3 op een rij voor Primoz Roglic, die de eindzege in Tirreno-Adriatico amper nog kan verliezen

Tirreno - Adriatico: Rit 6
wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  17°Cdistance 193 km
location 11:40: Osimo Stazione - 16:29: Osimo
trophy Primož Roglic
einde
startfinish
0306090120150193

  Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft dankzij zijn vinnige sprint voor de derde dag op een rij gezegevierd in Tirreno-Adriatico. De Sloveen is steviger leider en is met enkel nog een vlakke slotrit voor de boeg al nagenoeg zeker van de eindwinst.

  Rit 7 van Tirreno-Adriatico in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Hij zat wat geïsoleerd bij het ingaan van de slotklim, maar maakte het daarna toch weer netjes af. Primoz Roglic is in zijn eerste koers van het jaar meteen weer op zijn oude niveau.
   
  • Verliezer van de dag: De jongens van Bora probeerden te anticiperen met Aleksandr Vlasov. Finaal zakte de Rus er net als Jai Hindley toch wat door. Ook Lennard Kämna is zijn podiumplaats kwijt.
   
  • Morgen: In San Benedetto del Tronto mogen de snelle jongens zich nog een keer opladen voor een massasprint. De eindzege van Primoz Roglic zal wellicht niet meer in gevaar komen. 

  Van der Poel probeert, Van Aert imponeert

  Mathieu van der Poel verklaarde voor de start dat "zijn benen tot nu toe tegenvallen". De Nederlander trok dan maar vroeg ten aanval in de "Tappa dei Muri", maar een vrijgeleide kreeg hij niet van Team Jumbo - Visma.

   

  Ploegmaat Gianni Vermeersch had meer geluk. Hij raakte wel weg met o.a. Quinn Simmons, maar op het zware parcours was al snel duidelijk dat hij kansloos was voor etappewinst.

   

  In de derde van vier lokale ronden in aankomstplaats Osimo gooide Jumbo-Visma, met een indrukwekkende Wout van Aert, de knuppel in het hoenderhok. Het kostte Mathieu van der Poel en Biniam Girmay meteen hun kop, maar ook de geelhemden waren heel wat volk kwijt na ook nog een val van Wilco Kelderman en de opgave van OHN-winnaar Dylan van Baarle.

   

  In de slotronde stak Aleksandr Vlasov zijn hand uit naar de blauwe trui. De Rus van Bora reed met drie anderen weg van Primoz Roglic en co., maar Davide Formolo (UAE) bracht Jumbo-Visma toch weer in de koers.

   

  Op de slotklim ontplofte het vervolgens helemaal. De Spanjaarden Mikel Landa en Enric Mas probeerden Roglic te bestoken, maar die panikeerde nooit. IJzig kalm maakte hij het daarna af, goed voor 3 op een rij en (wellicht) eindwinst.

  Van Aert met Roglic in het wiel.

  • Primoz Roglic: "Het was heel "tricky" op het einde. Ze probeerden van overal aan te vallen, maar ik ben er toch in geslaagd om weer te winnen. Dat maakt me enorm blij. De eindzege is nog niet binnen, maar het ziet er goed uit. Je kan als team veel plannen, maar uiteindelijk moet je nog de benen hebben. Gelukkig had ik die. De Giro? Dat is een andere wedstrijd. Nu moeten we vooral genieten en gefocust blijven."
   
  • Joao Almeida, nu tweede in de stand: "Ik voelde me een hele dag heel goed. Het was heel chaotisch en op het einde heeft de sterkste gewonnen. Ik ben heel tevreden over mijn week en heb nergens spijt van. Ik zal wellicht tweede finishen en daar ben ik heel blij mee."
   
  • Tiesj Benoot: "Het was te verwachten dat er vandaag naar ons zou gekeken worden. Toch is het goed gelukt. Met Kelderman verloren we een belangrijke pion en ik was niet echt top. Jammer dat ik niet meer kon doen. We wilden als ploeg zelf in de aanval gaan en dat is goed gelukt. Ik miste die boot een beetje, maar kon toch terugkomen. Het ideale scenario was het niet helemaal, maar we winnen wel."

  Het ideale scenario was het niet helemaal, maar we winnen wel.

