De 0 is weg voor Alpecin-Deceuninck na perfecte lead-out van Van der Poel voor Philipsen

  Tirreno - Adriatico: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  13°Cdistance 216 km
  location 10:47: Follonica - 16:05: Foligno
  trophy Jasper Philipsen
  einde
  startfinish
  0306090120150180216

   Opluchting bij Alpecin-Deceuninck: Jasper Philipsen heeft zijn werkgever een eerste zege van het seizoen geschonken. De slotfase van een geeuwetappe werd geanimeerd door een coup van Jumbo-Visma, maar het plannetje mislukte. Een alerte Philipsen liet zich echter niet wegdrummen en ploegmaat Mathieu van der Poel rolde de rode loper uit. 

   De 3e etappe van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jasper Philipsen werd gisteren nog nipt geklopt, vandaag was hij heer en meester. Voor Alpecin-Deceuninck valt de puzzel eindelijk in elkaar.

   • Morele winnaar van de dag: De ploegen waren duidelijk gewaarschuwd, maar toch trok Jumbo-Visma het peloton na het spandoek van de laatste 15 kilometer met z'n zevenen in stukken. Ook al leverde de les van dirigent Wout van Aert niets op, de wespen konden toch weer (mentaal) prikken.

   • Morgen: Na de sprinters komen de punchers aan bod. Op een lokaal circuit betokkelen we 3 keer een lastig bult van zo'n 3 kilometer, waar de etappe ook finisht.

   Putsch van Jumbo-Visma, Van der Poel volgens het boekje

   Pas op iets meer dan 10 kilometer van Foligno stond een oerconservatieve sprintersrit plots in vuur en vlam.

    

   Wout van Aert was de aanstoker en benutte de wind om het peloton uit elkaar te ranselen.

    

   Zijn kopmannen van Jumbo-Visma sprongen op de Belgische bagagedrager, ook onder meer Filippo Ganna (na een inhaalbeweging), Biniam GirmayJasper Philipsen en een trosje klassementsmannen hadden hun alarm gezet.

    

   Fabio Jakobsen was de grootste slaper, maar bij het spandoek van de laatste 3 kilometer waren de brokken gelijmd.

    

   In de technische en bochtenrijke finale was opschuiven geen sinecure en Jakobsen werd losgekoppeld van zijn maats.

    

   Philipsen werd wel in de cockpit gehouden door Mathieu van der Poel en de Nederlander - die net iets vroeger dan het peloton was teruggekeerd - deed het voorbeeldig als lead-out.

    

   Hij nam op het gepaste moment over, kon zijn inspanning volhouden en rolde in de laatste bocht naar rechts de rode loper uit voor zijn kopman.

    

   Die maakte het met de vingers in de neus af voor Phil Bauhaus en Girmay. Ook Van Aert (6e), Theuns (7e) en Meeus (10e) eindigden in de top 10.

    

   Een uitbollende Van der Poel begon lang voor de witte lijn al te juichen en viel zijn sprintmaatje met een brede glimlach in de armen.

    

   "Mathieu was ongelofelijk", stamelde de ritwinnaar.

   Tiesj Benoot: "Het werd helaas een nuloperatie"

   Jumbo-Visma stak het vuur in de finale aan de lont. "Voor de klassementsmannen", reageerde Tiesj Benoot, die zelf ook op een goeie notering aast in Italië.

    

   "Ritwinst mocht ook, maar vooral Wout (van Aert) heeft in de wind gereden. We hadden dat plan vooraf gemaakt en tijdens de koers voelden we dat er genoeg wind stond."

    

   "Iedereen deed het goed en we waren uiteindelijk met z'n vijven mee, maar de wind stond niet lang genoeg op de kant om het gat groot genoeg te maken en Ineos reed niet vol mee. Zo werd het helaas een nuloperatie."

   Uitslag Rit 3Uitslag Rit 3