt snel ingerekend.

    Stuyven springt naar de leiders toe maar wordt snel ingerekend

   19. 15 uur 53. "Dit is dé strook.". José De Cauwer verwacht vuurwerk in Camphin-en-Pévèle.