  Tiesj Benoot
  Uitslag Rit 6
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV4:49:17
  2Tao Geoghegan HartIGD+0
  3João AlmeidaUAD+0
  4Enric MasMOV+0
  5Mikel LandaTBV+0
  6Giulio CicconeTFS+3
  7Hugh CarthyEFE+9
  8Michael WoodsIPT+9
  9Tom PidcockIGD+20
  10Wout van AertTJV+20
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV25:06:21
  2João AlmeidaUAD+18
  3Tao Geoghegan HartIGD+23
  4Lennard KämnaBOH+34
  5Giulio CicconeTFS+37
  6Enric MasMOV+41
  7Mikel LandaTBV+56
  8Hugh CarthyEFE+57
  9Aleksandr VlasovBOH+1:10
  10Thibaut PinotGFC+1:11

  Fase per fase

  1. 16 uur 32. Wout van Aert is uiteindelijk in een groepje achter de klassementsmannen gefinisht op 20 seconden. In datzelfde groepje zaten ook Tom Pidcock en Julian Alaphilippe. .
  2. 16 uur 31. 1. Roglic 2. Geoghegan Hart 3. Almeida 4. Mas 5. Landa .
  3. 16 uur 29. Hoe verliep de "sprint"? Mas ging van ver aan, maar had niet de snelheid om Roglic te verontrusten. De Sloveen nam over met de finishlijn in zicht en gaf de zege niet meer weg. Geoghegan Hart is 2e, voor Almeida, die nog sterk kwam opzetten, en Mas. .
  4. 16 uur 28 match afgelopen
  5. 16 uur 28. Roglic bijt zich nu vast in het wiel van Mas. .
  6. 16 uur 28. Mas neemt op de kasseien over. Geoghegan Hart probeert mee te gaan met de Spanjaard. .
  7. 16 uur 27. Op 400m van het einde gaat Roglic weer naar voren. Gaat er nog iemand voorbij de Sloveen? .
  8. 16 uur 26. Roglic, die zeker is van eindwinst, bepaalt het tempo. Geoghegan Hart en Almeida schuiven op. .
  9. Nog 1.000m. Onder de vod bestaat de kopgroep nog uit 8 renners. Roglic zit in pole positie om z'n derde op een rij te winnen. . 16 uur 26.
  10. 16 uur 26. Op een nieuw steil stuk vlak voor de laatste kilometer valt Woods vanzelf terug. Roglic dicht het laatste gaatje. .
  11. 16 uur 24. Daar gaat Woods. Het valt wat stilaan voorin en daar profiteert Woods van om op kousenvoeten weg te sluipen.  .
  12. 16 uur 23. Van de jongens voorin zijn we Kamna en Kelderman al zeker kwijt. Almeida rukt voorlopig dus op naar de tweede plaats. .
  13. 16 uur 23. Nog 3km. Almeida neemt de koppositie over van Landa. Roglic volgt goed in derde positie. De Sloveen kan straks voor een indrukwekkende 3 op 3 zorgen. .
  14. 16 uur 21. Het eerste deel van de klim zit erop. We gaan nu in dalende lijn naar de kasseien in aankomstplaats Osimo. .
  15. 16 uur 21. Almeida, Roglic, Mas, Woods, Ciccone en Carthy zijn de enige overblijvers in het wiel van Landa. .
  16. 16 uur 20. Het tempo van Landa ligt hoog, maar de Spanjaard rijdt niet ver weg. Een groepje met Alaphilippe en Van Aert volgt wel wat verderop. .
  17. 16 uur 19. Landa gaat. Op het moment dat de vluchters worden gegrepen, gaat Landa ervandoor. Ook Almeida, Carthy en Roglic geven een goede indruk. .
  18. 16 uur 18. Aranburu, Martin en Vlasov worden weer bij de lurven gevat. Het steilste stuk van de klim is voorbij en niemand heeft het geprobeerd. .
  19. 16 uur 17. Vlasov en co. hebben onder het beukwerk van Ineos veel van hun pluimen verloren. De Rus staat op het punt weer ingelopen te worden. .
  Tirreno - Adriatico
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritLido di Camaiore - Lido di Camaiore11,5 kmGannaGanna
  2wegwedstrijdCamaiore - Follonica210 kmJakobsenGanna
  3wegwedstrijdFollonica - Foligno216 kmPhilipsenGanna
  4wegwedstrijdGreccio - Tortoreto218 kmRoglicKämna
  5wegwedstrijdMorro d'Oro - Sassotetto165,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdOsimo Stazione - Osimo193 kmRoglicRoglic
  7wegwedstrijdSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto154 kmPhilipsenRoglic