Filippo Ganna droogt iedereen af op (min of meer) opgedroogd parcours in openingstijdrit Tirreno-Adriatico

  Tirreno - Adriatico: Rit 1
  individuele tijdrit Individuele tijdritregen distance 11.5 km
  location 12:52: Lido di Camaiore - 15:59: Lido di Camaiore
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  011.5

   Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) heeft zijn favorietenrol waargemaakt op dag 1 van Tirreno-Adriatico. De Italiaanse straaljager was in Lido di Camaiore de snelste in de tijdrit van 11,5 kilometer. Ganna reed in betere weersomstandigheden dan onder meer Wout van Aert (Jumbo-Visma). Onze landgenoot nam geen risico's en speelde geen rol. 

   De 1e rit van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Filippo Ganna bokste vandaag in een andere gewichtsklasse dan de rest. De verschillen in de tijdrit bleven vandaag vrij klein tussen de andere renners, tot de Italiaanse kampioen ten tonele verscheen. De tegenstand werd volledig weggeblazen: Ganna won de tijdrit met bijna een halve minuut voorsprong. 
    
   • Verliezer van de dag:  Gegokt en verloren. Wout van Aert begon als een van de eerste renners aan zijn tijdrit, in de hoop zo in betere weersomstandigheden te kunnen rijden. De meeste andere toppers kozen voor een later startuur en zij bleken het bij het rechte eind te hebben.
    
   • Verliezer van de dag (2): Adam Yates werd vooraf gezien als misschien wel dé topfavoriet voor eindwinst in deze Tirreno-Adriatico. De Brit kreeg vandaag al een draai om de oren van 1'18" op Ganna en verliest om en nabij de halve minuut op de betere klassementsmannen vandaag. 

   Doorregende tijdrit is prooi voor overtuigende Ganna

   De weergoden hadden voor deze eerste rit van Tirreno-Adriatico helse omstandigheden richting de westkust van Italië gestuurd. 

    

   Regen viel met bakken uit de lucht in de uren voor de start van de tijdrit. Geen goed signaal voor de vroege starters, onder wie Wout van Aert (Jumbo-Visma). 

    

   Wijselijk besloot Van Aert om geen risico's te nemen tijdens zijn eerste koersdag van het seizoen. De verwachte tweestrijd met Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) zat er dus nooit in. 

    

   Een drietal uur na de start van Van Aert kwam de zon er zelfs voorzichtig door in Lido di Camaiore.  De meeste klassementsmannen haalden opgelucht adem na hun keuze voor dat latere startuur en finishten voor een groot deel in elkaars buurt. 

    

   Onder die late starters zat dus ook Filippo Ganna. Als op 3 na laatste renner ging de Italiaanse stoomtrein op de rails. 

    

   Hij zette de kroon op het werk van Ineos Grenadiers en knalde overtuigend naar de zege. Ploegmaat Magnus Sheffield (3e uiteindelijk) zat eerder op de dag al lang op de hotseat en ook Thymen Arensman (6e) zette de sterke teamprestatie van Ineos in de verf. 

   Ganna: "Ik ben geen klassementsrenner"

   Filippo Ganna zette de tegenstand na zijn sterke tijdrit al op een halve minuut en meer. Veel klassementsrenners kijken al tegen een achterstand van ongeveer een minuut aan. 

    

   "Maar ik ben geen klassementsrenner", antwoordt Ganna met de glimlach op vragen over het klassement. 

    

   "Het was een mooie dag vandaag en het is altijd leuk om weer in Italië te zijn en de blauwe leiderstrui van Tirreno-Adriatico te dragen. Vanaf morgen bekijken we het dag per dag."

    

   Met als plan om de leiderstrui te verdedigen? "Dat weet ik nog niet, we zullen zien wat het plan van het team is."

   Sheffield: "Nog een beetje last van mijn val in de Strade Bianche"

   Twee dagen na zijn val in de Strade Bianche reed Magnus Sheffield (3e) een prima tijdrit.


   "Ik heb nog wel wat last van mijn schouder, maar tijdens de koers moet je gewoon vol gas gaan. Ik ben nog niet 100%, maar het gaat beter."


   De 20-jarige Amerikaan is de eerste leider in het jongerenklassement van deze Tirreno-Adriatico. "Ik ben heel blij met de progressie die ik maak in mijn tweede seizoen bij het team."


   Ook op Vlaamse wegen hoopt Sheffield later dit voorjaar nog uit te blinken. "Deze week wordt heel belangrijk om mijn conditie nog op te bouwen, vooral richting de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

   Uitslag Rit 1Uitslag Rit 1